28.5.16

X-Men: Apocalypse



Yönetmen Bryan Singer, eleştirmenlerce beğenilen X-Men: Geçmiş Günler Gelecek filminin ardından X-Men: Apocalypse ile mutantların savaşına yeni bir soluk getiriyor. 

1983’de yenilmez ve ölümsüz Apocalypse, binlerce yıllık esaretin ardından serbest kalır. 
Kendi türündekilere artık tanrı gibi davranılmaması Apocalypse’i çok öfkelendirir. 
Dünyanın düzenini yeniden kurmak ve hükmetmek için Magneto’nun içinde olduğu mutantlardan oluşan bir ekip oluşturur. 
Raven (Jennifer Lawrence) ve Professor X (James McAvoy), Apocalypse’in durdurulması imkansız gözüken yıkımına son vermek için genç X-Men’lerden oluşan bir takıma liderlik ederler.

Filmin mmknmrtb notu :: 

Bir düşünün hele!.
Her halükârda yoksulun, zayıfın, azınlığın ezildiği, doğanın katledildiği şu 'zalım' dünyanın sonunun bir an evvel gelmesi, çok mu korkunç bir şey olurdu sizce?.




Bu dünyanın sonunu getirecek başka bir tanrının kuracağı yeni bir düzen, bugünkünden daha kötü olabilir mi?.

Ben düşündüm..
İlk bakışta, bu değişimin mayasına karışmış acımasız bir Faşizmin kokusunu almamak mümkün değildi elbet.. ama öte yandan..




Aslında mesele şuydu: 'Belirsiz' bir Faşizmin kucağında süresizce debelenerek eriyip gitmek mi olurdu tercihin, yoksa -bir ihtimal- çok daha iyi bir dünyaya kavuşmak üzere her şeyi yıkıp, yeniden kurmak mı?.

Film boyunca -salak gibi- gerçekleşmesini beklediğim şey şuydu: Geleceği bildirilen 'yeni tanrı' Apocalypse / En Sabah Nur başarılı olacak; vadettiğini yaparak, şu kadim ve bozuk düzeni hak ile yeksan edecek..
Ve nihayet -hayâl aleminde yaşayan- sanal bir müridi olarak da, onun kuracağı ütopyanın bir yurttaşı sıfatıyla, mutlu bir geleceğe doğru yelken açacaktım..



Bok açarsın o yelkeni!!

Elbette, hiç de böyle bi şey olmayacak; hepimizin süper memleketi olan ABD'mizin irili ufaklı tüm tanrılarının / süper kahramanlarının kahramanca mücadelesiyle Apocalypse'in tepesine -bi güzel- binilecek, yepyeni bir güce kavuşmuş eski düzen, ömrümüzü, iliğimizi sömürmeye aynen devam edecektir..  

3 / 5




APOCALYPSE ŞİMDİ… VE SONRA

X-Men: Geçmiş Günler Gelecek film listelerinde üst sıralarda kendine yer bularak yakalaması zor bir başarıya imza attı. 
Filmin yapımcıları beklentileri bir önceki filmin de üzerine çıkarmayı hedefliyor. 
“X-Men: Geçmiş Günler Gelecek filminde belirlediğimiz çıtayı daha yukarı taşımak için çok zorlu bir mücadele verdik.” diye belirtiyor yapımcı Simon Kinberg. 

X-Men evreninin en güçlü kötü mutantı düşüncesi yeni film için büyük bir değişim yarattı. 
“Apocalypse’in yarattığı kozmik tehdit, Bryan Singer ve benim dikkatimi çekti” diye ekliyor Kinberg.

Tabi ki Singer’ın karakteri benimsemesi çok kritik bir durumdu. Singer’ın 2000’deki X-MEN ve 2003’deki X2 ile yeniden keşfettiği çizgi roman serisini yıllar sonra X-Men: Geçmiş Günler Gelecek filmiyle devam ettirdi. 

1983’de Kahire’de binlerce yıllık esaretinden kurtulan Apocalypse, insanoğlunun gezegeni getirdiği durum karşısında şoka uğrar. Dünyanın arınması artık bir zorunluluktur.
Görevi: güçsüzü yok et ve güçlüler için yeniden inşa et.





Apocalypse’in 5000 yıllık uykusu medeniyetin zirvede olduğu anda başlar ve dibe vurduğunda son bulur. 
Seksenlerde gençliğini geçiren Kinberg, o günlerin trendlerini ve nasıl gözüktüğünü iyi anlayabilen bir yapımcı. 
“Apocalypse gözlerini antik Mısırın en ihtişamlı devrinde kaparken, 1983’de aşırı nüfuslu ve kirli bir dünyaya uyanır.” diyor Kinberg. 
“Yani motivasyonu anlaşılabilir ancak uygulama yöntemi ve hedefleri aşırı.”

Apocalypse’s Dört Atlısı: Magneto, Psylocke, Angel ve Storm.  
Bir kez daha nefret ve intikam ile dolu olan Magneto, Apocalypse’in yeni oluşturacağı Mahşerin Dört Atlısı ekibine katılması teklifine karşı koyamaz. 
İncil’den esinlenilen Mahşerin Dört Atlısı, Dünya’ya kıyameti getirecek olan mutantlardır.
“Bu dörtlü dışlanmış ve hor görülmüş mutantlar” diye ekliyor Fassbender.

Apocalypse atlılarını topladığı sırada, Charles, genç X-Men öğrencilerine eğitim vermektedir. 
Şiddet, evi vurduğunda Raven, genç kız ve erkek öğrencilere hızlı bir şekilde olgunlaşmak zorunda olduklarını “Artık öğrenci değil, X-Men’siniz” diyerek anlatır.  






X-Men: Apocalypse

Yönetmen: Bryan Singer
Yapımcı: Simon Kinberg, Hutch Parker, Lauren Shuler Donner
Oyuncular: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Oscar Isaac, Nicholas Hoult, Rose Byrne, Olivia Munn, Evan Peters, Kodi Smit-McPhee, Sophie Turner, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Lucas Till, Josh Helman, Lana Condor, Ben Hardy