18.10.16

Dilek Türker’in hayatı roman oldu: Soytariçe



Elli yılı aşkın bir süredir sahnelerde olan ve tek başına kurduğu tiyatrosunu başarıyla sürdüren tiyatro sanatçısı Dilek Türker’in yaşam öyküsünden hareketle Ragıp Ertuğrul’un yazdığı Soytariçe adlı roman, Tekin Yayınevi’nden yayınlandı.

Biyografik roman türündeki kitap, Aziz Nesin’in tabiriyle “ruhu bedenine, bedeni kendisine sığmayan coşkular prensesi” Dilek Türker’in yaşam öyküsü ekseninde, 1940’lardan bugüne siyasal ve toplumsal dönüşümün paralelinde bir kadının olgunlaşmasının, bir sanatçının gelişiminin, bir muhalifin doğuşunun, henüz toplumsal cinsiyetten söz edilmeyen bir ortamda bir bireyin varoluşunun ve bitmek tükenmek bilmeyen savaşımının hikâyesini anlatıyor.

Ragıp Ertuğrul, ilk romanı olan Soytariçe'de yer yer anlatıcı yer yer de eleştirmen veya ana karakterin hayranı olarak kendini gösteriyor.
Bu uzun hikâyenin kahramanı, kişisel tarihindeki olaylara bugün durduğu yerden bakmanın ötesinde, anılarının yoğun baskısı altındaki ruhunu dinginleştirmek ve duygularını dökmek için okur ekseninde zaman zaman adeta hikâyenin akışını kesiyor.

Romanda siyaset, sanat ve sosyal yaşamın tanınan isimlerinin de birer parçası olduğu olaylar ve ilişkiler; gerçek ve kurgunun iç içe geçtiği bir anlatımla yer alıyor.




İhtirasın gölgesinde masumiyet, aşkın gölgesinde nefret, acımanın gölgesinde şefkat, aristokrasinin gölgesinde cehalet, burjuvazinin gölgesinde muhalefet, merhametin gölgesinde eziyet..
Dilek Türker yaşamı, karşıt duyguların esaretinde, karşıt görüşlerin merkezinde süregeliyor.

“Soytariçe, arşivlemek isteyenler ve koleksiyonerler için kalın ciltli ve Dilek Türker’in sesinden tiyatro şarkılarının kayıtlı olduğu bir CD eşliğinde satışa sunuluyor.
CD’deki şarkıların tamamı, besteci Nurettin Özşuca’nın Dilek Türker ve Tiyatro Ayna için yıllar içinde yaptığı müziklerden oluşuyor.




Kitabın kapağında kullanılan resim ise dünyaca ünlü ressam Ertuğrul Ateş’in imzasını taşıyor.

Ragıp Ertuğrul’un Dilek Türker’in yaşam öyküsü ekseninde kaleme aldığı Soytariçe,  17 Ekim tarihinden itibaren çevrimiçi kitap satış sitelerinde ve tüm kitabevlerinde!