21.8.13

Freelancers :: 50 Cent'in Hırsız Polis Oyunu



Haza bir kalas endamında bir genç oğlan olan Jonas 'Malo' Maldonado (50 Cent) ile iki kankasının -filmin hemen başında- uyuşturucu satıcılığından hapse girerken gördükten iki dakka sonra polis akademisinden mezun olarak polislik mesleğine intisap ettiklerine tanık oluruz ki bu da bize ne kadar 'enayi' bir filmle karşılaşacağımız hakkında yeterli bilgiyi vermiştir kuşkusuz..

Mezuniyet töreninde Malo'nun karşılaştığı tipler, oğlanın ya da filmin geçmişini ve geleceğini bize gösterir: Kızın ağbisinin araya girmesiyle araları bozuk olan sevgilisi Cyn (Anabelle Acosta), arada bir görünerek filmin 'güzel ve masum kız' kontenjanını dolduracak; genç erkekleri pek seven, bundan dolayı da forsunu kullanarak üç serserinin polis olmasına yardımcı olan başsavcının karısı Lydia (Dana Delany), nadiren boy göstererek olaya 'sözde' entrika katacak; polis olduğu halde 'resmen' mafya babalığı yapan Joe Sarcone (Robert De Niro), Malo'yu -tıpkı rahmetli babası gibi- yanına çekerek, onun 'uyuşturucu mafyası ve polis' karışımı bir acayip meslekte ilerlemesini sağlayacaktır..

Bu konuda ona ilk 'yardımcı' olacak kişi, Sarcone’un sağ kolu olan LaRue' dür (Forest Whitaker)..


Uyuşturucu hususunda 'müptezel' seviyesine ulaşmış, bu her daim kafası kıyak heriften öğreneceği çok şey vardır Malo'nun..
Kendisine Allah Baba'dan zihin açıklığı diliyorum..

Aynı pis yolda bok yoluna gitmiş babasını 'iyi polis' zannederek, 'Onun yarısı kadar polis olabilsem bu da bana yeter' mantığına sahip Malo efendi -bakalım- ne kadar hırsız, ne kadar polis olacaktır..


Bir sürü 'sözde' karakter yaratıp, sonra da çoğunu hemen hemen hiç kullanmayarak unutan berbat bir senaryo ve buna gayet uygun 'işlevsiz ve anlamsız' diyaloglarla daha temelden kaybeden film, "50 Cent'e, Robert De Niro'lu ve bol oyunculu bir film yapalım da hem oğlanın sinema kariyerini zorlayalım, hem de yolumuzu bulalım" mantığıyla kotarılmış gibi..

50 Cent'in zora düştükçe takındığı pozlara ve girdiği 'komik' durumlara bakarak, bu filme 'Küçük Emrah Polisçilik Oynuyor' adı da verilebilirmiş..

Peki ya o sırf araya bir Hip Hop parçası sıkıştırma amacıyla oluşturulmuş gibi duran -soundtrack sattırma amaçlı- sahne geçişleri..
Yapma canım, yapma arkadaşım!.


Forest Whitaker'ın varlığıyla birazcık güzelleşen yapım, Robert De Niro'nun 'standart' pozunu kestiği sahnelerde idare ederken, yönetmenin -en adi klişelerle seyirciye kaktırmaya çalıştığı- her türlü duyguyu anında sıfırlayan 50 Cent'in yeteneksizliğiyle dibe vurmakta..

Bundan önce çektiği, iki adet 'başarısız' bulunmuş uzun metrajı olan, anladığım kadarıyla müzik videosu çekmesine daha olumlu yaklaşılan Jessy Terrero'ya tavsiyem, yeni bir denemeye daha kalkışmaması olacak.. ama ben kime söylüyorum!.


Freelancers / Kirli Oyun

Yönetmen: Jessy Terrero
Senaryo: L. Philippe Casseus
Oyuncular: 50 Cent, Forest Whitaker, Robert De Niro, Anabelle Acosta, Dana Delany
Yapım: 2012 , ABD, 96'

  2 5