2.11.14

What If / Ya Aşksa


İzleyicisiyle buluştuğu Toronto Film Festivali’nde olumlu eleştiriler alan; Harry Potter'ın efsanevi yıldızı Daniel Radcliffe’in ilk romantik komedi filmi What If - Ya Aşksa sinemaseverlerle buluştu!

Michael Dowse'nın yönetmenliğini üstlendiği filmin başrollerini, Daniel Radcliffe ile başarılı senarist ve oyuncu Zoe Kazan paylaşıyor.

Romantik komedi türünün son yıllardaki en iyi örneklerinden olan What If - Ya Aşksa filminde Daniel Radcliffe ve Zoe Kazan, birbirleri için kim olduklarını ve kim olabileceklerini anlamaya çalışan 20’li yaşlardaki iki genci canlandırıyor.

Önceki ilişkilerinden yara almış Wallace (Daniel Radcliffe) ve şimdiki ilişkisinden memnun görünen Chantry’nin (Zoe Kazan) arkadaşlıktan öteye gidemeyen ilişkilerinin eğlenceli ve sürükleyici hikayesini anlatan, son yılların en iyi romantik komedilerinden.


Wallace’ın etrafındaki herkes, ev arkadaşı Allan (Adam Driver) dahil, mükemmel partnerlerini bulmuşken, Wallace aşk hayatını askıya almıştır.
Tam da bu esnada, uzun süreli bir ilişkide olan Chantry (Zoe Kazan) ile tanışır.
Wallace ve Chantry anında birbirleriyle bağ kurar ve çok iyi anlaşırlar.
Aralarındaki tartışılmaz uyum, bu işin başka yerlere gidebileceğinin sinyalini vermektedir.
Ancak onlar bu yoldan gitmeli midir?



YAPIM HAKKINDA

Wallace (Daniel Radcliffe) ve Chantry (Zoe Kazan) bir ev partisinde tanışırlar ve kimyaları hemen uyuşur.
Ancak ilişkileri, her konuda konuşabilecekleri bir arkadaşlıktan öteye gidemez çünkü Chantry’nin bir erkek arkadaşı vardır.

Wallace, Chantry’ye karşı hislerine engel olamamaktadır ve Chantry’de bir yere oturtamadığı kendi hisleriyle uğraşmaktadır.
Hislerini bastırıp sadece platonik bir ilişkinin getirdikleriyle yetinebilecekler midir?
İki arkadaşın bir yıl boyunca görüşmeleri üzerinden anlatılan hikayeleriyle “What If - Ya Aşksa?”, yanlış zamanlamanın getirdiklerini son derece eğlenceli bir biçimde yansıtıyor.



HİKAYE HAKKINDA

Senarist Elan Mastai’ye göre film, hayatlarında size belli bir sınıra kadar yer verebilen ancak karşı konulmaz bir bağ kurduğunuz insanlar hakkında.
“Doğru insanı bulmanın önemli bir parçası da doğru zamanlama” diyor Mastai.
“Etik olarak doğru şeyleri yapmayı çalışan insanlar hakkında yazmayı seviyorum. Bana göre filmin en önemli teması, mutluluğa giden yolun kendinize söylediğiniz yalanlarla bulunmadığı.”

Yönetmen Michael Dowse, sürükleyiciliği ve komedisinden çok etkilendiği bu senaryoyu okur okumaz kamera arkasına geçmeyi kabul etmiş.


Daniel Radcliffe’in projenin bir parçası olmak istediğini öğrendiklerinde onun Wallace için doğru aktör olduğundan eminlermiş ve heyecan tavana vurmuş.
Radcliffe projeyi kabul ettikten sonra, yapımcılar Ruby Sparks”ta izledikleri Zoe Kazan’ın peşine düşmüşler.
“Zoe’nin Daniel ile çok iyi uyum sağlayacağını düşündük ve bir görüşmeden sonra her şey tamamdı” diyor yapımcı David Gross.
Bu kadar yetenekli bir oyuncu kadrosuyla birlikte çalışmış olduğumuz için çok şanslıyız.”



OYUNCULAR VE KARAKTERLERİ

Wallace çok zeki, iyi kalpli, biraz alaycı ama fazlasıyla romantik.
Aklı, dipsiz bir kuyuyu dolduracak kadar çok anekdotlar, gözlemler ve yarı absürt teorilerle dolu.
Kendisinden çok farklı beklentileri varken kariyeri hiç umduğu bir yerde değil.
Her zaman doğruyu yapmak istiyor ancak kendini birçok belirsiz durumda buluyor.
Uzun zaman önce kalbi çok kırılmış ancak bunu atlatmaya çalışıyor.
Wallace, herhangi biriyle herhangi bir şey hakkında uzun uzun konuşabilir ancak herhangi bir şey hakkında konuşmayı en çok sevdiği insan Chantry ve onun gibisini daha önce hiç tanımamış.


Daniel Radcliffe senaryoyu okuduktan sonra sadece Wallace karakterinden değil, hikayenin sürükleyiciliğinden ve bir kalbi olmasından da etkilenmiş.
“Okur okumaz bu karakteri çok seveceğimi biliyordum.” diyor Radcliffe.
“Belki biraz içine dönük bir çocuk ama her şeye dahil olmak da istiyor. Çok tatlı biri olabilir ancak ilişkileri siyah ve beyaz olarak görebiliyor sadece. İlgi çekici, karışık ve aynı zamanda çok da komik bir karakter.”


What If - Ya Aşksa?, Radcliffe’in ilk romantik komedisi.
“Daha önce yaptığım filmlerde karakterlerimin başına bir noktada illa ki bir felaket geliyordu. Bu filmde bunların hiçbiri yok.” diyor Radcliffe.
“O kadar eğlenceliydi ki, umarım ileride yeniden bir komedide yer alırım.”

“Dan’in bu filmdeki oyunculuğu herkesi şaşırtacak!” diyor senarist Mastai.
“Öylesine komik, cazibeli ve duygusal olarak açık ki.”


Wallace’ın tutulduğu kız ise, tatlı olduğu kadar meraklı olan ve espri anlayışıyla şaşırtan Chantry.
Birisiyle rahat hissedebildiği zaman bütün gece konuşabilen bir kız.
Bir animatör olarak hayallerinin işini yapıyor.
Hayatından memnun ancak her şey olduğu haliyle kalabilse daha iyi hissedebilir. Fakat hayat değişikliklerle dolu ve Chantry’nin arası değişikliklerle pek iyi değil. Çoğunlukla harika bir adam olan Ben ile beş yıldır birlikte.
Ancak harika giden ilişkiler bile bir yerde sekteye uğrayabiliyor.
Chantry, Wallace ile tanışıncaya kadar bir dosta ne kadar ihtiyacı olduğunu hissetmemiş.


Kendisi de senaryo yazan Zoe Kazan, senaryonun kıvraklığına ve komedisine vurulmuş.
“Senaryo çok eğlenceliydi ancak onun ötesinde, hikayedeki kadın ve erkeklere dengeli bir şekilde bakıyordu. Bitirir bitirmez çok özel bir senaryo olduğunu biliyordum.”

“Chantry son derece verici bir karakter. Çok dürüst ve bununla gurur duyuyor. Kesinlikle arkadaşım olmasını isteyeceğim bir kız. Ben biraz daha gri alanlarda takılmış biri olduğumdan böylesine farklı bir karakteri oynamak çok enteresandı.”


What If - Ya Aşksa?'da Wallace ve Chantry, arkadaşlıktan öteye gidemiyorlar. “Bence Chantry’nin deneyimlediği, birçok kıza gayet aşina gelecektir.” diyor Kazan. “Birisiyle tanışırsınız, sizden hoşlandığını anlarsınız ve kimsenin hakkında konuşmadığı bir sorumluluk alırsınız. O da, bu olayı incelikle ve zarafetle, baş ağrısız bir şekilde nasıl idare edebileceğinizdir.”


“Zoe, fiziksel komedide son derece başarılı” diyor yönetmen Michael Dowse.
“Aynı zamanda çok akıllı ve komik. Kendisi de bir senarist olduğu için hikayeyi ve film süreçlerini çok iyi özümsüyor. Dan ve Zoe’nin yaptıkları bazı doğaçlamaların seyirciler için çok komik olacağını biliyorum.”

“Dan ve Zoe, bu karakterleri hayal ettiğimden bile öteye taşıdılar,” diyor senaryo yazarı Elan Mastai.
“İkisi de bu rollere kendilerinden o kadar çok şey getiriyorlar ki, daha iyisi olamazdı.”


Yönetmen: Michael Dowse
Oyuncular: Daniel Radcliffe, Zoe Kazan, Megan Park, Adam Driver, Mackenzie Davis, Rafe Spall
Yapım: Kanada, 2014
Tür: Romantik-Komedi
Süre: 98 dk.

Filmin mmknmrtb notu: 3 / 5