4.5.16

Yitik Kuşlar / Lost Birds



1915 yılında yaşanan Ermeni tehciri, yaşanan acılardan bir asır sonra iki küçük çocuğun gözünden ‘Yitik Kuşlar’ adıyla sinemaya uyarlandı.

Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla, yapımcılığını Kara Kedi Film’in yaptığı, yönetmenliğini Aren Perdeci ve Ela Alyamaç’ın üstlendiği Yitik Kuşlar filmi Ermeni tehcirini anlatan Türkiye’de çekilmiş ilk uzun metrajlı film olma özelliğini taşıyor.

Yitip giden güzel zamanları anlatan, duygu dozu çok yüksek film, sinemaseverleri o yıllarda bir zaman yolculuğuna çıkartarak geçmişte yaşananları sorgulatmasının yanı sıra kardeşlik ve sevginin önemini de sanatsal bir dille vurguluyor.

Fragmanı yayınlandığı andan itibaren 140 ülkede izlenen ‘Yitik Kuşlar’a; Amerika, Kanada, Ermenistan, Fransa, Almanya, Çin gibi ülkeler de büyük bir destek vererek ilgi gösteriyor.

2 dakika 18 saniyelik fragmanı izleyen birçok kişi de ‘Ciğerimizi dağlayacak bir film olmuş’, ‘Fragmanda bile ağladıysak, filmi hayal edemiyoruz’ gibi yorumlarda bulundu.



Yitik Kuşlar, Anadolu’da bir Ermeni köyünde, varlıklı bir ailenin çocuğu olan Bedo ve Maryam adlı iki kardeşin bir gecede kaybettikleri ailelerini arayışlarını anlatıyor.
Ormanda buldukları ‘Baçik’ isimli mavi kuşa bakmak için gizlice çıktıkları evlerine döndüklerinde hayalet bir kasabayla karşılaşan ve dağılmış hayatlarında zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan kardeşler, hüzün dolu hikayeleriyle izleyenleri kalbinden yakalayacak.

Yitik Kuşlar, destansı görüntüleri, tarihi gerçekçiliğe birebir uygun yapım tasarımı ve şiirsel müzikleri ile sinema izleyicisini karşısına çıkacak.
Filmde ayrıca Ermeni cemaatinin en ünlü oyuncuları da rol alarak birlikte tarihi belgelediler.



SKYFALL’UN LABORATUVARINDA TAMAMLANDI

Yapım aşamasında hiçbir masraftan kaçınılmayan ‘Yitik Kuşlar’ filmi dünyaca ünlü “James Bond, Skyfall”, “Hızlı ve Öfkeli 7” ve Steven Spielberg’ün “Savaş Atı” gibi, birçok yapımda imzası bulunan Oscar ödüllü Hollywood E-Film Laboratuvarı’nda iki aylık bir çalışma sonucunda tamamlandı.
Filmin renk düzeltmesi ve görsel işlemleri Hollywood’un son teknolojileri kullanarak yapıldı.

Filmin colouristi Joel McWilliams ‘Burada çok büyük Hollywood filmlerine alışığız ve Yitik Kuşlar’ı ilk gördüğümde çalıştığımız en büyük, ihtişamlı Hollywood filmleri ayarında bir yapımla karşılaştım.
Hollywood dışından bu düzeyde bir iş çıkması beni çok şaşırttı ve gerçekten büyük bir heyecan verdi’ dedi.



E Film yapımcılarından Robert Phillips ise ‘Yitik Kuşlar hikayesi, görselliği ve oyunculukları ile bütün ekibimizi derinden etkiledi’ diye konuştu.

Türkiye’de ilk defa Arri Alexa XT kamerası ile çekilen Yitik Kuşlar ayrıca 2015 Oscar adaylıkları da bulunan Unbroken, Ida, Whiplash ve En iyi film ve en iyi görüntü dalında Oscar ödülü kazanan Birdman gibi sinema filmleri ile beraber Arriraw Showreel’e seçildi


Filmin mmknmrtb notu :  2.5 / 5