6.7.15

A Royal Night Out :: Prenses'in Aşkı


8 Mayıs 1945, Zafer Günü. 
II. Dünya Savaşı’nın sonlandığı günün ertesinde İngiltere’de büyük bir kutlama olacak, geride kalan acı dolu altı yıl kadehlerle, kahkahalarla, havai fişeklerle geçmişe gömülecektir.

Geçen altı yılda gündelik hayatları herkesinki kadar etkilenen iki kişi daha vardır: Prenses Elizabeth (Sarah Gadon) ve Prenses Margaret (Bel Powley). 

Kekemeliği ile bilinen Kral George (Rupert Everett) ile Kraliçe Elizabeth (Emily Watson), kutlamaların yapılacağı gece Kral halka seslenirken kızlarının da yanlarında olmasını isterler. 

Fakat tahtın varisi Prenses Elizabeth için sokaktaki hayata karışabileceği son şanstır bu gece. 

Kral ve Kraliçeyi ikna eden iki prenses kutlamalara katılmak için saraydan ayrılırlar. 





Bu ayrılış prensesleri macera ve eğlenceyle dolu bir geceye sürüklerken, geleceğin kraliçesi Elizabeth, Jack isminde kaçak bir askerle,  o güne dek hiç hissetmediği duygularla tanışır.





Hâlâ İngiliz dostlarımızın en tepesinde hükmünü sürdüren ve bunu ilelebet sürdürecekmiş gibi de görünen Lilibet'in, yani -müstakbel- Kraliçe Elizabeth'in henüz daha prensesken, belki de hayatı boyunca bir daha bulamayacağı fırsatı kaçırmayarak -sıradan bir ölümlü gibi- felekten bir gece çalmasının; hatta, aşık olmanın benzersiz coşkusunu, ayrılığın da iç burkan acısını tatmasının öyküsü..

Büyük ihtimal gerçekleşmemiş bir 'tarihi olay'ı, "Olsaydı ne de güzel olurdu" düşüncesiyle beyaz perdeye aktaran A Royal Night Out, özellikle saraydan ilk kez çıkarak halkın arasına karışan prenses kardeşlerin bu 'yeni dünya'ya ayak uydurma çabaları ve düştükleri tuhaf durumlarla komedisini oluşturan; 'maceraperest' kızların akıbeti hususunda yarattığı merak ve heyecan duygusuyla da kolayca kendini seyrettirmeyi başaran, eğlenceli ve sempatik bir film..




Öte yandan, yaşça küçük olduğundan ömür boyu prenses kalmaya mahkum Prenses Margaret'ın eğitim eksikliğine ve özellikle vurgulanan 'durgun' zekasına karşılık; Prenses Elizabeth'in, gayet akıllı ve mantıklı bir kız olarak, her bakımdan iyi eğitilmiş, kraliçe olmaya tam anlamıyla hazır oluşunun öne çıkarılması, bu filmin bana ilginç gelen yaklaşımıydı diyebilirim..

Bu arada filmin genel tavrına yönelik olarak illa bir eleştiri getirmek gerekirse, onu bir kraliyet ailesi güzellemesi, bir monarşi pohpohlaması olarak nitelendirmek de mümkün tabii..
..der ve yeniden görüşmek üzere esenlikler dilerim..


A Royal Night Out / Kaçak Prenses

Yönetmen: Julian Jarrold
Senaryo: Trevor De Silva, Kevin Hood
Oyuncular: Sarah Gadon, Bel Powley, Jack Reynor, Rupert Everett, Emily Watson
Yapım: 2015, İngiltere, 97'

6,5   /10