29.9.14

Ben O Değilim :: Memnun Olmayan Adamın Hayali


Nihat, bir hastanenin yemekhanesinde çalışan orta yaşlarda birisidir. 

Aynı yerde işe yeni başlayan Ayşe’nin aşikâr ilgisi karşısında bocalar ve sonunda onun daveti üzerine evine gider. 

Orada tuhaf bir sürprizle karşılaşacak ve hayatı tamamen değişecektir. 

İstanbul Film Festivali'nde en son Saç (2010) filmiyle Altın Lale En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazanan Tayfun Pirselimoğlu, yeni filmi Ben O Değilim’de kimlik değiştirmeye çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor. 

“Biriyken başkası olma, ‘öteki’ haline gelme konusu hep ilgimi çekmiş, yaptığım işlere bir yerlerinden sızmıştır. Ben O Değilim ise tamamen bunun üzerine kurulu bir hikâye; farklı okumalarla değişik menzillere ulaşabilecek bir yapısı var.” – Tayfun Pirselimoğlu



Senarist - Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu
Oyuncular: Ercan Kesal, Rıza Akın, Maryam Zaree
Yapım: 2013, Türkiye, Fransa, Almanya, Yunanistan, 129´

Yönetmen'le filmi hakkında yapılan bir röportaj burada..






Psikolojik ve sosyolojik konumu icabı- varoluşu sorgulamaktan uzak; lâkin, kronik bi 'varoluş sıkıntısı' ndan da muzdarip görünen -dolayısıyla da- ne çevresinden, ne de kendisinden memnun olan bir adamın -doğaçlama usulü giriştiği- kendini ve hayatını değiştirme çalışması / hayali..




Yaşam hakkında düşünmeyi seven ve hayata ya da insanlara meraklı gözlerle bakabilen bir insan için, yapılması belki en zor, fakat gerçekleştirebildiğini rüyasında görse dahi müthiş heyecanlanacağı bir olgudur, bir başkasının yerine geçerek, başka bir hayatı yaşayabilmek..




Her türlü maceranın üzerinde bir heyecan kaynağı olan bu durumu, olabilecek en soğukkanlı bir tavırla yaşar şu bizim Nihat..
Şurası kesindir ki bunu 'başarıyla' gerçekleştirebilecek biri, en az bu adam kadar 'vurdumduymaz' durabilmelidir hayatın karşısında..




Tayfun Pirselimoğlu'ndan, en sevdiğim filmi olan Saç'ı dahi aşan ve genel anlamda da, sinemasını çok iyi seviyeye yükselten bir çalışma bu..

Önceleri bazı çekincelerim vardı ama, bundan böyle o da artık yeni çalışmaları merakla beklenecek yönetmenlerim arasına girdi..




O değil de, Ercan Kesal'in çok çok iyi bir oyuncu olduğunu söylemiş miydim..


  /5



1 yorum:

  1. Bırakıyorum :)) Görmek istediğim bir film. Şaşırtıcı bir son bekliyorum. Tahminim doğru çıkarsa şaşırtıcı olmaz tabii. İyi seyirler, kardeşim :)

    YanıtlaSil