8.11.14

İnşaat 2 :: Kaçak İnşaat!.


10 yıl önce, çalıştıkları inşaata 'mecburen' gömdükleri cesetler ortaya çıkınca hapse düşen eski amele ve sahte şeyh Ali (Emre Kınay) ile Sudi’nin (Şevket Çoruh) macerası, hapisten çıktıklarında da aynen devam edecek gibidir..

Bu defa, turistik bir bölgenin ıssız görünümlü bir koyunda konumlanmış, derme çatma bir tesiste bekçilik yapan kahramanlarımız, şahane bir doğa parçasında tam da özgürlüğün tadını çıkaracakken, bir 'bela paratoneri' misali, insan kaçakçısından, tarihi eser kaçakçılarına kadar, suç dünyasından her türlü tipi, yine kendilerine çekmeyi becereceklerdir..

Geçmişin ve bir sürü cesedin hayaleti, bu 'masum ama şanssız' arkadaşların peşini bırakmamaya niyet etmiş gibidir bir kere..

Bir gece sahile vuran iki cesetle birlikte, açılışı da yaparlar..

Bu arada Ali, eski sevgilisiyle yeniden irtibat kurar, Sudi de bir turist kadına aşık olur, hatta ilk kez 'milli' olur, falan..




İlk filmin parsasını ikinciyle toplamak


Serinin ilk filmi İnşaat, 2003'te vizyona girdiğinde, özellikle eleştirmenler açısından tam bir sürpriz olmuştu..

Başarısıyla, sinema yazarları kadar seyircisinin de gönlünü fetheden -ama hatırladığım kadarıyla pek de hasılat yapamayan- o filmin, ikincisiyle karşı karşıyayız..
Amma!.




Bana kalsa hepten yanlış, ama -baştan ona göre plânlanmadığı sürece- filmlerin devamı çekilmemeli; zira şimdi, İnşaat 2 ile bir kez daha görüyoruz ki zorla güzellik olmuyor..

İlk film İnşaat'ta karşılaştığımız, bu 'sürekli ceset gömme' olayı bir 'ilk' olduğundan ve durumun absürtlüğüyle birlikte falan, insanı şaşırtıyor, güldürüyordu..

Gelgelelim, aynı olayla şimdi yeniden karşılaştığımızda, haliyle, aynı 'komik' durum oluşmayacağından, gülemeyeceğimiz; şaşıracağımız yerde de sıkılacağımız o kadar açık ki..




Bu gerçek görülmemişse, bu bir hata.. görüldüğü halde bunun üzerine oynanmışsa eğer, akla tek şey geliyor; çok beğenilen, ama seyirci bulamayıp pek de para kazandırmayan ilk filmi bi şekilde tekrarlayarak 'parsayı' toplamak..

Büyük ihtimalle de yapımcılar bu arzularına kavuşacaklar; ama ne pahasına..

Filmi sırtlayan Emre Kınay ve Şevket Çoruh'un -ilk film kadar olmasa da- olabildiğince doğal olmaya çalışan tüm değerli çabaları, doğallık kadar samimiyetten de oldukça uzak, bu zorlama senaryoyla baş edemiyor..

Eski filmin hatırlattıklarıyla da karışık- bir iki sahnede suratımıza kondurabildiğimiz gülümsemelerle yetiniyoruz sadece..




İşin kötüsü -ister istemez- ilk filmin belleklerdeki değerini de zedeleyen bir etki bırakıyor bu..

Kısacası, Ömer Vargı gibi iyi bir yönetmen ve iyi bir oyuncu kadrosu, hakkı dahi olsa- ilk filmin imajını kullanmaya azmetmiş bir prodüksiyonun kurbanı olmuş..
Hadi geçmiş olsun..


İnşaat 2

Yönetmen: Ömer Vargı
Senaryo: Erol Hızarcı, Ömer Vargı
Oyuncular: Emre Kınay, Şevket Çoruh, Bülent Kayabaş, Itri Koşar
Yapım: 2014, Türkiye, 116'

4   /10




1 yorum:

  1. Adsız30.8.23

    filmi az önce izledim yıllar sonra ikinci filmi en az birincisi kadar hoşuma gittiğini baştan ifade edeyim. ortada sonu gelmemiş bir durum komedisi vardı ve bu film ile o sonu bağlamaya çabalamışlar..
    karakterler ve başlarından geçen asıl konu gereği ikinci filminde aynı kafada gitmesi kadar normal bir durum olamaz, yoksa zaten senaryo aynı olmaz, başka bir filmi eleştiriyor olurdunuz.
    ben size katılmıyorum, filmin ilk yarısını yıllar önce izleyip tekrar izleme gereği dahil duymadan aynı duygu ve keyifle ikincisini izledim ve finali de gayet fine.

    saygılarla.

    YanıtlaSil