14.4.14

We Are What We Are :: Yamyamlıktır Töremiz!.


Parker ailesi, babaları Frank’in (Bill Sage) katı kurallarıyla herkesten uzak, münzevi bir hayat sürmektedir.

Annelerinin beklenmeyen ölümünün ardından Iris (Ambyr Childers) ve Rose (Julia Garner) küçük kardeşleri Rory’ye (Jack Gore) göz kulak olmalarının yanı sıra, geçmişe ait ürkütücü bir sırrın yeni yüklenicileri olacaklardır.

Fırtına nedeniyle taşan nehir, bu tuhaf ailenin sakladığı vahşi sırrın ipuçlarını ortaya çıkarınca, evlerinin kapısı yıllarca uzak durdukları kasabalı tarafından çalınmaya başlanacaktır.

Hamdolsun Verdiğin Nimetlere

Vasat bir korku denemesi olan Stake Land (2010)'den hatırladığım Jim Mickle’in yönetmenliğini üstlendiği We Are What We Are, Meksika yapımı Somos lo quehay (2010)'dan esinlenilmiş, dramı alabildiğine derin, gerilimi de oldukça yoğun bir korku filmi..

Filmin tanıtımında iddia edildiğinin tersini söylemek zorundayım ki bu bir 'remake' değil..


Olsa olsa, ana mevzuya oldukça serbest bir anlayışla yaklaşmış bir uyarlama..
Hem de öyküsünden kahramanlarına kadar, büyük değişiklikler getiren, oldukça yaratıcı bi işlemden geçirilmiş bir çalışma..

Elbette 'ardıl' olmanın büyük avantajıyla, ilk filmde bi türlü sağlanamayan anlatım akıcılığının ve tam anlamıyla oluşturulamayan, 'toplumsal eleştiri' yüklü metaforik kurgunun da burada oldukça başarılı bi biçimde halledildiğini görmekteyiz..


Yalnız bu arada Meksika yapımının hakkını da teslim edeyim; ki korku sinemasında sürüyle kullanılan klişe efektlere hiç bulaşmadan yaratılmış, doğal olduğu kadar tekinsiz ve tuhaf atmosfer epey başarılıydı..

Sonuçta, ilk filmin ortaya koyduğu oldukça özgün 'yamyam aile' öyküsünü kuşatan ürpertici atmosferin, daha da güçlendirilerek korunduğunu ve şok edici bir finalle de bunun taçlandırıldığını söyleyebilirim..


Filmin öyküsüne 'metafor' bağlamında yaklaşınca -ilkinden ufak bir sapmayla- daha çok bir toplumun 'gelenek' ve 'din' gibi kurumlarına olan 'körü körüne' bağlılığa yönelik eleştirel bi bakış fark ediliyor..

We Are What We Are, bazı aklıevvellerin yere göğe sığdıramadığı, üstelik bir de kutsallık atfederek dokunanın da yakıldığı 'gelenek, görenek ve töre' gibi -büyük çoğunlukla- abukluklardan ibaret alışkanlıkların insanlığın başına nasıl bela olacağına; geçmişini bu yüzden zaten kaybetmiş halkların gelecek nesillerinin nasıl zehirlenip yamyamlaşarak harcanıp gideceğine dair, fantastik olduğu kadar ibretlik de bir vesika sunuyor..
Elbette anlayana!.



We Are What We Are / Kan Kokusu

Yönetmen: Jim Mickle
Senaryo: Nick Damici, Jorge Michel Grau (original screenplay)
Oyuncular: Bill Sage, Ambyr Childers, Julia Garner, Jack Gore, Kelly McGillis
Yapım: 2013, ABD, 105'

  3.5 5