10.4.14

33. Istanbul Film Festivali'nde dün ne oldu bugün ne olacak? - 5


“Türk Sinemasında Neler Oluyor” panel dizisinde “Video Art ve Türk Sineması” başlığıyla gerçekleşen dünkü sohbet, video sanatçıları Zeyno Pekünlü ve CANAN’ın Yeşilçam filmlerinden sahnelerle son dönemde ürettikleri video art örnekleri üzerinden başladı.

Menekşe Gözler ve Dönüş’ün bazı sahnelerini kullanarak iyi adam ve kötü adam portresini farklı bir anlatım diliyle aktardığı “Hezeyan” videosunun yanısıra CANAN “Yalvarırım Bana Aşktan Söz Etme” projesini de salondakilerle paylaştı.

Farklı sebeplerden ölen Yeşilçam oyuncuları Feri Cansel, Mine Mutlu ve Seher Serez’e “Kadersizler Triosu” yakıştırmasının yapılması üzerine bu kadınların böyle aşağılanmasına karşı bu projeyi ürettiğini dile getirdi.
Zeyno Pekünlü ise ilk başta sanatsal bir araştırma iken sonradan video art projelerine evrilen, 1950-80 arası Yeşilçam melodramlarından buluntu malzemelerle ürettiği “Erkek Erkeğe” ve “Sus, Kimseler Duymasın!” videolarının ortaya çıkış sürecinden bahsetti.
Pekünlü, 150’ye yakın Türk filmi taramasından sonra bu filmleri izlerken, tüm hikâyelerin genelde kadınlar üzerinden anlatıldığını gözlemlediğini; erkek ve kadınların meslekleri sayıldığında sayının kadınlar lehine ancak 1980’lerde yükselebildiğini ve bu filmlerde kadınlar olmadığında erkeklerin ne yaptığını sorgulayarak böyle bir proje ürettiğini belirtti. Pekünlü ayrıca filmlerde kırılma noktalarının kadınları olduğunu, erkek ısrarcılığını/tacizini, erkek dostluğuna karşın kadınlarla kardeşliği örnekleriyle anlattı.

Panelde ayrıca, video art eserlerin üretimi, teknolojik gelişmelerle birlikte artık herkesin video yapma araçlarına ulaştığı ve üretebildiği bir ortamda video art’ın yeri ve Gezi sürecinde bu durumun nasıl işlediği de tartışıldı. Türkiye’de sinema ve video art’ın birbirini nasıl beslediği konusundaki sorular neticesinde, son zamanlarda video art’a “hikâye anlatımı”nın bir şekilde geri dönüşü sonucu video sanatının alternatif sinemaya kaydığı; sanat sinemasının da biçimsel olarak video art’tan beslendiği sonucuna varıldı. Bunun dışında video eserlerin dağıtımı, satın alma süreçleri ve telif hakları konularından da bahsedildi.

AŞKIN VE SAMİMİYETİN PEŞİNDE

Ester Martin Bergsmark ve Eli Levén ikilisi İnceldiği Yerden Kopsun filminin gösterim sonrası yine tüm enerjileriyle salondaydılar. Bergsmark filmiyle ilgili şunları söyledi: “Aşkın içinde kendini bulabilmek, kendiyle tanışabilmeyi anlatıyor film. Biz kalbimizden gelen bir şey yapmak istedik ve gerçekten de mutluyum ki filmi de seviyorum.”

ZAMAN, KARARLILIK VE TUTKU

Humus’a Dönüş filminin yönetmeni Talal Derki, dünkü gösterimde “zaman, kararlık ve tutku bu filmi yapmamızı sağladı” diye sözlerine başladı. “Filme başlarken önümüzdeki yol çok belirsizdi, önümüzdeki yol daralınca biz de o yolu takip ettik” diyerek kısaca yapım sürecinden bahsederken, izleyicilerden gelen “Filminizi dün izledim ve çok etkilendim. Bugün işten izin alıp, ikinci kez izledim, çünkü bu hissin ne olduğunu anlamam lazımdı.” yorumu üzerine duygulandı. Humus’a Dönüş Suriye’deki savaşa dair önemli bir tanıklık sunuyor. Film, bugün 11.00’de Atlas’ta yönetmenin katılımıyla son kez gösterilecek.

NEIL YOUNG ISTANBUL’DA

Festival kapsamındaki Neil Young’ın Bavulundan Şarkılar filminin gösterimi sonrası Hard Rock Cafe İstanbul’da Yekta Kopan, Aylin Aslım ve Görgün Taner’in DJ’liğini yaptığı geceye ilgi büyüktü.
Neil Young & Crazy Horse’un 15 Temmuz’da İstanbul’da vereceği Vodafone Red sponsorluğundaki ilk konser öncesindeki bu buluşmada, sanatçının en ilginç hitleri kadar, Radiohead’ten Soundgarden’a, Pearl Jam’den Duman’a birçok grubun parçaları geceyi renklendirirken Sessizlerin Sesi filmiyle festivalin konuğu olan Maximon Monihan, müzisyen Nejat Yavaşoğulları, müzik yazarı Alper Bahçekapılı gibi isimler geceye katıldı.

Festivalde Bugün

NASIL, NEREDE VE NEDEN PROJE SUNUYORUZ?

Köprüde Buluşmalar seminerlerinin bir parçası olarak Türkiye’den sinema profesyonellerini hedefleyen bu sinema dersinde ortak yapım marketleri, atölyeler, dağıtım ve pazarlama hakkında genel bilginin ardından senaryo sunumunun 10 Altın Kuralı sinemacılarla paylaşılacak. Sinema dersini, film festivallerinin yanı sıra proje geliştirme, dağıtım ve finansman konularında yapımcılara danışmanlık yapan Tobias Pausinger, uzun yıllar Binger Filmlab’in sanat direktörlüğünü yürüten ve halen Hindistan Ulusal Film Geliştirme Kurumu’nda çalışmalar yürüten yapımcı Marten Rabarts ile Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün birlikte verecek. Akbank Sanat’ta 10.00’da başlayacak panel için onthebridge@iksv.org adresine mail atılarak rezervasyon yapılması gerekiyor.

SURİYE’DEN SON DURUM

Dün “Savaş Zamanı Belgesel Yapmak” başlıklı sohbette Suriye yıllardır yaşanan dramı sinemacı ve aktivist gözüyle aktaran, Suriye’nin Humus şehrinden devrimci gençlerin bir portresini çizen Humus’a Dönüş’ün yönetmeni Talal Derki Atlas Sineması 11.00’deki filminin son gösterime katılıp izleyicilerin sorularını cevaplayacak.

HİNDİSTAN’DAN BİR İLK FİLM

 Aslen oyuncu olan Geetu Mohandas’ın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Zar Oyunu festivalin Nescafe Gold sponsorluğundaki “Yeni Bir Bakış” bölümünde izleyicilerle buluşacak. İlk gösterimini Sundance’te yapan filmin başrollerini Geetanjali Thapa ile Lunchbox / Sefertası ve Wasseypur Çeteleri’nden tanıdığımız Bollywood oyuncusu Nawazuddin Siddiqui paylaşıyor. Film, Himalayalar’da yaşayan, başına buyruk Kamla’nın köy büyüklerinin sözünü dinlemeyip, beş aydır haber alamadığı kocasını aramak üzere yollara düşmesini anlatıyor. Atlas Sineması 16.00’daki gösterimde güzel oyuncu Geetanjali Thapa da salonda izleyicilerle olacak.

YALNIZ OYUNCULAR İÇİN DEĞİL

 Bay Lazarescu’nun Ölümü filmiyle tanınan Romen yönetmen Cristi Puiu’nun son filmi 3 Oyunculuk Egzersizi, adından da anlaşılacağı gibi oyunculuk öğrencilerine yönelik bir egzersizin filmi. Oyuncular kadar tiyatro, sinema, felsefe ve edebiyat tutkunlarının da kaçırmaması gereken bu film Feriye Sineması’nda 16.00’da gösterilecek.

BERGMAN VE BERTOLUCCI HAYRANLARINA

Festivalde bugün “NTV Belgesel Kuşağı”ndan usta yönetmenler Bergman ve Bertolucci hakkında kaçırılmayacak iki belgesel var. Bergman’ın Evinde filminde günümüzün usta oyuncu ve yönetmenleri Bergman’ı, Bertolucci’den Bertolucci belgeselinde ise adından da anlaşılacağı gibi yönetmen kendisini anlatıyor. Woody Allen, Robert De Niro, Lars von Trier, Holly Hunter, Martin Scorsese, Claire Denis, Michael Haneke, Francis Ford Coppola ve daha birçoğunun gözünden İsveçli usta yönetmen Bergman’ın hayatını ve filmlerini, filmlerinden daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış kamera arkası görüntüleriyle birlikte izleme fırsatını kaçırmayın. Bergman’ın Evinde bugün 13.30’da Beyoğlu Sineması’nda izlenebilir.

Bugün 21.30’da Beyoğlu Sineması’nda seyredebileceğiniz Bertolucci’den Bertolucci ise çok özenli ve detaylı bir arşiv çalışmasının ürünü. Dünyanın dört bir yanından, 300 saati aşkın arşiv kaydının bir araya geldiği filmde Bertolucci sinemasını kendine has üslûpla ve eğlenceli bir dille anlatıyor. Walter Fasano ile Luca Guadagnino’nun ortak projeleri olan filmi Walter Fasano sunacak.

TARANTINO’NUN ÖNERİSİ

“Geceyarısı Çılgınlığı” takipçilerinin merakla bekledikleri polisiye gerilim Büyük Kötü Kurtlar’ın ilk gösterimi bu akşam Nişantaşı Citylife City’s Sinemaları’nda 21.30’da. Filmin başrol oyuncusu Tzahi Grad da filmin sonunda aramızda olacak.

TÜRK KLASİKLERİ YENİDEN!

 Festivalin Groupama işbirliğiyle yedi yıl önce başlattığı “Özel Gösterim: Türk Klasikleri Yeniden” bölümünde bu yıl, 2005 yılında festivalin Sinema Onur Ödülü’nü alan Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği, başrollerinde Şener Şen, Uğur Yücel ve Sermin Hürmeriç’in yer aldığı, 1988 İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü alan 1987 yapımı Muhsin Bey filmi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema–TV Merkezi tarafından restore edilerek izleyicilere sunulacak. MSÜ Prof. Sami Şekeroğlu Sinema–TV Merkezi’nde 20.30’da gerçekleştirilecek gösterime filmin yönetmeni Yavuz Turgul, başrol oyuncusu Şener Şen, bu yıl festivalde ikisi de Sinema Onur Ödülü alan yapımcısı Abdurrahman Keskiner ile özgün müziklerini besteleyen Attila Özdemiroğlu katılacak. Gösterim öncesi 19.00’da başlayacak kokteyle davetlisiniz.

PROGRAM DEĞİŞİKLİĞİ VE EK SEANSLAR

Roman Polanski’nin Kürklü Venüs filmi kopyasındaki bir sorun nedeniyle gösterilemeyecektir. Aynı seanslarda aşağıdaki filmler gösterilecek:
Atlas 10 Nisan Perşembe 21.30 Büyük Budapeşte Oteli
Rexx 11 Nisan Cuma 21.30 Philomena
Nişantaşı City’s 12 Nisan Cumartesi 13.30 Sıfır Teorisi
Atlas 3 12 Nisan Cumartesi 13.30 Aşk Bulmacası
Bilet iadesi için bilet aldığınız gişeye (festival gişesinden aldıysanız festival gişesine, Biletix’ten aldıysanız Biletix’e) başvurabilirsiniz.

Ayrıca Lars von Trier’in İtiraf 1-2 filmleri için aşağıdaki ek seanslar konmuştur:
Feriye 11 Nisan Cuma 24.00 İtiraf 1
Feriye 12 Nisan Cumartesi 24.00 İtiraf 2

BASIN GÖSTERİMLERİ

 “Altın Lale Uluslararası Yarışma” filmlerinden ve festivalin bu seneki konuklarından Ragnar Bragason’un son filmi Metalhead / Metalci 14.00’te Atlas3’te gösterilecek.