27.9.15

Fransa’nın Oscar adayı 'Mustang' oldu!.



Dünya prömiyerini geçtiğimiz Mayıs ayında Cannes Film Festivali’nde yapan, sonrasında katıldığı tüm festivallerden de ödüllerle dönen Deniz Gamze Ergüven’in yönettiği Mustang filmi, Fransa’nın yabancı dilde Oscar adayı oldu.

23 Ekim’de Türkiye’de vizyona girmeye hazırlanan film, daha önce vizyona girdiği Fransa’da bugüne kadar 450.000 kişi tarafından izlenerek büyük bir başarıya erişti.

Senenin en iddialı Fransız yapımlarını geride bırakarak Fransa’yı Oscarlarda temsil etmek üzere seçilen Mustang’in son dört rakibi arasında, bu senenin Altın Palmiyeli filmi Jacques Audiard’ın Dheepan’ı,  Stéphane Brizé’den La loi du marché, Catherine Corsini’den La Belle Saison ve Xavier Giannoli’nin yönettiği Marguerite yer alıyordu.

Bir Karadeniz kasabasında büyükanneleriyle yaşayan, büyüme çağındaki 5 yetim kız kardeşin maruz kaldıkları toplumsal baskıya karşı kendi yöntemleriyle direnişlerini ve özgürlük arayışlarını masalsı bir tonla anlatan filmin baş rollerinde Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş ve Ayberk Pekcan yer alıyor.


Geçtiğimiz hafta Toronto Film Festivali’nde gösterilen ve büyük beğeni toplayan film 5 ayda katıldığı festivallerden 10 ödülle döndü.
Son olarak Gürcistan’da gerçekleştirilen Batum Uluslararası Film Festivali’nde filmin başrollerindeki 5 kadın oyuncu En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülürken, film de Jüri Özel ödülünün sahibi oldu.


Türk-Fransız-Alman ortak yapımı Mustang, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirmiş ve dakikalarca ayakta alkışlanmıştı.


Deniz Gamze Ergüven
Ödüller:

Cannes Film Festivali - Europa Cinemas Label ödülü

Odessa Film Festivali - Büyük Ödül ve En İyi Yönetmen Ödülleri

18. Guanajuato Film Festivali -  Mansiyon Ödülü

World Cinema Amsterdam Festivali – Mansiyon Ödülü

21. Saraybosna Film Festivali - En İyi Film Büyük Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu (Güneş Nezihe Şensoy, Doğa Zeynep Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan) ve Seyirci Ödülleri

Batum Uluslararası Film Festivali – En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Tüm Kadın Oyunculara) ve Jüri Özel Ödülü