11.3.15

Sanat Meclisi: "Ben Berkin Elvan, Katilim nerede?"



Sevgili Berkin'in ölümünün birinci yılındayız.

Geçtiğimiz günlerde Sanat Meclisi olarak Berkin için talebimizi ifade eden bir çağrı yayınladık.

Bizler bu ülkenin sanatçıları, aydınlarıyız.
Aydın olmak, halkın adalet talebine destek olmaktır aynı zamanda.
Aydın ve sanatçılar, içinde yaşadığı toplumun her türlü talebinin arkasında ve onu güçlendiren olmalıdır.

Ve bizler bu bilinçle, 14 yaşındaki bir çocuğun öldürülmesi mevzusunda, kendi siyasi görüş farklılıklarımızı bir yana bırakırız.
Halkımızın tam 630 gündür talebi bellidir. 14 yaşında ekmek almaya giden bir çocuğun kafasından gaz kapsülü ile vurulması olayının faillerinin bulunmasıdır, bu talep.

Berkin Elvan, 16 Haziran 2013'te vurulmuş ve 269 gün verdiği yaşam mücadelesinin ardından 11 Mart'ta bizlere veda etmiştir.

Berkin giderken bizlere önemli bir görev atfetmiştir. Görev, daha fazla çocuk ölmesin diye katillerinin biran evvel bulunmasıdır.

Bu görevle ve aydın sanatçı olmanın sorumluluğuyla bir çağrıda bulunduk. Sorduk, “Rahat uyuyor musunuz?”
Evet, bu ülkede 15 yaşına komada giren ve 16 kilo olarak aramızdan ayrılan küçücük Berkin'in katilleri bulunmadan rahat uyuyamayacağız.
Hem Berkin'in ailesi hem de ülkemizin geleceği için kaygılıyız. Evet, rahat olmadığımız için yayınladık bu çağrıyı.





Kimileri bu çağrımızdan rahatsız olup, Sanat Meclisi'ne karşı 'savcıları göreve çağırdılar'.
Bir çocuk gaz kapsülü ile başından vurularak öldürülecek, onun katillerine karşı hiçbir şey yapılmayacak; sonra buna tepki gösteren, katilin bulunup yargılanmasını isteyenleri suçlu göstereceksiniz...

Bu tepki aydın olmanın, sanatçı olmanın en doğal sonucudur...
Tüm halkımız anladı. Tek bir şey istiyoruz: Adalet.
Tek bir şey istiyoruz: Artık çocuklarımız öldürülmesin.
Savcıları göreve çağırıyorlar. Bu videoda yer alan sanatçılarımıza saldırmak, davalar açmak kolaydır. Peki, soruyoruz: Neden savcıları, Berkin'in katillerini bulmaya değil de adalet talebine ses veren sanatçıları yargılamaya çağırıyorsunuz?

Evet, biz de sesleniyoruz... Savcılar, hakimler, avukatlar...
Tüm hukuk adamları artık bulun bu küçücük bedeni annesinin babasının elinden alanları. Bulun. Bulun ki, insanlar huzurla uyusunlar evlerinde; bulun ki bu isyan dursun. Bulun ki, hayat normale dönsün. Savcıları göreve davet ediyorsunuz. Bizce de artık yapılması gereken, Cumhuriyet Savcısı tarafından bir an evvel Berkin'i katledenlerin davasının açılmasıdır.

Tamam, mesele görev meselesiyse... Tüm sanatçı dostlarımızı da göreve davet ediyoruz...
Görevimiz her nerede olursak olalım, Berkin'in sesini büyütmektir. Setlerde, stüdyolarda, atölyelerde, masa başında... her nerede olursak olalım, bu çağrıyı büyütelim.
Bir resimle, bir fotoğrafla, bir video ile... Yazarak, çizerek, oynayarak, susarak... her şekilde... 11 Mart'ta "Ben Berkin Elvan" diyelim. "Ben Berkin Elvan, Katilim nerede?"

Sanat Meclisi