8.6.15

The Good Lie / İyi Bir Yalan



Onlar kısaca “Kayıp Çocuklar” olarak biliniyordu.

1983’te başlayan iç savaş yüzünden yetim kalan üç genç mağdur, güvenli bir yer bulma amacıyla, yayan olarak binlerce mil yol kat eder. On beş yıl sonra yardımseverler tarafından 3600 kayıp erkek ve kız çocuk Amerika’ya getirilir.

İyi Bir Yalan filminde Philippe Falardeau (Yabancı film dalında “Monsieur Lazhar” filmiyle Oscar adaylı yazar ve yönetmen) bu üç gencin hayatta kalma ve zafer hikayesini bize anlatıyor.

Oscar ödüllü Reese Witherspoon’a (“Sınırları Aşmak”), çocukluklarında filmde gösterilenden pek de farklı olmayan bir iç savaş geçirmiş Sudan’lı aktörler Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal ve Kuoth Wiel eşlik ediyor.

Mamere ve Theo, Güney Sudan’ın bir kasabasının şefinin oğullarıdır.
Kuzeyli gerillalar tarafından gerçekleştirilen saldırıda evini ve ailesini kaybeden Theo, şefin en büyük oğlu olarak bir grup genç ve kız kardeşi Abital’i tehlikeden uzak tutmak için şef kimliğine bürünmek zorunda kalır.


Grup zorlu yolculuk sonunda Kenya’daki toplama kampına ulaşır ve orada diğer bölgelerden kaçan 13 yaşındaki inançlı Jeremiah ve hayatta kalma becerisi çok yüksek olan Paul ile tanışırlar.

13 yıl sonra bu genç yetişkinlere kamplarından ayrılıp Amerika’ya yerleşme fırsatı verilir.
Kansas’a vardıklarında onları iş kaynakları ajansından Carrie Davis (Reese Witherspoon) onlara iş bulmak için görevlendirilir.


Kendini başarılı bir şekilde duygusal karışıklıklardan koruyan Carrie, parçalanan hayatlarını yeniden inşa ederken, 21.yüzyılın zorluklarıyla mücadele etmek zorunda olan üç mülteciye yardım eder.
Carrie, patronu Jack’in de (Corey Stoll) yardımıyla, bu sırada kendinin hiç keşfetmediği yönlerini keşfeder.


Ortak kayıplarına karşın Kayıp Çocuklar, bu kültür karmaşasında yabancılarla komik ve dramatik mücadeler vererek Amerika’da yaşamaya çalışırlar.

Witherspoon’un yanında film yıldızı Arnold Oceng(“My Brother the Devil”,”Adulthood”), Ger Duany (“I Heart Huckabees”), rap sanatçısı Emmanuel Jal, Kuoth Wiel ve Sudan’ın çöküşünü yaşayanlar rol alıyor.


 Hayır kurumu gönüllüsü Sarah Baker karakterini Pamela Lowi ve genç kayıp çocukları Sudan’lı mülteciler Peterdeng Mongok, Okwar Jale, Thon Kueth, Deng Ajuet ve Keji Jale canlandırıyor.

Filmin yönetmeni Falardeau daha önce Margaret Nagle’ın oyununu (HBO “Broadwalk Empire”) yönetmiştir.
Oscar ödüllü Ron Howard ve Brian Grazer (“Akıl Oyunları”) ,Karen Kehela Sherwood (“Frost/Nixon”), Molly Smith (“Kör Nokta”), Thad Luckinbill, ve Trent Luckinbill filmin yapımcılığını üstleniyor.


Oscar adayı Andrew A. Kosove ve Broderick Johnson (“Kör Nokta”), Kim Roth (Kule Soygunu), Ellen H. Schwartz (“Ödünç Sevgili”), Deepak Nayar (“Dinozorlarla Yürümek 3B”), Bobby (“İkili Oyun,” “Benimle Evlenir Misin?”) ve Deb Newmyer (“Kadın Erkek Aklı”) yapım yönetmeni koltuğunda.








The Good Lie / İyi Bir Yalan

Yönetmen: Philippe Falardeau
Senaryo: Margaret Nagle
Oyuncular: Reese Witherspoon, Arnold Oceng, Ger Duany, Emmanuel Jal, Corey Stoll
Yapım: 2014, Hindistan / Kenya / ABD, 110'


Filmin mmknmrtb notu:  3 / 5