13.9.15

Sanatorium: Sergen Şehitoğlu - Cubby Hole




İsmini İngilizce'de küçük bir mekanı tarif etmeye yarayan, ‘odacık’ ya da ‘hücre’ anlamlarına gelen bir terimden alan “Cubby Hole”, Sergen Şehitoğlu’nun henüz hiçbir yerde sergilemediği çalışmalarını kapsayan bir seri.

Özünde modernizmin idealist vizyonu üzerine temellendirilmiş günlük hayatlarımızın, baştaki ideallerin aksine ne kadar da daraltıcı, kopartıcı ve hapsedici olduğunun altını çizen seri, özellikle büyük kentlerde modern şehir hayatının insana dayattığı hayat biçimlerini sofistike ve çok katmanlı imgelere dönüştürüyor.


Evlerimizden çıkıp klimalı arabalara biniyor, plazalardaki ofislerimize geçiyor; kendimizi eğlendirmek ya da ‘sosyalleşmek’ için de alışveriş merkezlerinde zaman geçiriyoruz.
Bir kutudan diğerine sürüklendiğimiz, içinden çıkamadığımız bu girdap, aslında kapitalizmin ve modernizmin bizi kontrol etmek için yarattığı bir kurgu.
Kurallarını kabul ettiğimiz bu hayatın doğamıza aykırılığı seride özellikle altı çizilen nokta.
Kurt Vonnegut’un sözlerini ödünç alırsak: “Buraya, yeryüzüne avare avare dolaşmak için geldik. Sana bundan farklı bir şey söyleyen olursa aldırma.”


Sergen Şehitoğlu da serideki fotoğraflarında insanın insandan, insanın doğadan kopartıldığı bu dünyadaki yalnızlaşmış bireyin izini sürüyor.
Dijital manipülasyon olmadan yarattığı neredeyse kaleydoskopik bu imgeler, tekrarlanan yatay ve dikey çizgilerle, hapsedilmiş bireyi fotoğraflarında tekrar ve tekrar hapsediyor.

SERGEN ŞEHİTOĞLU ‘CUBBY HOLE’

8.10 – 7.11 2015

Sanatorium

Asmalı Mescit Mah. Asmalı Mescit Cad.
No:32/A Beyoğlu İstanbul




Sergen Şehitoğlu:
1980 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Sergen Şehitoğlu, Saint-Joseph Lisesi’nin ardından Y.T.Ü'de Mühendislik okudu.
Eğitimini Marmara Üniversitesi Fotoğraf Yüksek Lisansıyla sürdüren Şehitoğlu,2010’da İ.F.M Leica Galeri’de açtığı ilk kişisel sergisinden sonra, eserleri İstanbul, Berlin, Bruksel, Amsterdam, Londra, İzmir, Ankara, Bursa, Basel, Paris ve Viyana’da çeşitli galeri ve fuarlarda sergilendi.
2013 yılında “0 dB” adlı ilk fotoğraf kitabını yayınlayan Şehitoğlu, bir fotoğraf inisiyatifi olan GFİ’nin kurucu üyelerinden olup; halen İstanbul'da yaşamakta ve çalışmaktadır.