23.6.15

Barely Lethal / Çıtır Kaçak Tehlikeli



Normal bir hayatın özlemini çeken, 16 yaşında Prescott Kız Okulu’nda eğitim görerek bir suikastçı olan Megan (Hailee Steinfeld), herkesin öldüğünü zannetmesini sağlayarak bir lisede öğrenim görmeye başlar.

Memnuniyetsiz ve huysuz eğitim sorumluları Maxwell Hardman (Samuel L. Jackson) ve tehlikeli silah tüccarı Victoria Knox (Jessica Alba)'un peşine düştüğü Megan’sa içine girdiği liseli dünyasında her genç kızdan daha fazla zorlanmaktadır.

PRODÜKSİYONA DAİR

“Liseli” görevi başladı! - Megan

Kyle Newman tarafından yönetilip John D’Arco tarafından yazılan Barely Lethal, lisenin zorluklarıyla boğuşurken öte yandan sıradan bir genç kız olmaya çalışan Megan’ın sıra dışı, komik ve aksiyon dolu hikayesini anlatıyor.

Filmin başrollerinde Megan Walsh karakterinde Hailee Steinfeld’i, başındaki Maxwell Hardman karakterinin Samuel L. Jackson’ın canlandırdığı Prescott Kız Okulu’nda özel harekat ajanı olarak eğitilen genç bir kızı izliyoruz.


Normal bir hayatın özlemini çeken Megan, herkesin öldüğünü zannetmesini sağlayarak bir lisede öğrenim görmeye başlar.
Çok geçmeden lisenin korku dolu ortamında hayatta kalmanın, uluslararası casusluk yapmaktan daha zor olduğunu fark eder.
Bu sırada da eski düşmanı Victoria Knox (Jessica Alba) Megan’ın izini sürer ve durum pek çok liseli gencin kolay kolay kaldıramayacağı karmaşık bir hal alır.
Proje, yapımcı Sukee Chew’in, John D’Arco’nun senaryosunu diğer yapımcılar Vanessa Coifman ve RKO Pictures’la paylaşmasıyla başlar.
Coifman, “Senaryoyu okuyunca Barely Lethal'e dair ilk izlenimim, sinemada görmek isteyeceğim bir filme dönüşebilme ihtimali olduğuydu. Bir bağımsız film bütçesiyle, büyük yapımlara kafa tutabilecek potansiyele sahipti.” diyor.


RKO Pictures ve yapımcı Sukee Chew’la birlikte start alan proje öncelikle doğru yönetmeni aramaya başladı.
“Kyle Newman’la tanıştığımızda bir anda kafamızın üstündeki ampul yandı. Doğru enerjiye sahipti. Elindeki malzemeyle, liseli gençlerin yaşantısıyla ve söz konusu durumla doğru bağlantıları bir anda kurabilmeye başladı ve bunu çok fazla kişi yapamamıştı.” diyen Coifman’dan sonra Ratner da, “Kyle, gençlerin kültüründen anlıyor. Kyle, genç insanların duygularını ve hareketlerini anlayarak bir adım sonrasını hesaplayabilen biri. Bu yüzden hikayeye sıkıcı olmayan, zeki ve geniş bir açı kazandırabiliyor.” şeklinde devam ediyor.


Oyuncu kadrosuna katılan ilk isim, Prescott Kız Okulu’nun, ailesinden vazgeçerek kendisini kızlara ajanlığı, tehlikeli hayata karşı ayakta durmayı ve zorlukları öğreten, ancak bir yandan yumuşak bir yanı da bulunan Maxwell Hardman karakterini canlandıracak olan Samuel L. Jackson oluyor.
Jackson’ın senaryoyu beğendiğini görünce heyecanını saklayamayan Vanessa Coifman’ın, “Senaryoyu ben okuyunca o rol için aklıma gelen ilk ve tek kişi Samuel L. Jackson olmuştu. Gerçekten çok şanslıyız.” şeklindeki sözlerine yönetmen Kyle Newman’sa, “Sam Jackson ile çalışmak bir rüya gibi. Son derece oturaklı, zeki, harika fikirleri olan, yetenekli, profesyonelliğin vücut bulmuş hali.” yorumuyla ekliyor.


Yapbozun sıradaki parçasıysa Megan Walsh karakterini oynayacak doğru aktrisi bulmaktı.
"Barely Lethal'i yazdığım sırada Megan karakterini oluştururken devamlı göz önünde olan özelliği içtenliği olmuştu. Ayrıca çok zorlu ve soğuk bir ortamda yetiştiği için de içsel bir karşı koyma güdüsü var.”  diyen senarist John D’Arco, Hailee Steinfeld’le yaptığı toplantıdan sonra rol için mükemmel bir seçim yapmak üzere olduğunu fark ediyor.
“Zaten onun büyük bir hayranıydım ama yüz yüze konuştuktan sonra artık aklımda hiç şüphe kalmamıştı. Korkusuz, eşsiz, ve hiç şüphesiz jenerasyonunun en yetenekli oyuncularından biri.” şeklinde sözlerine ekliyor.


Hailee Steinfeld ve Samuel L. Jackson’ın kadroya katılmasının ardından Victoria Knox rolü için düşünülen Jessica Alba ile görüşmeler başlıyor.
Aslen eski bir Prescott’lı olan ancak görev sırasında Maxwell Hardman’la anlaşmazlık yaşayan Knox daha sonra yeteneklerini kötü amaçlar için kullanmaya başlar.
Yapımcı John Cheng, Jessica Alba’nın en uygun seçim olacağını en baştan beri üzerine basarak belirtmiş ve “Dark Angel dizisinden beri kendisinin hayranıyım ve buradaki karakteri de Dark Angel dönemiyle oldukça uyum içinde.” sözleriyle devam ediyor.
Üç başrol oyuncusu da belli olduktan sonra muhteşem kadronun son dokunuşları da Thomas Mann, Dove Cameron, Toby Sebastian, Gabriel Basso, Dan Fogler ve Taht Oyunları’ndan Sophie Turner’ın katılmasıyla gerçekleştirilmiş oluyor.


Tamamı Georgia’da çekilen filmde mekanlar, senaryonun gerektirdiği gerçekliğin tamamıyla aktarılmasına büyük katkı sağlıyor.
Çekimleri üç farklı lisede ve Macon, Georgia’daki The Guardian Center’da gerçekleştirilen filmin prodüksiyon tasarımcısı Andrew Neskoromny, büyük bir yapım biri görünebilmesi için fazlasıyla zahmete girmiş ve “Kyle’ın bakış açısındaki en önemli nokta Prescott ile gerçek dünya arasındaki kontrastın oldukça belirgin gözlemlenebilmesini sağlamaktı. Eğitim tesisindeyken son derece soğuk, karanlık ve sıkıcı bir mekandayken dışarı çıktığında canlı, gürültülü, gerçekçi bir arka plan sağlamamız gerekiyordu ve bunu da başardık.” sözleriyle Barely Lethal’in yapımına dair bize ipuçları sunuyor



OYUNCU KADROSU

Hailee Steinfeld - Megan Walsh

Hailee Steingeld, henüz genç yaşındayken Akademi Ödülü’ne layık görüldüğü True Grit filmiyle akılarda kalıcı bir performans sergilemişti. Son zamanlarda Keira Knightley, Mark Ruffalo ve Catherine Keener ile bolca müzik içeren Begin Again filminde kız arkadaşıyla (Knightley) New York’a taşınan Ruffalo’nun karakterinin kızını canlandırıyor.
Steinfeld ayrıca heyecanla beklenen Pitch Perfect serisinin ikinci filminde Anna Kendrick ve Rebel Wilson’la kamera karşısına geçiyor. Elizabeth Banks’in yönettiği bu Universal filmiyse 15 Mayıs 2015’te beyazperdede boy göstermeye başlıyor.
Ek olarak Steinfeld son olarak Tommy Lee Jones, Meryl Streep, Hilary Swank ve James Spader’la birlikte, 7 Kasım 2014’te gösterime giren The Homesman filminde yer almıştı.



Samuel L. Jackson - Maxwell Hardman

Haklı şekilde Hollywood’un en çalışkan aktörlerinden biri olarak akıllarda yer eden Jackson, sinema tarihinde, yer aldığı filmleri en çok gişe yapan sayılı oyuncudan biridir.
Jackson, Amerikan sinema tarihinde kült film denince akla gelen belki de ilk yapımı Pulp Fiction’da, felsefeyle yoğurulmuş tetikçi Jules karakterine hayat verirken bir Akademi Ödülü, bir Altın küre adaylığına layık görüşmüş.
2014’te Jackson, “Nick Fury” karakteriyle Marvel’ın Kaptan Amerika - Kış Askeri ve Yenilmezler - Ultron Çağı filmleriyle beyaz perdede boy gösterirken şu sıralar David Yates’in “Tarzan” filminde Alexander Skarsgard, Margot Robbie ve Christoph Waltz’la birlikte yer alıyor.


Jessica Alba - Victoria Knox

Alba’nın oyunculuk kariyeri çok küçük yaşlarda, William H. Macy ve David Mamet’in kurduğu Atlantic Theatre Company’de gördüğü eğitimle başlamış.
Bu sanata hayranlık duymasıyla birlikte profesyonelliğe henüz 12 yaşında adım atmış ve James Cameron’ın Dark Angel dizinde dünyanın tanımaya başladığı bir isim haline gelmiş.
2003’te ilk büyük stüdyo filmi olan Honey ile beyaz perdede boy göstermeye başlayan Alba dünya çapınca 60 milyon dolardan fazla gişeye sahip olan bu yapımdan sonra rol aldığı 25 filmde toplam 800 milyon dolarlık hasılatta pay sahibi olmuştur.
2005 yılında Bruce Willis’le birlikte Robert Rodriguez ve Frank Miller’ın yönettiği Sin City filmiyle bir kez daha akıllarda kalıcı bir yıldız olacağını ispatlayan Jessica Alba, yakın zamanda bu önemli yapımın devamında da rol almıştır.



Sophie Turner - Heather

HBO dizisi Taht Oyunları’ndaki Sansa Stark karakteriyle gözlerimize hiç de yabancı olmayan Sophie Turner ayrıca Fox yapımı Another Me filmiyle de beyazperdede eş zamanlı olarak boy göstermeye başlamıştır.
Şu sıralar Sophie, “Alone” filminde Ray Liotta ile birlikte yer alıyor.


KAMERA ARKASI

Kyle Newman - Yönetmen

Ara sıra kamera önüne de geçen Amerikalı film yapımcısı ve yönetmen Kyle Newman, NYU School of Film’den onursal bir dereceyle mezun olduktan sonra Weinstein Company’nin The Hollow ve Kristen Bell, Seth Rogen ve William Shatner gibi isimlerin boy gösterdiği Fanboys gibi yapımlarda yer alarak adını duyurmaya başlamıştı.

Sukee Chew - Yapımcı

Doğma büyüme Singapurlu olan Sukee’nin sinema endüstrisine girişi, UCLA Communication Studies’te okurken uluslararası film dağıtımcılığı yapmaya başlamasıyla yaşanıyor.
Hopscotch Pictures’ı kurmadan önce irili ufaklı yapımlarda yürütücü yapımcılık ve yapımcılık görevini üstleniyor ve ardından son derece başarılı senarist ve yönetmenlerle çalışmaya başlıyor.
Görev aldığı ve göze batan filmlerin arasında Dark Tide, Fireflies in the Garden ve First Mister yer alıyor.

Brett Ratner - Yapımcı

Hollywood’un en başarılı yapımcılarından biri olan Ratner, dünya çapında çok farklı tarzlarda filmlerin kamera arkasında ve yapımında yer almasıyla ünlü bir isimdir.
Ratner’ın sadece yönetmenliğini yaptığı filmler 2 milyar dolarlık bir hasılata kavuşmayı başarabilmişti. Son olarak Dwayne Johnson’ın başrolünde yer aldığı “Herkül” filminin hem yönetmenliğini hem de yapımcılığını üstlenmiştir.





Filmin mmknmrtb notu : 2.5 / 5