15.3.14

Yi dai zong shi :: Büyük Usta Ip Man


Bin dokuz yüz otuzlu yıllar, tüm dünya gibi Çin için de gayet zor zamanlardır..

Aynı zamanda, dövüş sanatlarının yaygınlaştığı bu yıllarda, Güney Çin'in Foshan kenti, çok sayıda Kung Fu ustalarının bulunduğu en önemli merkezdir..

Bunlardan biri olan Ip Man (Tony Chiu Wai Leung), iyi bir ailenin çocuğu olarak büyürken henüz yedi yaşında yetmiş yaşındaki hocasından ilk dövüş derslerini alarak, bir tür Uzakdoğu sanatı olan bu dalda ustalaşmış bir ağbimizdir..

Yeteneğine rağmen mütevazı bir yaşantıyı ve beladan uzak durmayı tercih eden kahramanımızın gücünü -beklendiği üzre- test etmeye kalkışanlar da çıkacaktır hiç kuşkusuz..

Nice kalleşçe tuzaktan kurtulan ve bilahare tüm sınavlardan da alnının akıyla çıkan Ip Man, emeklilik partisi veren bir yaşlı ustanın ve onun güzel kızı Gong Er (Ziyi Zhang)'in dikkatini çekecektir..


Adamımız evli de olsa, bu karşılaşmadan öylesine büyük bir aşk doğar ki bu ilahi gücün önünde durabilecek tek şey, kader olacaktır..

Kahramanımızın başında fötr şapkasıyla yağmur altında yaptığı Kung Fu dövüşüyle bir manga adamı -şapkayı dahi düşürmeden- haklamasıyla açılışı yapan filmimizi Kar Wai Wong yazıp yönetmiş..


Bir Kung Fu türü olan Wing Chun'u geliştirerek, bütün dünyaya yayılmasına sebep olan 'Büyük Usta' Ip Man'in biyografisi de denebilecek, aksiyonu tam kıvamında bir dram bu..

Bruce Lee'nin hocası olarak da tanıyıp bildiğimizden, kendisine büyük saygımız olan bu ustayı anarken, Dövüş Sanatları'nın muhtelif teknikleri hakkında birer 'ders' özelliği taşıyan, olağanüstü güzellikte karşılaşmalar da izleyeceğinizi hatırlatırım..


Bir zamanlar Çin'inin sosyal hayatı hakkında -genelevlerin aynı zamanda birer müzik dinleme, eğlenme her şeyden de öte birer sosyalleşme mekanları oldukları gibi- ayrıntılı ve ilginç bilgiler de içeren film, Japon işgaline de değiniyor ki Yip ailesinin malikanesi de o sırada ellerinden alındığından Ip Man'ın hayatı da altüst olacaktır..


Mükemmel bir kamera çalışmasına ve görsel zenginliğe sahip film, kibir, intikam, ihtiras ve aşk üzerine söyleyecek sözü olan ve bunu felsefi göndermelerle yaparken hem içerik, hem de biçem bakımından 'ağır' takılıyor..

İşte bu yüzden, sabretmeyi bilen 'gerçek' sinema izleyicisini ödüllendirirken, böylesi bir Çin yapımından 'salt aksiyon' umanları ise biraz hayal kırıklığına uğratabilir; bunu da söylemiş olayım..



Yi dai zong shi / Büyük Usta / The Grandmasters

Senarist - Yönetmen: Kar Wai Wong
Oyuncular: Tony Chiu Wai Leung, Ziyi Zhang, Jin Zhang
Yapım: Çin, 2013, 130'


  3.5 5


1 yorum:

  1. won kar wai filmlerinin genel özelliği, sahnelerin tek başına birer şaheser nitelikte olması.
    şüphesiz Ip 'nin hayatına etki eden bir çok etmende eklendiğinden, 2 saatlik bir zaman dilimiyle anlatılacak kadar basit olmuyor.
    Ashes of time da yaşadığımız o karmaşayı bu filmde de biraz olsun yaşıyoruz. tabii bu filmde zengin dialoglardan daha çok, dövüş sahneleri barındırsa da. layıkiyle yapıldığı kannatindeyim.
    won kar wai tarzı,sahne içerisinde ayrıntıların yavaşlatılıp, seyircinin derin duygulara odaklayıp içine çeken mizanseni de her zaman ki gibi..
    harika...
    tek dezavantaj özgün bir hikaye olmaması...
    aynı bedende özgün bir ruh olduğu kesin...

    YanıtlaSil