16.3.14

Her :: Sevgilim Bir İşletim Sistemi


Pek yakın bir gelecekteyiz..
Şimdilerde sokakta sıklıkla karşılaştığımız, birbirleriyle olduğundan çok telefonlarıyla / kulaklıklarıyla konuşan, bilgisayarlarıyla bakışan insanların, toplumun tamamını oluşturduğu yıllardayız..

Konutlardaki son derece gelişmiş bilgisayarlar insan hayatında çok büyük bir yer tutarken; mobil durumlarda, sesli komutla çalışabilen, komplike ve de yetkin telefonlar, her istenilen şeyi yaptığı gibi, her türlü bilgiyi de kablosuz bir kulaklık marifetiyle sahiplerine aktarabilmektedir..

Theodore (Joaquin Phoenix), 'En Güzel Mektuplar' şirketinde kişiye özel, edebi ve alabildiğine duygusal mektuplar yazarak hayatını kazanan, güzel bir kardeşimizdir..

O şu sıralar yalnızdır ve 'işten eve evden işe' biçimindeki rutin rotasında yaşantısını sürdürürken, kâh ayrıldığı ama resmen boşanmadığı hatta hiç unutamadığı karısı Catherine'i (Rooney Mara) eski mutlu günlerindeki haliyle hayal etmekte, kâh komşusu Amy'ye (Amy Adams) uğrayarak, iki lafın belini kırmaktadır..




Hayli duygusal olduğu kadar, sessiz sakin biri de olan adamımız, değer verdiği ve çok sevdiği karısından ebediyen ayrılacak olmanın verdiği hüzünle iyice içine kapanır..

Bir gün işe giderken karşılaştığı bir reklam, kahramanımızın mutat yaşam ritmini radikal bir şekilde değiştirecektir..

Dünyanın ilk yapay zekalı işletim sistemi olan OS1'dir bu tanıtılan..
Sezgileri olan, sizi dinleyen, anlayan ve tanıyan sanal bir varlık; edindiği tecrübelerden yararlanarak da sürekli kendini geliştirebilen bir sistemdir o..
Yani bedeni olmayan, ama bunun dışında tam bir insan..




Özel hayatı dahil- her işinde yardımcı olmaya başlayan bu işletim sistemiyle -bir başka deyişle- bilgili, anlayışlı ve oldukça espritüel bir 'kişilik' olan Samantha (Scarlett Johansson) adlı 'sanal kadın' ile bizim Theodore'un arkadaşlığı her geçen gün daha da bi gelişir, samimileşir..
Hadi hayırlısı diyoruz..

Hassas Kalplerin Hislerine Tercüman

En son 2010 yılında, basit bir öyküye dayanarak yaptığı 30 dakikalık filmi I'm Here ile ilgili olarak kendisinden -hayranlıkla- bahsettiğim Spike Jonze, o gün selamladığım sinemasal dehasından hiçbir şey kaybetmediğini görmekten, doğrusu son derece memnunum..




Aradaki yıllarda -hep yaptığı gibi- belgesel ve kısa filmlerle faaliyetine devam eden Jonze, 'Geleceğin dünyasında aşk nasıl olacak acep?' sorunsalını -her anlamda- çok daha kapsamlı, ancak aynı naif hassasiyetlerin eşliğinde irdelemeyi sürdürüyor..
Hem de tıpkı eskiden olduğu gibi -hüzünle karışık- bir gülümsemeyi yüzünüze iliştirmeyi başararak..

Sevdiğini illaki sahiplenerek bencilliğini gizleyemeyen, "Ya benimsindir ya da değilsindir" toptancılığıyla her şeyi açıkladığını sanan 'erkek insan' ile kalbi her yeni aşkla adeta genişleyerek herkesi aynı kocaman yüreğiyle sevmeyi becerebilen bir 'kadın makina'..
Bu 'anormal' ikili arasındaki çelişkiye dikkat çeken filmin, böylesine farklı karakterden 'normal' çiftler arasında beliren benzeri sorunlarla bir paralellik oluşturduğunu düşünüyorum..




O değil de, Theodore'un biri 'gerçek', diğeri 'işletim sistemi' biçiminde olan iki 'kadın'la gerçekleştirdiği -gördüğümüz kadarıyla da- olağanüstü tatmin edici o sanal seksi, benim diyen nice insanoğlu, tüm hayatı boyunca giriştiği 'gerçek' sevişmelerinde yaşayamamıştır yahu..

Yazdığı mektuplarla başkalarının hissi ilişkilerine yön veren, ancak kendi duygusal dünyası alt üst vaziyette yaşantısını sürdürmeye çalışan bir adamı, olağanüstü doğallık ve konsantrasyonla canlandıran Joaquin Phoenix, yine göz kamaştırıyor..




Buradaki Theo'dan tamamen alakasız biri olduğu The Master (2012)'da, iliğine kadar işlemiş nobranlığıyla pusulanın tam karşı ucundaki bir tiplemeyi canlandırmış Phoenix'i -anlaşılan o ki- hayranlıkla izlemeye devam edeceğiz..

Mevzuya uygun sahnelerin tam yerinde devreye giren müziğin harika kullanıldığı, ayrıntılara son derece hakim, çok incelikli tarzıyla Her, baş kahramanının duygusallığına sahip 'bencileyin' hassas kalplerin hislerine tercüman olması kesin görünen bir film..





Her / Aşk

Senarist Yönetmen: Spike Jonze
Oyuncular: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Scarlett Johansson, Rooney Mara
Yapım: ABD, 2013, 126'

9   /10