30.4.15

Horasan: Karanlığın Uykusu



Horasan, Pi Artworks İstanbul’daki son kişisel sergisi Karanlığın Uykusu ile kolaj tekniğine ve estetiğine yeni bir yaklaşım getiriyor.
Sanatçı geçtiğimiz yıl galerinin Londra şubesinde açtığı When The Time Comes isimli sergisinde, kolaj çalışmalarından oluşan bir seriye ilk kez kapsamlı bir şekilde yer vermişti.
Yeni sergisi ise sanatçının farklı yorumuyla, alışılagelmiş kolaj anlayışının, kes-yapıştır veya parçala-birleştir yönteminin nasıl dışına çıktığını gösteriyor.

“Önce aklıma bir fikir veya duygu takılıyor. Bununla birlikte üretimim de başlıyor ve gelişiyor. Bu sergi, birbirine eklenen yapılar, hayatımızdaki atıklar, tüketim fazlaları, kullanmadığımız fakat yine de atamadığımız eşyalar ve biriktirdiğimiz nesneler üzerine kuruldu. Belki de bu sergiyi yapma nedenim, tüketme arzusunun bende yarattığı infial” diyor Horasan.
‘Biriktirdikleri’ sanatçının son sergisindeki heykellerinin harcını oluşturuyor; tuvallerinin ise esin kaynağını.


Yepyeni bir malzemeyle çıkıyor karşımıza sanatçı. Aslında bu malzeme sadece bizler için değil; onun için de yeni.
Horasan heykellerini, son birkaç yıldır araştırdığı ve olanaklarını keşfetmek için sayısız denemeler yaptığı, mumyalamada kullanılanlara benzer bir karışımla kaplıyor.
Özellikle üç boyutlu kompozisyonlarını oluştururken, parçaların birbiriyle kurduğu ilişkiyi, bir araya geldiklerinde oluşturdukları ahengi ve şiirselliği, yani rastgele oluşan duyguları ve imgeleri özgür bırakıyor.
İşler belirli bir fikri ve konsepti olduğu kadar; hesaplanmamış, anlık durumları da ortaya koyuyor. Resim yapar gibi ürettiği heykellerinde kontrol, sanatçıdan malzemeye, malzemedense yine sanatçıya geçiyor.



Tuvallerinde ise bambaşka bir şaşırtmacayla karşılaşıyoruz Horasan’ın.
Bir nevi kolaj estetiğini yağlı boya tuval resimlerine taşıyan sanatçı, bu eserleri bütünlük içerisindeki bir anlatının parçaları gibi galerinin duvarlarına yayıyor.
Kendi çektiği fotoğraflardan oluşturduğu kolajları, bu kez yağlı boyası ve fırçasıyla tuvallerinde yeniden yorumluyor.
Burada ortaya koyduğu detaycı ve gerçekçi yaklaşım, ziyaretçileri bu işlere yakından bakmaya davet ediyor.

Serginin sürprizlerinden biri de, seriye son anda dahil olan, sanatçının mimari bir plan üzerinde müdahaleler yaparak dönüştürdüğü yerleştirmesi.
Çok katlı apartmanlarla dolu karanlık bir şehir yaratan Horasan, sıradan ve korunaklı gibi görünen bu site manzarasını biraz ironiyle hareketlendiriyor.
Ve bu sakin sitede bir şeylerin ters gittiği, gerçek dışı bazı unsurlar olduğu anlaşılıyor.
“Her taraf beton; karanlığa doğru gidiyoruz” diyen Horasan, kendi yarattığı kent manzarasında küçük hikayelerini anlatıyor.

Horasan: Karanlığın Uykusu

Pi Artworks Istanbul
Mısır Apartmanı 163/4 No:13 Kat:4 İstanbul
30 Nisan – 6 Haziran 2015
10.00 – 19.00 (Pazar günleri hariç)