7.12.14

'Life Itself / Hayatın Kendisi' !f İstanbul’da!.



14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, öncü eleştirmen Roger Ebert otobiyografisi Life Itself / Hayatın Kendisi'ni Türkiye’ye getiriyor.

Ödül sezonunun en gözde belgesellerinden olan film, sinema eleştirisine dair önyargıları yerle bir eden, Pulitzer ödüllü Roger Ebert’in samimi ve etkileyici portresini çıkarıyor!

Amerika’da film eleştirisine olan önyargıları değiştiren, Pulitzer ödülü alan ilk film eleştirmeni Roger Ebert’in hayatını anlatan “Life Itself / Hayatın Kendisi”, Türkiye’de ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek.

“Hoop Dreams”, “The Interrupters” gibi ödüllü filmleriyle tanıdığımız, belgesel sinemanın ustalarından Steve James’in yönettiği film, sinema tutkunlarını efsane eleştirmenin hayatına dair samimi ve duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.


Kariyerine 25 yaşında Chicago Sun-Times’ta başlayan, film eleştirmenliğinin ciddiye alınması ve kurumsallaşmasında öncü bir rol üstlenen, daha sonra bütün eleştirmenlerin kullanacağı bir yöntem olacak yıldız sisteminin yaratıcısı Ebert’in son yıllarında blog’unda kaleme aldığı otobiyografisi “Life Itself: A Memoir” adıyla kitaplaşmıştı.


Bu kitaptan yola çıkan film, rakip gazete Chicago Tribune'un film eleştirmeni Gene Siskel’la birlikte yaptıkları televizyon programından alkol sorununa, 2002'de yakalandığı tiroid kanserine karşı verdiği mücadeleden 2013’teki ölümüne dek vazgeçmediği yazma tutkusuna, samimi, kişisel ve duygusal bir Ebert portresi yaratıyor.

Aralarında Martin Scorsese, Werner Herzog, Errol Morris, Ramin Bahrani ve Ava Duvernay gibi ünlü sinemacıların da bulunduğu arkadaşları, meslektaşları ve ailesinin yorumlarıyla zenginleşen film, Ebert’in sadece Amerika için değil, pek çok sinema yazarını derinden etkileyen bir kültür insanına nasıl dönüştüğünü de belgeliyor.


İlk gösterimini Sundance’te yapan, Cannes’da da özel bir gösterimle taçlandırılan “Hayatın Kendisi”, Oscar yarışının da en gözde belgesellerinden.

İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde düzenlenecek 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, 12-22 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da, 26 Şubat-1 Mart 2015 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleştirilecek.