25.7.15

Strangerland / Fırtınanın Ortasında



Catherine (Nicole Kidman) ve Matthew Parker (Joseph Fiennes) çifti çocukları ile birlikte bilinmeyen bir nedenle çöl kıyısındaki küçük bir kasabaya taşınmak durumunda kalır. 
Evin çocukları Lily ve Tommy öldürücü çöl fırtınasının hemen öncesinde gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. 
Kasabanın polisi David Rae (Hugo Weaving)’nin yürüttüğü geniş çaplı arama operasyonuna kasaba halkı da destek olur. 
Fakat operasyon devam ederken Parkerlar ile ilgili ilginç gerçekler ortaya çıkmaya başlar. 

Zaman ilerledikçe şüphelerin tırmanması ve dedikoduların yayılması ile kasaba halkı acımasızca Parkerlar’a karşı döner. 

Çöl karanlığında yaşam şansı hızla azalmakta, Catherine ve Matthew için geçen her saniye çocuklarını ölüme daha da yaklaştırmaktadır.

Filmin mmknmrtb notu ::

Her bakımdan anasına çekmiş, güzeller güzeli kızını kurda kuşa yem ettirmemeye yeminli angut bir babanın baskısı yüzünden -koskoca Avustralya'da başka yer kalmamış gibi çöl kenarında konumlanmış 'iğrenç' bir kasabadaki- evinden kaçan ve nerede olduğu bir türlü belirlenemeyen ergen bir kızı arama kurtarma çalışmaları..


Son sayfalarının, kasabayı toza dumana bulayan çöl fırtınası sırasında uçup gittiğini sandığımız berbat senaryosu sanki olağanüstü sırlarla örülüymüş gibi, durup dururken kendine esrarlı mesrarlı havalar veren; oysa ne öyküsüyle, ne de -oluşturulamayan- atmosferiyle etkili olmayı başarabilen, 'fos' bir film Strangerland..    

Daha önce sadece kısa film ve televizyon belgeselleri çektiği, başarılı da olduğu anlaşılan yönetmen Kim Farrant'ın yeniden özüne dönerek uzun metraj kurmacadan uzaklaşmasında hem kendisi, hem de biz seyirciler açısından yarar olduğunu düşünüyorum.


Filme fazladan lâyık gördüğüm bir puan, uzunca bir sekans boyunca ortalıkta çırılçıplak arzı endam eyleyen Nicole Kidman hanfendinin cesareti ve kendinden geçercesine rol kesme teşebbüsü ile Lily rolündeki Maddison Brown kızımızın fevkalade güzelliği içindir, arz ederim..

  2 / 5





FİLM EKİBİNDEN ‘‘STRANGERLAND’’İN HİKAYESİ

• Yönetmen Kim Farrant filmin gelişim sürecini şöyle anlatıyor; “Filmin senaryosunu yazan Fiona da ben de hayatımız boyunca bir sürü trajedi yaşamışız. Özellikle insanların bu trajedilerle nasıl baş ettiklerine dair bir film ortaya çıkarmak istedik. Hepimiz hayatımızda kontrolün bizde olmasını isteriz. Bir anne babanın da kontrollerini en çok kaybedecekleri yer çocuklarını kaybettikleri andır. Hikayeye bu fikir üzerinden başladık.”



• Prodüktör Macdara Kelleher senaryoyu okur okumaz projeye dahil olmak istemiş. “Artık çekilmeyen, 1970’ler tarzı Amerikan filmlerini hatırlattı.” diyor. “Güçlü görseller ve sağlam bir hikaye...”

• Nicole Kidman için ise senaryoyu okuması ve yönetmen Kim Farrant konuşması ile yeterli olmuş. 
Farrant o anı şöyle anlatıyor: “Nicole Kidman’ın menajerine senaryoyu ulaştırmıştım. Birkaç gün sonra onun benimle buluşmak istediğini söylediği bir telefon aldım. Zaten Amerika’daydım ve Nashville’e doğru yola çıktım. Nicole hikayenin hamlığına bayıldı. Sanırım ondaki kırılganlığı en iyi ortaya çıkaracak senaryolardan biriyle karşılaştı. Daha sonra birçok kez telefonda konuştuk ve birbirimize kendimizle ilgili sırlar anlattık. Böylece aramızda çok güçlü bir güven bağı oluştu. Hiç şüphesiz, o tanıdığım en sıkı çalışan oyuncu. Senaryoyu A’dan Z’ye ezberledi ve beni karakteriyle ilgili soru yağmuruna tuttu.”



• Nicole Kidman anavatanı Avustralya’da çalışmaktan çok zevk aldığını belirtiyor ve ekliyor: “Teknik ekipten çoğu kişiyi tanıyor gibiydim. Çünkü neredeyse hepsi geçmişte çalıştığım insanların çocukları!”

• Joseph Fiennes ise senaryoyu okuduktan sonra çekimlerin Avustralya’da olmasına aldırmamış bile. 
“Eğer bir senaryo iyiyse hiçbir yer uzak değildir.” diyor ve ekliyor: “Senaryo yazarıyla iyi anlaşınca, Kim gibi çok katmanlı hikayeler ortaya çıkarabilen yönetmenler harika işler yapıyorlar. Buna rağmen hikayede bir aktörün kendisini göstermesine izin veren birçok yer var. Beni asıl çeken şey de bu oldu.”



• Filmin en önemli karakterlerden biri çiftin kızları. Hem çekici hem de masum görünen bir genç kız yönetmenin ilk hedefiymiş. 
Kim Farrant, Lily rolünü kapan Maddison Brown hakkında şunları söylüyor: “Rol için ilk olarak deneme çekimine Maddison girdi. Daha sonra yüzün üzerinde kızla görüşmüşümdür ama Maddison aklımdan hiç çıkmadı.”

• Strangerland, yaklaşık on milyon dolar bütçeyle Sydney, Canowindra ve Broken Hill’de çekilmiş. 
“Film sırasında izleyiciye sordurmak istediğimiz sorulardan biri de ‘Bu çocukları toprak mı götürdü?’” diyen yapımcı Naomi Wenck, adeta filmin başrol oyuncularından biri olacak araziyi bulmak için epey uğraştıklarını söylüyor.

• Nicole Kidman’a göre de filmin Avustralya kırsalında çekilmesi önemliymiş: “Aslında araziye bakarsanız Teksas’ta da çekilebilirdi diyebilirsiniz. Çünkü Avustralya ilk bakışta gerçekten Teksas’a benzer ama bu topraklarda Aborjinlerden gelen bir maneviyat vardır. Eğer burada çekilmeseydi büyük ihtimalle bu filmde rol almazdım.”

• Filmin müziklerini ise son dönemin ilgi çekici dizilerinden True Detective’in de müziklerini besteleyen Keefus Ciancia hazırlamış.



KIM FARRANT

Kim Farrant Avustralya’lı belgesel ve televizyon yapımları yönetmeni. Aslında kendisi de bir aktris olan Farrant oyunculuk eğitimi aldıktan sonra Güney Galler Üniversitesi’nde senaryo yazımı ve Avustralya Film, Televizyon ve Radyo Okulu’nda yönetmenlik dersleri almış. Farrant, hala bu okulda dersler veriyor.
“Naked On The Inside” adlı belgeseli Avustralya Film Eleştirmenleri Ödülü’ne aday gösterilen Farrant daha sonra Cannes, Londra, Cork, Bilboa Film Festivallerinde de gösterilen kısa filmler çekti. “Sammy Blue” adlı kısa filmiyle 2000 yılında IF Ödülleri’ne aday oldu.



NICOLE KIDMAN

1967 Avustralya doğumlu Nicole Kidman çocukluğunda baleyle ilgilense de en sonunda aktris olmakta karar kıldı. 
16 yaşından itibaren Avustralya sinema dünyasında kendine yer bulmaya başlayan Kidman, daha sonra Hollywood’a adımını attı.
İlk defa Phillip Joyce’un gerilim filmi “Dead Calm”da dikkat çeken Nicole Kidman daha sonra “Far and Away”, “Batman Forever”, “To Die For” ve “The Peacemaker” gibi filmlerde rol aldı. 
Daha sonra o zamanki eşi Tom Cruise ile birlikte Stanley Kubrick imzalı “Eyes Wide Shut”ta kamera karşısına geçen Kidman, ilk defa 2002 yılında “Moulin Rouge!” filmindeki performansıyla Oscar’a aday oldu. Ertesi sene Virginia Woolf’u canlandırdığı “The Hours” filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar, Altın Küre, Bafta ve Berlin Gümüş Ayı ödüllerini kazanan Kidman, daha sonra “Dogville”, “Cold Mountain”, “The Interpreter” gibi filmlerde oynadı. 
2012 yılında Matthew McConaughey ile beraber rol aldığı “The Paperboy” filmindeki performansıyla Screen Actor Guild ve Altın Küre ödüllerine aday oldu. Kidman, son alarak “Before I Go To Sleep” filmiyle sinemalarımzda boy gösterdi.




JOSEPH FIENNES

West Cork, İrlanda’da büyüyen Joseph Fiennes, güzel sanatlar okulundaki eğitimini yarım bıraktı ve Guildhall Music ve Drama okulunda oyunculuk eğitimi almaya başladı. 
İlk rollerine tiyatroda çıkan Fiennes, beyazperdeye geçişini 1996 yılında Bernardo Bertolucci’nin “Stealing Beauty”, “Troilus and Cresside”ında yaptı. 
1998 yılında Cate Blanchett ile beraber “Elizabeth”te rol aldı. Uluslararası çapta üne kavuşması ise o sene En İyi Film Oscar’ını alan “Shakespeare In Love” filmindeki rolüyle oldu. Aktörün bugüne kadar rol aldığı filmlerin arasında “Enemy Of The Gates”, “Merchant of Venice”, “Running With Scissors”, “Hercules” gibi yapımlar yer alıyor.




HUGO WEAVING

İngiliz anne babanın oğlu olarak Nijerya’da dünyaya gelen Hugo Weaving, on altı yaşındayken Avustralya’ya taşındı. Burada Ulusal Drama Enstitüsü’nden mezun oldu. 
Avustralya’dan çıkan en saygın oyunculardan biri olarak kabul edilen Weaving’in oynadığı filmlerden bazıları “Little Fish”, “The Matrix”, “V for Vendetta”, “Lord Of The Rings Triology”, “The Hobbit Triology”, “Cloud Atlas”ve “Oranges and Sunshine”
Bugüne kadar dört kez Avustralya Film Eleştirmenleri Ödülü alan Hugo Weaving aynı zamanda IF Ödülleri’nde “Yaşayan Efsane” ödülünü aldı.



Yönetmen: Kim Farrant
Oyuncular: Nicole Kidman, Joseph Fiennes, Hugo Weaving, Maddison Brown
Yapımcı: Macdara Kelleher
Senaryo: Fiona Seres
Görüntü Yönetmeni: P.J. Dillon
Kurgu: Veronika Jenet
Müzik: Keefus Ciancia
Yapım Yılı: 2014
Ülke: Avustralya, İrlanda
Süre: 112 dk.
Dağıtım: Pinema
İthalat: Calinos Films