8.3.16

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali sona erdi!.



15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 18-28 Şubat 2016 tarihlerinde İstanbul’da, 3-6 Mart 2016 tarihlerinde ise Ankara ve İzmir’de gerçekleşti.

Bu yıl da bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturan, !f music partileriyle İstanbul’un eğlence hayatına alternatif olan !f İstanbul, !f ² ile de 33 şehre film götürdü ve bu yıl 85 bin kişiye ulaştı.

Festivalde bu yıl, Gaspar Noé’nin Cannes’da kuyruklara yol açan ve aşka yeni bir boyut getirdiği son filmi “Love 3D/Aşk 3D”; Charlie Kaufman ve Duke Johnson’ın birlikte yönettiği “Anomalisa”, Grant Gee’nin Orhan Pamuk’un ‘Masumiyet Müzesi’nden esinlenerek çektiği, dünya prömiyerini yaptığı Venedik’te hayranlıkla karşılanan yapıtı “Innocence of Memories/Anıların Masumiyeti (Masumiyet Müzesi)”; Kurt Cobain’e etkileyici bir saygı duruşunda bulunan “Cobain: Montage of Heck/Cobain: Kahrolası Montaj”’ın biletlerinin ilk günden tükenmesi kadar, Merlyn Solakhan’ın 30 yıl aradan sonra Türkiye’de ilk kez gösterilen kayıp filmi “TEKERLEME”, Ceyda Torun’un İstanbul’un kedilerini anlattığı belgeseli “Kedi”, Lütfü Emre Çiçek’in korkusu “Naciye” ve Pınar Sinan’ın şaşırtıcı gerilimi “Ceset” gibi yerli sinema örneklerine gösterilen büyük ilgi etkileyiciydi. İsveçli oyuncu Alexander Skarsgård’ın “Diary of a Teenage Girl/Bir Genç Kızın Gizli Defteri”nin gösterimi için İstanbul’a gelmesi ve Meltem Cumbul ile birlikte katıldığı sohbet; Orhan Pamuk ve Grant Gee’nin seyirciden de büyük ilgi gören söyleşisi; Ali Kemal Çınar’ın “Veşartî/Gizli” filmiyle hem Keş!f hem de SİYAD jürisi tarafından birinci seçilerek, festivalde bu ödülleri alan ilk Türkiyeli yönetmen olması; Adam Curtis ve Kazuo Hara’nın adeta sinema dersi veren söyleşileri ve müzikseverlerin !f Açılış Partisi ile Gökkuşağı Partisi'ne olan inanılmaz ilgisi !f İstanbul’un 15. yaşının unutulmazları arasındaydı.

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, 18-28 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da Beyoğlu Fitaş, Cinemaximum Nişantaşı City’s, Cinemaximum Kanyon, Cinemaximum Budak; 3-6 Mart tarihlerinde de Ankara’da Cinemaximum Armada ve İzmir’de ise Cinemaximum Konak Pier sinemalarında gerçekleşti.
Bu yıl !f music partileri Babylon’da, festival etkinlikleri ise DEPO ve SALT Galata’da !f’çileri bir araya getirdi.



!f biletleri ilk günden tükendi!

Sinemaseverlerin ilgisi bu yıl da kesilmedi ve bir çok filmin biletleri kısa sürede tükendi.
Festivalin merakla beklenen filmlerinin başında gelen, Arjantinli auteur Gaspar Noé’nin yönettiği ve yılın en cesur sinema tecrübelerinden biri olarak gösterilen “Love 3D/Aşk 3D”nin biletleri satış başlar başlamaz birkaç saat içinde biterken; “TEKERLEME”, “Kedi”, “Naciye” gibi yerli yapımlar da bileti ilk günden tükenen filmler oldu.
 !f’in açılış filmi “Anomalisa”, kapanış filmi “Demolition/Yeniden Başla”, Luca Guadagnino ve Tilda Swinton’ı yeniden bir araya getiren “A Bigger Splash/Sen Benimsin”; “Amelie’nin fantastik komedisi” olarak nitelendirilen “Liza, the Fox Fairy/Tilki Perisi Liza” ve yerli gerilim “Ceset” gibi merakla beklenen filmlerin biletleri kısa sürede bitti.



Ödüller yerli sinemaya gitti!

Sinema dünyasından usta isimlerin “sinemada cesur hikâye anlatımı ve biçimsel arayış" kriterlerini gözeterek, “en ilham veren yönetmen”i seçtikleri Keş!f Uluslararası Yarışma’da bu yıl ABD, Almanya, Belçika, Çin, Etiyopya, Fransa, Finlandiya, İngiltere, İran, İspanya ve Türkiye’den toplam 9 film, 10.000 dolar değerindeki Keş!f Ödülü için jüri karşısındaydı.
Desiree Akhavan, Joshua Siegel, Dounia Sichov, Mark Peranson ve Mert Fırat’tan kurulu Keş!f Jürisi, “Kaili Blues”un Çinli yönetmeni Bi Gan ve Türkiye’den “Veşartî/Gizli”nin yönetmeni Ali Kemal Çınar’ı “yılın ilham veren yönetmeni” seçti.
Çınar böylece, Keşif Ödülü’nü kazanan ilk Türkiyeli yönetmen oldu. Gözde Onaran, Münir Emre Göker ve Vecdi Sayar’dan oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisinin seçimi de yine “Veşartî/Gizli”nin yönetmeni Ali Kemal Çınar’dan yana oldu.



!f İstanbul’un iki yıl önce başlattığı ve aktivist filmlerin yarıştığı 10 bin dolar değerindeki Aşk & Başka Bi’ Dünya Ödülü için ise ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Gürcistan, İran, İsviçre, Kanada, Mısır ve Türkiye’den toplam 8 film yarıştı.
Adam Curtis, Şener Özmen ve Philippa Kowarsky’den oluşan jüri, İtalyan yönetmen Pietro Marcello’nun“Lost And Beautiful/Kayıp ve Güzel” adlı filmini birinci seçti.
Jüri ayrıca, yarışmaya Türkiye’den katılan, Melis Birder ile Berke Baş’ın birlikte yönettiği “Bağlar” belgeseline Jüri Özel Ödülü verdi.




17 kısanın gösterildiği Türkiye’den Kısalar bölümü kapsamında verilen İzleyici Ödülleri’nde Yakup Tekintangaç’ın yönettiği ve !f İstanbul’un Aralık ayında internetten yaptığı özel gösterimde üç günde 82 bin kişi tarafından izlenen “Azad” en iyi kısa seçilirken, Gülistan Acet’in kısası “Günah” ikinciliği, Süheyla Schwenk imzalı “Meral, Kızım” da üçüncülüğü aldı.