10.5.16

SALT Galata'da Perşembe Sineması Mayıs Programı



SALT tarafından​,​ Garanti Mortgage desteğiyle hazırlanan Perşembe Sineması devam ediyor. ​

Perşembe Sineması bu yıl, dünya fuarları ve kupaları ile olimpiyatların, düzenlendikleri şehirlere geçici ve kalıcı etkilerinin izini sürüyor.

Perşembe Sineması Mayıs Programı:


The Beautiful Game [Güzel Oyun] (2013)

5 Mayıs, 19.00
SALT Galata, Oditoryum


Yönetmen: Victor Buhler
84 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Modern Afrika’da futbolun bireysel ve toplumsal açıdan sahip olduğu değiştirici güç, bu belgesel filmde kıtanın dört bir yanından örneklerle anlatılır.

Film, milyonlarca Afrikalının hayatının bu “güzel oyun”la nasıl iç içe geçtiğine dair Kenya, Mısır, Güney Afrika, Nijerya, Gana ve Fildişi Sahili’nden derlenmiş altı hikâyeyi birlikte işler.
Böylelikle, futbolun günlük hayatta ne denli etkili bir sosyal ve gelişimsel araç olabileceğine ve Afrika’nın geleceğini şekillendirmedeki önemli rolüne dikkat çekilir.

“Afrika’da bir şeyleri başarmak için futbol maçlarını kullanmak harika bir yol. Maçın  başında veya devre arasında HIV üzerine bilgilendirme yapabilir, başkanlığa adaylığınızı koyabilir veya halkı örgütleyebilirsiniz. Üstelik, Afrikalı futbol oyuncularının kat ettikleri yol başka alanlarda da etkisini gösteriyor. Mesela, filmdeki Emmanuel’in, hayatının sonuna kadar futbol oynayıp oynayamayacağını bilmiyoruz. Ama Emmanuel, edindiği deneyimler ve mükemmel eğitimiyle Gana’ya gidecek ve halkının, ülkesinin gelişimine katkı sağlayacak.” Victor Buhler




What Have You Done Today Mervyn Day? [Bugün Neler Yaptın Mervyn Day?]

Yönetmen: Paul Kelly
46 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Elektronik müzik üçlüsü Saint Etienne ve yönetmen Paul Kelly’nin iş birliğiyle Londra’daki Barbican Centre için hazırlanan bu film, kurgusal karakterlere yer veren bir belgeseldir.
Gazete dağıtıcısı genç Mervyn Day’in günlük rotasını takip eden filmde, Londra’nın doğusundaki Aşağı Lea Vadisi’nin gizli tarihine dair büyülü izler açığa çıkar.
Çekimler 2005 yılı yazında Londra’nın, bu eski endüstriyel bölgenin yeniden yapılandırılmasına vesile olacak 2012 Olimpiyatları ev sahipliğinin açıklanmasından önceki birkaç haftada gerçekleştirilmiştir.

Saint Etienne üyelerinden Bob Stanley, Temmuz 2012’de şöyle yazar: “2012’nin mimarları, yakın zamanda London School of Economics’te bir konuşma yaptı. Olimpiyat mirasının ne kadar büyük önem taşıdığını vurgulama; parktaki yapıların nasıl halka açık olacağı ya da başka yerde yeniden kurulacağını anlatma telaşındaydılar. Hiç kimse, bögenin tarihinden bahsetmedi. Doğu Londra’nın bu kısmı yüzyıllar boyunca, bizlere modern Britanya’nın araçları olan petrol ve plastik üretmek için harcanmıştı. Geride bunu hatırlatacak hiçbir iz kalmaması son derece üzücüdür.”

Seven Summers [Yedi Yaz]

Yönetmen: Paul Kelly
10 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Bu kısa belgesel film, elektonik müzik üçlüsü Saint Etienne ve Paul Kelly’nin iş birliğinde hazırlanan What Have You Done Today Mervyn Day? [Bugün Neler Yaptın Mervyn Day?] filminin devamı niteliğindedir.
Film 2012’de, Aşağı Lea Vadisi’nde olimpiyatlar nedeniyle yürütülen yeniden yapılandırma çalışmalarının bölge halkı ve Doğu Londra silüetini nasıl etkilediğini araştırır.
Olimpiyat parkının henüz inşa edilmemiş olduğu 2005 yılı çekimlerinden görülmemiş bölümler ve bu karmaşık peyzaja dair 2012 yılı görüntülerini içeren film, bölgenin içine düştüğü sürekli değişim hâline dikkati çeker.





Paris Belle Epoque (2004)

19 Mayıs, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Raynal Pellicer
52 dakika
Fransızca; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Bu belgesel film, bugün bile nostalji ve hayranlıkla anılan bir devrin Paris’ini gözler önüne serer. Filmde, 19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçişte, 1900 Evrensel Sergisi’ne ev sahipliği yapan ve sanat tarihinin en dikkat çekici hareketlerinden Art Nouveau’nun doğuşuna şahitlik eden Fransız başkenti konu edilir.

Odağın ilk defa üreticiden tüketiciye kaydığı yüzyıl dönümü sergisi, yürüyen merdivenleri ve yürüyen bantlarıyla o tarihe kadar elektriğin en geniş çapta kullanıldığı etkinliktir.
Aynı zamanda, bu dünya fuarı, tarihte nadir görülen bir şekilde modern olimpiyatların ikincisine de ev sahipliği yapmıştır.





Walk, Don’t Run [Koşma, Yürü] (1966)

26 Mayıs, 19.00
SALT Galata, Oditoryum

Yönetmen: Charles Walters
114 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

İş nedeniyle Tokyo’ya giden İngiliz sanayici Sir William Rutland (Cary Grant),  yaklaşan Olimpiyat oyunları nedeniyle turist akınına uğrayan şehirde kalacak bir yer bulamaz.
Christine Easton’ı (Samantha Eggar), evinin bir odasını birkaç günlüğüne kendisine kiralamaya ikna eder. Ancak, Rutland’ın bu odayı Amerikan Olimpiyat takımından Steve Davis (Jim Hutton) ile paylaşmaya kalkışması olayları karmakarışık hâle getirir.
Filmin devamında Rutland, iki gencin arasını yapmaya çalışacaktır.

Olimpiyat oyunları, Asya kıtasında ilk kez 1964’te gerçekleştirildi. Tokyo’daki bu organizasyon, hem kentin planlama ihtiyaçlarını karşılama hem de savaştan çıkmış Japonya’nın endüstri ve ekonomide yeniden güçlendiğini uluslararası camiaya kanıtlanma adına önemli bir imkân olarak değerlendirildi. Walk, Don’t Run [Koşma, Yürü] filminin Tokyo görüntüleri, Olimpiyatlar sırasında yerinde çekildi. Film aynı zamanda, Cary Grant’ın rol aldığı son filmdir.


Perşembe Sineması, Garanti Mortgage desteğiyle gerçekleştirilmektedir.
Katılım ücretsizdir.
Rezervasyon yapılmamaktadır.