8.3.16

AST + AYSA :: Kredi



Toplumsal borç batağıyla çevrelenmiş, özgün, dinamik, çılgınca olaylarla bezeli komedi Kredi, iki usta oyuncu Güven Kıraç ve Emre Karayel’in başarılı performanslarıyla İstanbullu tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor! 

Türkiye’nin en köklü özel tiyatrolarından Ankara Sanat Tiyatrosu ve AYSA Prodüksiyon’un birlikte sahneye koyduğu oyun, 10 Mart 2016, Perşembe akşamı saat 20:30’da Kozyatağı Kültür Merkezi'nde, 13 Mart 2016, Pazar akşamı saat 20:30’daCaddebostan Kültür Merkez’nde, 14 Mart 2016, Pazartesi akşamı saat 20:30’da Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde, 18 Mart Cuma akşamı saat 20:30’da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde izlenebilir.

İspanyol oyun yazarı Jordi Galceran'ın, kaleme aldığı Kredi, sistemin bizi hiç de gerekli olmayan harcamalara nasıl yönlendirdiğini komik bir dille anlatıyor. 

Oyun, kredi almak için gereken teminatın ne olduğu ya da kredi almak için neler yapılabilir gibi soruların cevaplarını Güven Kıraç ve Emre Karayel’in başarılı performanslarıyla izleyiciye sunuyor. 

İspanya’da ekonomik kriz ilk sinyallerini vermeye başladığında Jordi Galceran tarafından kaleme alınan Kredi, bankaların kredileri kimlere verdiğini, verilen bu kredilerin yarattığı borçlanmanın, bireyden başlayarak aileyi ve toplumu saran bir tefecilik problemine dönüşüp dönüşmediğini sorguluyor. 



Kredi almak için gereken teminatın ne olduğu, teminat için sadece bir “söz”ün yeterli olup olmadığı gibi sorulara da yanıt arayan oyun; izleyicisine toplumsal borç batağıyla çevrelenmiş, özgün, dinamik, çılgınca olaylarla bezeli bir komedi sunuyor.





Oyunun mmknmrtb notu ::

Buna neden 'ihtiyaç' duyulmuş bilemiyorum ama- oyun, işbu tanıtım yazısındaki oldukça 'iddialı' bankacılık, ekonomi ve kapitalist sisteme dair, toplumsal ve eleştirel içerikten -neredeyse- tamamen ilgisiz bir metne sahip..

En fazla, içerdiği bir iki diyalogla bu türden bir eleştirinin -o da belki- hissedilebileceği oyunun asıl ilgilendiği husus; kadın-erkek karşılaştırması da dahil- insani ilişkiler, özel olarak kadın psikolojisi ve davranış biçimi ve de evlilik kurumunun 'evrensel' kaypaklığı üzerine..

Girdiği bankadan -daha doğrusu bankanın müdüründen- hiçbir karşılık ya da güvence gösteremediği halde, istediği krediyi almak için adamın ağzından girip burnundan çıkmaya yeminli, ağzı laf yapan, uyanık ve inatçı bir gencin bu amaçla giriştiği -adamın özel hayatına kadar dayanan- ikna çabalarına karşın; bu çulsuza para kaptırmamaya kararlı olarak direnen ve bu yüzden de oldukça zor durumlara düşen zavallı müdürün hallerine dair, güzel bir komedi..

İki oyuncunun 'usta işi' performanslarıyla daha da bi zevkle izlenen Kredi, hoşça vakit geçirmek için birebir..


Türkçe çevirisini Deniz Yıldız’ın yaptığı Kredi'nin yönetmen koltuğunda İskender Altın oturuyor. 
Yönetmen yardımcılığını Mahir İpek’in yaptığı oyunun kostüm ve dekor tasarımı ise Şirin Dağtekin’e ait.





Bilgi için: aysaorg.com



2 yorum:

  1. Adsız11.2.16

    olmuş mu olmamış mı yani? hoşça vakit geçrimek tehlikeli bir tabir. :D

    YanıtlaSil
  2. seni gidi.. evet o tehlikeyi göze alarak git izle, büyük ihtimalle seveceksin ya da hoşça vakit geçireceksin ;)

    oyunun bana ait olmayan tanıtım yazısındaki o büyük iddialardan çok uzak olduğunu buradan da belirtir, hoş günler dilerim..

    YanıtlaSil