7.2.16

Fotografçı 'Carolyn Drake' Diyarbakır, Mardin ve Urfa’daydı!.



Magnum Fotoğraf Ajansı’nda yer alan fotoğrafçı Carolyn Drake, 22–30 Ocak 2016 tarihleri arasında Diyarbakır, Mardin ve Urfa’da fotoğraf atölyeleri, portfolyo okuma etkinlikleri ve fotoğraf üzerine söyleşiler gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geldi.

Üç şehirden profesyonel ve amatör fotoğrafçılara yönelik düzenlenen etkinlikler bu şehirlerdeki fotoğraf dernekleri ve fotoğraf severlerden büyük ilgi gördü.

Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) ve Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) ortaklığıyla düzenlenen etkinlikler, Mardin Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği ve Şanlıurfa Fotoğraf Sanatı Derneği işbirliği ile ve Adana ABD Konsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşti.

Program kapsamındaki atölye ve portfolyo okuma etkinliklerinde katılımcı olmak için üç şehirde faaliyet gösteren fotoğrafçılara ve fotoğraf derneklerine çağrı yapıldı.

Başvuru için profesyonel fotoğrafçılardan bitmiş veya devam eden projelerinden bir seçki, amatör fotoğrafçılardan ise çalışmalarını temsil eden bir portfolyo istendi.


Atölyeler için Diyarbakır, Mardin ve Urfa şehirleri ağırlıkta olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerinden 100’e yakın başvuru yapıldı.
Bu başvurular fotoğrafçı, yazar ve fotoğraf eğitmeni Özcan Yurdalan tarafından değerlendirildi.
Carolyn Drake’in fotografik yaklaşımı ve atölyesinin içeriği dikkate alınarak, belgesel hikâyeler anlatma tekniğine vakıf ve çalışmaya aktif bir şekilde dâhil olabilecek katılımcılardan oluşan atölye grupları belirlendi ve çalışmalar başladı.

Diyarbakır’da Diyarbakır Sanat Merkezi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen iki atölye çalışmasına yaklaşık 20 kişi katıldı.


İlk olarak katılımcıların portfolyo değerlendirmesinin yapıldığı atölyede Carolyn Drake, katılımcıları çatışmalı dönemlerin fotoğraf aracılığı ile nasıl yansıtılabileceği üzerine verilen egzersiz için katılımcıların yaptıkları çalışmalar değerlendirildi.
Sanatçı ayrıca Türkiye’den ve dünyadan fotoğrafçı örnekleri sundu.

27 Ocak Çarşamba günü Mardin’de ve 29 Ocak Cuma günü Urfa’da gerçekleşen birer günlük portfolyo okuma etkinlikleri için ise her şehirden 13 fotoğrafçı seçildi.
Bu atölyelerin yanı sıra, sanatçı her şehirde tüm fotoğraf severlerin katılımına açık olan fotoğraf söyleşileri de gerçekleştirdi.
Söyleşilerde “İki Nehir” ve “Yabani Güvercin” isimli çalışmalarının çekim ve kitaplaşma sürecini dinleyicilerle paylaşan Drake, fotoğrafseverlerin sorularını da yanıtladı.
Carolyn Drake’le fotoğraf atölyeleri ve söyleşiler her üç şehirde de büyük ilgi gördü.



Carolyn Drake kimdir?

1971’de Amerika’da doğdu. Brown Üniversitesi’nde Medya, Kültür ve Tarih bölümünü bitiren sanatçı burada belgesele ilgi duymaya başladı.
New York’ta çeşitli multimedya şirketlerinde çalıştıktan sonra Ohio Üniversitesi ve ICP’de (Uluslararası Fotoğraf Merkezi) fotoğraf ve görsel iletişim eğitimi aldı.
Sanatçı 2006’da Photo District News tarafından, gelişmekte olan 30 fotoğrafçı arasına seçildi.
Ukrayna ve Orta Asya’da yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Carolyn Drake, World Press Photo ve Lange Taylor ödüllerine layık görüldü.
Drake’in çalışmaları aralarında Nature Conservancy, National Geographic, Gourmet, Newsweek, the New York Times, ve GEO’nun da bulunduğu dergilerde yayımlanıyor.
Drake’in Yabani Güvercin isimli fotokitap çalışması yakın zamanda Anamorphosis Ödülüne layık görüldü.