11.12.13

Ain't Them Bodies Saints :: 'Selvi Boylum Al Yazmalım' tedirginliği


Sundance Film Festivali’nden En İyi Görüntü Yönetimi ödülüyle dönen ve sene boyunca övgüler toplayan Ain't Them Bodies Saints, tutsak edilmiş büyük bir aşk hikayesini sıra dışı bir şekilde anlatıyor.

Ruth (Rooney Mara) ve Bob (Casey Affleck), Teksas’ta yaşayan kanun kaçağı genç bir çifttir. 

Karıştıkları bir soygunda hamile olan Ruth, yanlışlıkla bir polisi vurunca, Bob suçu üstlenerek hapse girer.

Ruth yalnız bir anne olarak yaşamını sürdürürken, Bob hapisten kaçarak sevgilisi ve çocuğuna kavuşmak için hayatı pahasına bir maceraya atılır.

Bu sırada polis memuru Patrick (Ben Foster) de Ruth’a aşık olur.


Ruth, onun vadedebileceği güvenli bir hayat ile aşkı arasında, zorlu bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.

Geleceğin önemli yetenekleri arasında gösterilen David Lowery’nin bu ilk filmi, Terrence Malick’e benzetilen anlatımı ve oyuncularının performanslarıyla yılın en beğenilen bağımsız yapımlarından.




Kanundan kaçarken aşka yakalanan iki genç soyguncunun -su testisi su yolunda kırıldığında- haliyle sarsılan küçük dünyalarında, fedakârlık ve sadakatle ayakta kalışları; hasret, çaresizlik ve de umutsuzlukla zedelenen bir umudun zayıf ışığında debelenmeleri üzerine, gayet etkileyici bir drama..




Yeni ve iyi bir yönetmenin gelişini müjdeleyen David Lowery'nin tam bir yetkinlikle yarattığı, 'karanlık' özlü şiirsellik, kusursuz oyunculuk performanslarıyla daha da güçlenmiş vaziyette, filmin atmosferini oluşturuyor..



Mevzunun genel gidişatıyla, Amerikan usulü bir 'Selvi Boylum Al Yazmalım' tedirginliğine benzer bir ikilem yaratması, bu filmin -üzerimde oluşan- gayet sübjektif bir etkisidir denebilir..

O değil de, kalıplara sığınmadan yürümeye çalışan, sıradan olmamaya çabalayan bir filmin adını, böylesine -burada küfür etmemek için kendimi zor tutuyorum- böylesine klişe bir biçimde Türkçeye çevirmek, ona verilebilecek en ağır ceza olsa gerek..


Ain't Them Bodies Saints / Ölümsüz Aşk

Senaryo ve Yönetmen: David Lowery
Oyuncular: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Keith Carradine
Yapım: 2013, ABD, 96'

7  /10