8.2.15

Whiplash :: Davulcu Oğlan ile Psikopat Hocası


Bir tarafta öğrencilerinin korkulu rüyası, jazz öğretmeni Terrence Fletcher (J.K. Simmons), diğer tarafta ‘en iyi’ olmayı kafaya koymuş, aşırı hırslı genç öğrencisi Andrew Neyman (Miles Teller).

İki taraf da baskın karakterinden taviz vermeyince, çok geçmeden mantık dışı olaylar gelişmeye başlar. 

Bu süreçte elleri çalışmaktan kanlar içinde kalan Neyman, küfürbaz Fletcher’ın hakaretle bezeli eğitim tekniklerine boyun eğmek zorunda kalır.

Ama Neyman’ın da kendine göre numaraları vardır ve en sonunda, karşı karşıya kalacakları müzikal düellodan önce işler iyice çıkmaza girer.



Gönül verdiği mesleğinde 'en iyi' olma yolunda çabalayan, bu uğurda aşkından vazgeçecek denli hırs sahibi olan Andrew'e ve onun yolundan gidecek genç bünyelere, "Yönlendirilen kişi olarak kaldığın sürece belki bu işinde iyi olabilirsin; ama o işin en iyisi olabilmen için de yönlendiren bizzat sen olmalısın." deyu nasihat edip, bunun nasıl gerçekleştirilebileceğini de şahane bir örnekle gösteren, mükemmel bir film..

Yalnız tam burada bi durup düşünmek de gerekiyor bence..
Bu denli, yani ölümüne bi hırs sahibi olmak, ne kadar insancadır?.
Herhangi bir şeyin 'en iyisi' olmanın, 'kendini tatmin etme' dışında kime ne yararı vardır?.
Ve bunu yaparken de, kendini ve çevreni paralamayı göze almanın, mantıklı bir açıklaması var mıdır?.



Hırs nedir bilmeyen, gerekli olan her şeyden yeteri kadar anlamaktan yana olan, rahatça yaşamak için lüzumlu şeylerin kâfi miktarda sahibi olunca da dünyanın en mutlu insanı olan bendenize sorarsanız eğer, tüm bunlar öyle anlamsız ki!.

Ama şimdi, ben böyle bir adamım diye de ne bu oğlanı, ne de o psikopat hocasını yargılayacak değilim..
Her şeye rağmen, kesinlikle onları ve duygularını da anlar, saygı duyarım..
Böyle de şahane bir adamımdır yani..
Tembel, anlayışlı ve munis bir kedi gibi..

Müziği, hele ki cazı sevip de davul ve zilleri döven bagetleri takip ederken hipnotize olarak filmin içine dalmamak; davulcu oğlan, kan ter içinde debelenirken nefessiz kalıp, neredeyse onun kadar yorulmuş hissetmemek mümkün değil..




Filmin akışı içinde -kalıplara uygun olarak- beklenenlerin asla gerçekleşmediği öykü, her dönemeçte yeni bir pozisyon alarak ilgiyi hep maksimumda tutuyor..
Ve her davullu sahnede, adeta üstün yetenekli bir yardımcı oyuncu misali gözlerimize takılarak sürekli rol çalan ise, 'İstanbul Cymbals' zilleri oluyor..

Whiplash

Senarist - Yönetmen: Damien Chazelle
Oyuncular: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist
Yapım: 2014, ABD, 107'

 /10