30.1.14

Nan Goldin !f İstanbul’a geliyor!


13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nden sürpriz haberler gelmeye devam ediyor.

Geçen hafta Fransız yönetmen Michel Gondry’nin festivale geleceğinin haberini veren !f İstanbul’un dünyaca ünlü konukları arasında, her işiyle olay yaratmış ve fotoğraf dünyasını derinden etkilemiş sanatçı Nan Goldin de bulunuyor.

Goldin, yönetmenliğini Sabine Lidl’in yaptığı Nan Goldin - I Remember Your Face / Nan Goldin - Yüzünü Hatırlıyorum filminin gösterimine katılmak için İstanbul’a geliyor.

Hayatı ihtişam ve sefaletiyle birlikte kaydetti

Boston banliyölerinde orta sınıf bir ailede büyüyen Nan Goldin, mutsuz aile ortamı ve özellikle çok sevdiği kız kardeşinin intiharından çok etkilendiği bir çocukluğun ardından Boston’a yerleşti ve burada Tufts Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim gördü.
Mezun olur olmaz soluğu New York’ta alan Goldin, burada dostlarıyla kurduğu alternatif ailesinden, post-punk, new wave müzik ortamlarından, Stonewall da dahil 80’lerdeki eşcinsel hareketten ilham alarak fotoğraflar çekti.
Kimi zaman, sevgilisinin uyguladığı şiddeti belgeledi, kimi zaman da Greer Larkson, Cookie Mueller gibi yakın dostlarının AIDS’e yakalanıp ölüme gidişlerini…
İhtişam ve sefaletiyle birlikte yaşamı kaydetme çabası irkiltici, şaşırtıcı ve hüzünlü oldu.




Underground barlarda slayt şovlarla başlayan sergileri bir anda öyle popüler hale geldi ki, bir süre sonra başka şehirlerde ve ülkelerde sergiler açmaya başladı.
1979-1986 arası çektiği, madde kullanımı, şiddet, kızgın ve agresif çiftlerden kurulu ve otobiyografik unsurlar taşıyan meşhur “The Ballad Of Sexual Dependency” başlıklı sergisini Edinburg ve Berlin'e taşıdı.

Adını Brecht’in ünlü eseri “Üç Kuruşluk Opera”dan esinlenerek verdiği bu sergi, anların toplamından oluşuyor ve acı, depresyon, şiddet ve cinselliğin iç içeliğini yakaladığı “gerçek” kareleriyle, fotoğraf sanatına yeni bir dil getiriyordu. Yalnızca fotoğraf özneleriyle değil, flaşlı fotoğrafları tercih etmesi ve olanı daha da çıplak hale getiren parlak ışıkları kullanması daha sonrasında taklit edilecek tekniğinin önemli unsurları oldu.

Özellikle 80 sonlarında AIDS nedeniyle yakın arkadaşlarını kaybetmesi onu derinden etkiledi ve 90’ların başında, ‘içinin boşaldığını’ düşündüğü New York’u terk etti.
Bugün Paris-Londra-Berlin hattında yaşayan ve halen üretmeye devam eden Goldin son olarak, geçtiğimiz sene Dior'un sonbahar parfüm kampanya çekimleri için Robert Pattinson ile New York'u bir uçtan bir uca dolaşarak oluşturduğu sadece 500 kopyalık “Robert Pattinson 1000 Lives” kitabıyla çok konuşuldu.




“Küçük Sohbetler”de ilham aldıklarını anlatacak

Bir yandan “Fotoğraf benim hayatımı kurtardı. Başıma ne zaman korkunç ve travmatik bir şey gelse hep fotoğraf çekerek hayatta kalmayı başardım” derken bir yandan da “Yeteri kadar fotoğraflarsam kimseyi kaybetmem diye düşünürdüm. Aslında, fotoğraflarım bana ne kadar kaybettiğimi gösteriyor” diyen, yaşamındaki büyük türbülanslara rağmen yaşamayı ve iz bırakmayı başarmış bu etkileyici sanatçı, !f İstanbul’un konuğu olarak İstanbul’a geliyor.

Goldin, !f İstanbul’un “Sanat Hayat İçindir!” bölümünde gösterilecek Nan Goldin – Yüzünü Hatırlıyorum filminin gösterimine katılacak ve 17 Şubat’ta Salt Beyoğlu’da gerçekleşecek “Küçük Sohbetler” başlıklı sohbette kendini, işlerini ve ilham kaynaklarını anlatacak.

13. !f İstanbul 13 Şubat’ta başlıyor

İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde ve Mars Cinema Group ortaklığında yapılacak 13. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 13-23 Şubat 2014 tarihlerinde İstanbul’da Beyoğlu Cinemaximum Fitaş, İstinye Park Cinemaximum, Cinemaximum Budak; 7 Şubat-2 Mart 2014 tarihlerinde ise Ankara Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşecek.


Ayrıntılı bilgi için..