18.3.15

Çekmeceler


“Açmaktan korkma!”

Zenne'nin yönetmenleri M.Caner Alper ve Mehmet Binay, ikinci uzun metraj filmleri Çekmeceler / Drawers'de, bir kez daha Türkiye sinemasında bugüne kadar denenmemiş, kışkırtıcı ve çok konuşulacak bir konunun örtüsünü kaldırarak yine ezber bozuyorlar. 

Evde bile konuşulmayan bir konuya eğilerek, kız çocuk ve genç kadın cinselliğini inceleyen yönetmenler; gerçek karakter ve hikayelerden esinlendikleri, Deniz’in etkileyici öyküsünü, sinema perdesine yansıtırken, travmalarla dolu bir hayatın çekmecelerinde geziniyor ve “Açmaktan korkma!” diyorlar.

M.Caner Alper ve Mehmet Binay’ın ilk filmi Zenne, 70’in üzerinde dünya festivalinde, 25 ödüle layık görülmüş, pek çok kişi tarafından seyredilmiş, sosyolojik ve hukuki açılardan da tartışmalar yaratmıştı. 

Yönetmenler bu defa da, babaların, annelerin, gençlerin ve bir yandan da psikologların dikkatini çekeceğine ve çok tartışılacağına inandıkları içerikleriyle seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyorlar.




Herhangi bir kurumsal maddi destek almayarak, yapımlarında her zaman bağımsız kalan M.Caner Alper ve Mehmet Binay, bu nedenle filmlerinin dünya prömiyerini Şubat ayında gerçekleşen 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde yapmayı tercih ettiler.

Senaryosu gerçek karakter ve hikayelerden esinlenerek M.Caner Alper tarafından kaleme alınan Çekmeceler, oyuncu bir anne-babanın kızı Deniz’in etkileyici öyküsünü “oyun” motiflerinin yardımıyla beyazperdeye aktarıyor. 




25 yıllık bir hayat hikayesini geriye dönüşlerle anlatan Çekmeceler seyircisine, 70’lerden günümüze uzanan farklı dönemleri dans, dekor, kostüm ve makyajı harmanlayan görsel bir şölenle sunuyor.

Çekimleri toplam 9 hafta süren ve Temmuz 2014’te sona eren Çekmeceler'in baş rollerinde; Ece Dizdar, Taner Birsel, Tilbe Saran, Nilüfer Açıkalın ve Hakan Çimenser var. 




Cesaret ve sabır gerektiren dramatik baş rollerin yanı sıra, kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde ayrıca, Pınar Töre, Tuğrul Tülek, Burak Altay, Gizem Erdem, Yekta Kopan ve Cengiz Coşkun rol alıyor. 

Filmin orijinal müzikleri, Los Angeles’ta yaşayan film müziği kompozitörü Hasan Özsüt tarafından 6 aylık bir çalışma sonunda hazırlandı. 
Tamamı, genç Türk müzisyenlerden oluşan bir klasik müzik orkestrası tarafından seslendirilen eserler, İstanbul’da Babajim stüdyolarında kaydedildi.

Senaryo yazımı, pre-prodüksiyon, çekim ve montajı toplamda 2,5 yıl süren Çekmeceler, 6 Mart 2015’te gösterime girdi..




Filmin mmknmrtb notu ::


Bir süredir rölantideyim; genel olarak böyle küçük notlarla idare ediyorum işte..

Şöyle söyleyeyim: Bazı filmler hakkında -mecburiyetiniz de varsa- zorla ve kerhen yazarsınız işte bi şeyler; ama, bazıları da izlemenizin hemen akabinde sizi dürtükler, "yaz ulan yaz" der..

Bir zamanlar şikayet ettiğim, lâkin şimdilerde mumla aradığım bir özelliğim olarak, o eski cevval ve velût zamanlarımda olsaydım eğer, kritiğini muhakkak, hem de en 'destansı' bir biçimde yapmak isteyeceğim filmlerden idi Çekmeceler..

Büyük ihtimal, "Kral Öldü Yaşasın Hayat" olurdu, şu yazamadığım yazının ana başlığı..




Kız / kadın olmanın kadim ve evrensel sorunlarına, sanatçı / aydın kesiminden bir örnekle bakan film, olayın salt kültürsüzlük, eğitimsizlik kaynaklı olmayıp, erkeğin, kadına bakışındaki daimi şaşılıkla ortaya çıkan bir 'insanlık sorunu' olduğuna dikkat çekiyor..
 
Sürekli zamanda geri gidişler ve yeniden dönüşlerle ilerleyen film, oldukça hareketli kameranın, bu dinamik kurguya başarıyla ayak uydurmasıyla birlikte, baş döndürücü bir özelliğe sahip..

Tüm oyuncuların adeta döktürdüğü filmde, her göründüğü sahnede star ışığı yayarak parlayan ve göz kamaştıran Ece Dizdar'dan bahsetmemek, büyük haksızlık olurdu..

Caner Alper ve Mehmet Binay ikilisi, bu yeni filmleriyle, ilk uzun metrajları olan Zenne'nin acemiliklerinden çok uzak, cesareti ise daha da katmerli bir iş çıkarmışlar..
Kendilerini kutluyor, yeni filmlerini şimdiden, merakla bekliyorum..


7   /10