26.10.16

Tuba Ünsal Prodüksiyon: İsimsiz Yıldız



Prömiyer için gün sayan İsimsiz Yıldız, Tuba Ünsal Prodüksiyon’un ilk tiyatro projesi.

Romanyalı yazar Mihail Sebastian’ın ülkesinde en çok oynanan ve aynı zamanda sinemaya da uyarlanan oyunu İsimsiz Yıldız'ı Kayhan Yıldızoğlu yönetiyor; Tuba Ünsal, Yiğit Pakmen, Melda Narin Güler, Hafız Sengir, Sertaç Ataç ve Kayhan Yıldızoğlu da rolleri paylaşıyor.

Oyun, mücevherleri ile gökyüzü arasında bir seçim yapması gereken, aşk ve cesaretsizliğin yıkıcı tezatlığında bir karar vermek zorunda kalan, Mona’nın hikayesini anlatıyor.

Ali Yalaz’ın Türkçeleştirdiği, yönetmen yardımcılığını Melda Narin Güler ve Yiğit Pakmen’in üstlendiği oyunun dekor tasarımı Tuba Erdem’e, ışık tasarımı Cem Yılmazer’e ait.

Afişlerine, dünyaca ünlü grafik sanatçısı Emrah Yücel’in imza attığı oyunun afiş fotoğraflarını ve kısa tanıtım videosunu ise başarılı fotoğrafçı Mehmet Turgut çekti.

Oyunun mmknmrtb notu :: 

Salondan iki adet hayal kırıklığıyla ayrıldığım bir oyun oldu kendileri..
Birincisi; en son, Dünyanın En Güzel Kokusu adlı filmde izleyip de hem güzelliğine, hem de oyunculuğuna hayran olduğum Tuba Ünsal'ı tiyatro sahnesinde izlemek ve izlediğime pişman olmaktı..
Zira karşımda, rolünün gerektirdiği hiçbir şeyi yapamayan acemi bir kız vardı; konuşamayan, bağıramayan, heyecanlanamayan, sevinemeyen ve üzülüp ağlayamayan bir oyuncu adayı gibiydi!.

İkinci hayal kırıklığım -birinciyle bağlantılı olarak tabii- bizzat oyunun kendisiydi..
Aranmış, taranmış taa Romanya'lardan getirtilmiş bu demode eserde Tuba Hanım acaba ne buldu da üzerine böyle atladı, gerçekten çok merak ediyorum..

'Demode' nitelemesi bu oyuna yapılabilecek en zayıf ve en nazik eleştiridir diyebilirim..
Öte yandan, her yeni oyunun modaya uygun olması ya da avangartın önde gideni bir yapıt olması da gerekmiyor; seyirciyi en azından heyecanlandıracak, bir süreliğine de olsa günlük hayatından çekip alabilecek bir içeriğe sahip olması ve her yönüyle çalışıldığını belli eden bir performansla seyirciye sunulması yeter de artar bile..    
Ne yazık ki bu oyun -hem öz, hem de mizah anlamında- esprisiz, basit bir öykünün, yönetmen zafiyeti fazlasıyla belirgin olarak, dublaj Türkçesiyle konuşan oyuncular tarafından son derece sıkıcı bir biçimde icra edilmesinden ibaret..




İsimsiz Yıldız, 25 Ekim 2016 Salı akşamı Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde; 27 Ekim 2016 Perşembe akşamı da Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde sahnelenecek.

Başlama saati 20:30 olan oyunun biletleri Biletix'ten ve salonların gişelerinden temin edilebilir..