9.3.15

Big Eyes :: Ne yaptın Tim?!



Abartılı karakterler yaratmasına rağmen bu karakterlerin insani değerlerini kaybetmemelerine özen gösteren Tim Burton, bu son filminde, 1950´li yıllarda iri gözlü çocuk tablolarıyla tanınan Amerikalı ressam Margaret Keane’in, eşi Walter Keane ile yaşadığı güç mücadelesini sinemaya aktarıyor.

Karısının göze çarpan yeteneğini ve ortaya koyduğu eserleri satış stratejisi adına sahiplenen Walter Keane (Christoph Waltz), para ve şöhreti yakaladıktan sonra eşi Margaret’i (Amy Adams) gölgede bırakır ve yaptığı tabloların birisi için bile “Benim tablom!” diyemeyen Margaret, kocasına karşı çetin bir savaş vermeye başlar. 

Big Eyes / Büyük Gözler, Margaret’ın bir sanatçı olarak uyanışını, resimleriyle yakaladığı iz bırakan başarısını ve çoktan uluslararası üne kavuşmuş eşiyle yaşadığı çalkantılı ilişki sürecini tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.



Hastalığını 'hafif' geçiriyor olsa da resmen 'sosyopat' bir sahtekârın, sessiz, çekingen ve yalnız bir kadını 'aşkla' kandırarak, onu adeta iliğine kadar sömürmesinin resmidir..

Düştüğü her türlü kötü durumu adeta hak edermiş gibi çizilmiş bu 'zavallı kadın portresi'nin 'gerçekçi' olmadığını -daha doğrusu- hakikatle ilgisinin bulunmadığını düşünüyorum..
Zira, tüm eğitimine, görgüsüne, yeteneğine karşın böylesine bir zayıf karakter, her şeyi kabulleniş, zulme boyun eğiş, kadere kendini bırakışın mantıkla izahı olamaz..


Asla komedisi yapılmayacak kadar ciddi ve dramatik, hatta trajik yönleri olan 'gerçek' bir hayat hikâyesini adeta zorlayarak, komik bir biçimde anlatma çabası hatta sevdası, tamamen ters teperek, hem öyküyü yaralıyor, hem de kahramanlarını 'zavallı' bir duruma düşürüyor..

Senaryosundan -en başta oyuncu yönetimi olmak üzere- yönetmenine kadar yerlerde sürünen filme, her şeye rağmen parlayan oyunculuk performansıyla  olumlu katkı yaparak, onun, yılın berbat filmleri arasına girmesini engelleyen Amy Adams'ın emeğine yazık yahu..


Oyunculuk demişken, Christoph Waltz'ın, bir seyirci olarak beni dahi utandıran 'rezil' oyunculuğundan bahsetmemek, resmen insanlık suçu olurdu..

Big Eyes için -son tahlilde- öyküsünün akışı içinde olabilecek her durum, hiçbir sürpriz içermeyen ve göstere göstere gelen sahnelerle oluşturulmuş, Tim Burton'ın en kötü, en sıkıcı, en sıradan filmi demek istiyorum.. demeliyim.. dedim bile..




Big Eyes / Büyük Gözler

Yönetmen: Tim Burton
Senaryo: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Oyuncular: Amy Adams, Christoph Waltz, Krysten Ritter, Jon Polito, Danny Huston, Jason Schwartzman, Terence Stamp
Yapım: 2014,  USA / Canada, 106'

  2.5 / 5