2.5.14

9. SineMardin başlıyor!.


Bu yıl 30 Mayıs-6 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 9. SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, sinemaseverleri sinemaya doyuracak.

2006 yılında sinemasız şehrin film festivali olma iddiasıyla yola çıkan ve Mardin’e sinema kazandıran SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, dokuzuncu kez kapılarını açıyor.

Bu yıl 30 Mayıs-6 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival, sıra dışı film seçkisi ve konuklarıyla bir hafta boyunca sinemanın nabzını tutacak.
Festivalin sanatsal içeriği festival başkanı Helün Fırat ve program yönetmeni Zihni Tümer tarafından hazırlanıyor.

Daha önce Bahman Ghobadi, Majid Majidi gibi Ortadoğu sinemasının önemli isimlerini ağırlayan SineMardin Uluslararası Mardin Film Festivali, bu yıl da komşu coğrafyasının sinemasına özel bir bölüm açacak.

Bir sinema havalığı SineMardin

Temel amacı, Mardin’de sinema kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak olan SineMardin, ilk olarak gerçekleştirildiği 2006 yılından bu yana kent ölçekli model bir film festivali olarak Mardin’de sinema kültürünün ve üretiminin gelişmesini ve sinema endüstrisinin bölge coğrafyasıyla tanışmasına olanak sağlamaktadır.
Mardin, eşsiz özelliklerinin yanında öyle bir ayrıcalığa sahiptir ki, diğer kentlerden farklı olarak sinemayla olan ilişkisini sürekli kılabilmiştir.
Sinema literatürüne “Mardin Işığı”olarak taşınmış bu özellik, Mardin’in bir plato kent olarak ülkemiz ve dünya sinemasının cazip mekânlarından biri olarak tanınması ve sinema endüstrisi için bir buluşma havalığı olmasının önünü açacaktır.

SineMardin Film Festivali Başkanı Helün Fırat: “SineMardin, sürdürülebilir bir deneyim kültürünün Mardin’in sinemayla alakalı altyapısıyla harmanlanarak tanıtılmasını amaçlamaktadır.
Dokuzuncu kez gerçekleştirilecek olan SineMardin, onuncu yılına doğru giderken dopdolu bir programla Mardinli sinemaseverlerle buluşacak.”

Ülkemizin tek senaryo odaklı film festivali olan SineMardin, Türkiye ve dünya sinemasından senaryo ödüllü seçkinin yanı sıra açacağı iki ayrı alt kategoride güldürü sineması ve “Anlatılmayan Hikayeler” başlığı altında bölgenin sosyo-politik gerçekliğini vitrinine taşıyacak.

Süryani sinemasına özel bir yer ayıracak olan SineMardin, genç Süryani yönetmenlerin filmlerinin yanısıra Mardin kökenli ünlü şarkıcı/aktris Feyruz’un filmografisine yer verecek.  
 
Film yapım ve film analiz atölyeleriyle genç sinemacılarla buluşacak olan SineMardin, Mithat Alam Film Merkezi iş birlikteliğiyle kısa film gösterim ve seminer programı gerçekleştirecek.