9.11.13

Ender's Game / Uzay Oyunları


Yakın bir gelecekte, düşman bir uzaylı ırkı olan Formic’ler Dünya’ya saldırmıştır.

Bu saldırıda efsanevi Uluslararası Filo Komutanı Mazer Rackham (Ben Kingsley)’ın kahramanlıkları olmasaydı, her şey yok olmuş olabilirdi.

Bir sonraki saldırının ise ne zaman geleceği kimse tarafından bilinmiyor.

Olası saldırıya karşılık hazırlık yapan muteber Albay Hyrum Graff (Harrison Ford) ve Uluslararası Ordu, geleceğin Mazer’ını, dünyayı kurtaracak kahramanı bulabilmek en yetenekli ve dahi olan genç ve taze beyinleri Savaş Okulu’nda eğitiyor.

Ender Wiggin (Asa Butterfield) isimli utangaç fakat bir o kadar da stratejik yetenek sahibi olan bir çocuk, bu seçkin askerler arasına alınır.


Savaş Okulu’na vardıklarında, Ender giderek artan zorlu eğitimleri ve simülasyonları ustalıkla ve hızlıca geçerek diğerlerinden ayrılıp, eğitmenlerinin saygılarını kazanır.

Ender kısa zamanda Albay Graff tarafından ordunun yeni umudu olarak ilan edilir ve bu da Komutanlık Okulu’na yükselmesine sebep olur.


Burada bir kez daha Mazer Rackham’ın eğitiminden geçer ve Dünya’nın geleceğini belirleyip, insan ırkını korumak için askerlerini komuta etmeyi öğrenir.
Ve destansı savaş başlar.

Film, Orson Scott Card’ın çok satanlar listesinde başı çeken, Hugo ve Nebula ödüllü aynı adlı romanı Ender's Game’den uyarlama.

Kitap serisi, Türkiye’de Altıkırkbeş Yayınları tarafından yayınlandı.

Bu efsanevi maceranın başrollerinde Harrison Ford, Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley, Viola Davis ve Abigail Breslin gibi ödüllü ve usta oyuncularla, yıldızı yeni parlayan genç oyuncular yer alıyor.





Filmin mmknmrtb notu ::

Edebiyatı ayrı- milyonlarca kez sinemaya konu olmuş, 'bir takım uzaylı yaratıkların saldırısı ve dünyalıların da onlara karşı savaşı'nı bu kez çocuklar üzerinden işleyen bu film, 'şiddet yanlısı' olduğunu her halinden belli eden, hatta çoluk çocuğu direkt uzaylı canavarların önüne atarak, resmen 'çocuk istismarı' da yapan bir metne sahip..


Cidden soruyorum: Neden çocuklar?.
Neden ortada sadece çocuk ve ergenler ile 'kadayıf' kıvamına gelmiş yaşlılar cirit atıyor?.
Bunun bi ortası yok mu yahu!.

Yok efendim, "Çocuk zihni pırıl pırıldır, rahatça işlenebilir de ondan" ya da “Her şeyden önce, bu bir çocuk kitabıdır/filmidir de ondan” falan, belki akla yakın birer bahane olabilir ama, hiç de dürüstçe cevaplar değildir..

Şunu da belirteyim: Her ne kadar finale doğru -Ender oğlanın aymasıyla- 'salt şiddet uygulayan' bu gidişatın aslında yanlış olduğu söylenerek çark edilmeye çalışılıyor ve 'sureti haktan görünmek' tercih ediliyorsa da, bu hususta hiç de inandırıcı olunamıyor maalesef..


Bazı 'kutsal' güçler tarafından önerildikten hemen sonra, 'Aman başımıza geçsin de bizi kötülerden korusun' endişesiyle yaratılan 'Seçilmiş Kişi' konseptli yapımlara yeni bir örnek Ender's Game..

O değil de, bu Ender adını görünce, insan önce bi, "N'oluyoruz lan!" falan olmuyor değil doğrusu..
Bana da öyle oldu; ama sandığım gibi, olayın Türklük ile bir ilgisi olmadığını, tamamen yazarın 'farklı' isim bulma kaygısıyla bu adı seçtiğini fark edince de üzüldüm tabii..
Yok ya şaka!.
Ne üzülücem allaasen..


Yönetmen Gavin Hood, daha önce, X-Men Origins: Wolverine (2009) gibi, sevdiğim bir filmin de altına imza atmış..

Ee.. boşuna dememişler: 'İyi senaryo, iyi bir filmin olmazsa olmazıdır' diye.. 

Sonuç olarak, sıradan bir bilgisayar oyunu yüzeyselliğini ve estetiğini aşamayan; ancak, bu tür oyunlara sevdalı çocuk ve ergenler açısından belli bir ilgiyle karşılanabilecek, vasat bir seyirlik, Ender'in Oyunu..
Diğer kesim için ise gayet 'sıkıcı' olabilir, uyarayım..


  2.5 5