28.8.13

The Company You Keep :: Geçmişin Sırrına Esir Olanlar


Altmışlı yılların sonuyla yetmişli yılların başında -Türkiye de dahil tüm dünyada- savaşa ve emperyalizme karşı örgütlenen sol hareketlerin ABD'deki karşılığı Weather Underground adlı örgüt idi..

Weathermen da denilen barışçıl özellikli bu örgütün asıl amacı, saldırganlığı ezelden tescilli ülkelerinin Vietnam'da giriştiği savaşı protesto etmekti..

Giderek radikalleşen ve yer altına inen örgütün adı, çeşitli bombalamalarla birlikte, bir görevlinin ölmesiyle sonuçlanan bir banka soygununa da karışır..
Bu tarihi bilgileri -belgesel görüntülerle birlikte- hemen başlarken sunan filmin konusunu oluşturan şey, bu kanlı banka soygununun -kahramanlarıyla birlikte- günümüze kadar gelen yansımasıdır..

Olaydan sonra ortadan kaybolarak kendilerine yeni adlar bulup yeni hayatlar kuran elemanlardan Sharon Solarz (Susan Sarandon) -onlarca yıl sonra- FBI tarafından yakalanır..


Bu sürpriz gelişme haliyle basının ilgisini çekecek, yerel bir gazetede çalışan -ama patronunun pek de kıymetini bilmediği- acar muhabir Ben Shepard'ın (Shia LaBoeuf) konuyla ilgili araştırmaları, diğer 'yaşlı' militanların da açığa çıkmasını sağlayacaktır..
Bunlardan biri de -karısını kaybettikten sonra- New York Albany’de kızı ile yaşayan Jim Grant'tır (Robert Redford)..

Asıl adı Nick Sloan olan ve avukatlık yaparak geçimini sağlayan bu ağbimizin dingin hayatı bu gelişmeler sonucunda allak bullak olacaktır..
Yine de 'eski tüfek' Nick'in, biricik küçük kızını ortada bırakarak hapse girmeye hiç niyeti yoktur..


Hem bunun olmaması için, 'kaçmak' dışında çok daha değerli kartlara sahip gibi de görünmektedir..
Tabii gel de bunu -destan yazmaya meraklı- kahraman polislere anlat bakalım..

Abraham Lincoln Suikasti'ne etkileyici bir pencereden kamera uzatan The Conspirator (2010) ile gayet başarılı bir iş çıkaran, usta ve -maalesef bir zamanlar için- yakışıklı aktör ve yönetmen Robert Redford, Neil Gordon'ın romanından beyazperdeye uyarladığı bu filmde -kendi de dahil- muazzam bir oyuncu kadrosuyla karşımızda..


Daha çok yüksek bütçeli ve epik özellikli yapımlarda rastladığımız -gencinden yaşlısına- saymakla tükenmeyecek sayıdaki bu devasa kadro, oldukça mütevazı filme bir 'oyunculuk ziyafeti' özelliği katıyor belki ama, öte yandan dikkat dağıtıcı bir etki de yapıyor..

'Gençken yediğin hurmalar yaşlandığında kıçını tırmalar' mealindeki özlü sözü kendine ana fikir edinirken, 'Geçmişinden Kaçamazsın' sloganını da sıkça zikreyleyen yapımın önemi, şimdi düşününce tatlı bir hayal gibi gelen bir gerçeği, yani ABD'nin bağrından çıkmış Devrimci bir öğrenci örgütünün ülkeyi 'resmen' salladığı o 'güzel' günleri hatırlatmasıyla çok büyük bence..


Gerçi, günümüzde geçen konusu icabı, artık çok geride kalan o eski fenomenin yeterince ve derinliğine değerlendirildiği söylenemez; ancak, 'hızla geçen zamanın, dolayısıyla da hayat gailesinin -ister istemez- idealleri nasıl törpüleyip, kişinin önceliklerini nasıl değiştirdiği' gibi mühim bir insani gerçek, gayet güzel ortaya konuyor..

Zaman zaman gerektiği halde- sanırım başroldeki Robert Redford'un yaşına 'hürmeten' aksiyon türüne pek yüz vermeyen film, konuya katkı sağlamayan gereksiz diyaloglarla ritmini düşürürken, makul süresini de -anlamsızca- uzatıyor..

The Company You Keep -son tahlilde- ilginç konusunu usta oyunculuklarla vasatın üstüne çıkarmaya çalışan, belli düzeyde oluşturduğu gerilimi de korumasını bilen, 'polisiye-politik soslu' bir drama..





The Company You Keep / Geçmişin Sırları

Yönetmen: Robert Redford
Senaryo: Lem Dobbs, Neil Gordon (roman)
Oyuncular: Robert Redford, Shia LaBeouf, Susan Sarandon, Julie Christie, Nick Nolte
Yapım: 2012, ABD, 125'

  3 5