10.4.15

'Homo Politicus' 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde



Türkiye’de Ermeni soykırımını doğrudan konu edinen ilk kurmaca film Homo Politicus, 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek.
Filmin galası 12 Nisan günü Atlas2 Sineması’nda yapılacak.

Festival programı kapsamında ‘Yüz Yıllık Acı’ başlıklı özel bölümde gösterilecek filmin seansları:
12 Nisan Pazar saat 19.00: Atlas2
16 Nisan Perşembe saat 16.00: İstanbul Modern
17 Nisan Cuma saat 21.30: Beyoğlu

*Ayrıca 16 Nisan Perşembe günü, saat 17: 30'da İstanbul Modern Sinema'da "Yüz yıllık Acı" başlıklı bir söyleşi de yapılacaktır.

Enver Paşa, “Tehcir”i Nasıl Savundu?

Hacı Orman’ın yazıp yönettiği ve tamamı Almanca çekilen film, 1915 yazında Soykırım’ı durdurmak için Enver Paşa ile İstanbul’da görüşen ünlü Alman teolog Johannes Lepsius’un yaşadığı hayal kırıklığını konu ediniyor.
20 dakikalık filmin başrollerinde Alman oyuncu Peter Van Strombeck (Lepsius) ve Almanyalı Türk oyuncu Mehmet Yılmaz (Enver Paşa) yer alıyor.


Proje aşamasındayken Ermenistan Türkiye Sinema Platformu tarafından Yerevan’da düzenlenen yarışmada mansiyon ödülü kazanan film, gerçek bir tarihi görüşmeyi referans alıyor.
Filmin diyalogları, başta dönemin Alman ve Amerikalı tanıklarının bugün arşivlerde yer alan yazılı anlatımları, Enver Paşa’nın mektupları ve Talat Paşa’nın anıları olmak üzere, konuyla ilgili temel kaynaklara dayandırılıyor.
Film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ile Anadolu Kültür’ün maddi katkılarıyla tamamlandı.