13.2.16

!f İstanbul’da sanal gerçeklik sergisi!.



18 Şubat’ta başlayacak 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, bu yıl sanal gerçeklik (visual reality) dünyasına kapılarını açıyor.

Hayatımıza bilgisayar oyunlarıyla giren, günümüzde güncel sanattan sinemaya pek çok sanat alanını derinden etkileyen sanal gerçeklik, Türkiye’de ilk kez bir film festivali programında seyirci karşısına çıkıyor!

Sundance’te galasını yaptığında büyük ilgi gören, Montreal, IDFA DocLab, Sheffied Doc/Fest, Heffield Doc/Fest gibi dünyanın önde gelen belgesel film festivallerinde belgeselde gerçeklik üzerine hararetli tartışmalara yol açan Onay, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali kapsamında 18-28 Şubat tarihlerinde Depo’da gösterilecek.

Şili doğumlu güncel sanatçı Oscar Raby’nin, Şili’de 1973’teki askeri darbe sonrası Pinochet rejiminde askerlik yaparken toplu bir katliama tanık olan babasının anılarından yola çıkarak tasarladığı bu 10 dakikalık film, ‘o an’ı sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde seyirciye yaşatırken, izleyenleri kabul etmek ve yaşananlara onay vermek üzerinden etkileyici bir sorgulamanın içine sokuyor.

Deniz Tortum’un küratörlüğünde gerçekleşecek sergi, festivalin son gününe kadar 10:30-18:30 saatleri arasında Depo’da ücretsiz izlenebilecek.



Başvuruları ilk gün tükendi!

!f İstanbul’un bir diğer sanal gerçeklik teknolojisi çalışması ise, BAU Galata VR First Lab ev sahipliğinde düzenlenecek “Sanal Gerçeklik: Anlatı İçin Yeni Bir Devrim” atölyesi olacak.

Başvuruları, açıldığı gün saatler içinde tükenen atölye, Türkiye’nin ilk Sanal Gerçeklik Merkezi VR First Lab ekibi ve Güven Çatak’ın moderatörlüğünde 22 Şubat’ta gerçekleşecek.

“Sanal gerçeklik kitap ve film gibi geleneksel anlatı formlarından nasıl ayrılıyor”, “Anlatılan hikâyeler nasıl evriliyor?”, “İzleyiciyi çepeçevre saran bir deneyime nasıl dönüşüyor?” gibi soruların peşine düşecek olan atölyede katılımcılar, sanal gerçeklik deneyimini ilk elden yaşama fırsatı yaşayacak.



!f ile arkadaş olun!

Sosyal medyada en çok takip edilen festival olan !f İstanbul, Facebook, Twitter ve Instagram adreslerine bu yıl Snapchat ve Periscope’u da ekliyor.
!f İstanbul’u her yerde @ifistanbul adresiyle takip edebilir, paylaşımlarınızı #if2016 etiketiyle yaparak sohbete katılabilirsiniz.

İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde ve Mars Cinema Group ortaklığında yapılacak 15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 18 Şubat’ta İstanbul’da başlayacak ve 3 Mart’ta Ankara’ya ve İzmir’e uğrayarak 6 Mart’ta 15. yaş yolculuğunu tamamlayacak.

www.ifistanbul.com