2.12.16

Bir Kadıköy Etkinliği: 48 Saat Film Projesi



Kadıköy, dünyanın en büyük uluslararası zaman kısıtlamalı kısa film yarışmasına sahne oldu.
Kendilerine verilen tema doğrultusunda tam 48 saatte kısa film çeken sinema tutkunları, filmlerini Kadıköy Sineması’nda seyirciyle buluşturdu.

ABD’de 2001’de başlayıp zamanla tüm dünyaya dalga dalga yayılan bir sinema etkinliği 48 Saat Film Projesi.
Sinemayla ilgilenen amatör ve profesyonelleri film yapmaya teşvik eden ve eğlenceli zaman vadeden projede amaç,  48 saatte en iyi filmi yapmak!
Katılımcı ekipler, bir cuma gecesi yapacakları filmin tarzını çekilişle öğreniyor, sonra da tüm grupların filmlerinde kullanmak zorunda oldukları 1 replik, 1 obje ve 1 karakter açıklanıyor ve 48 saatlik maraton başlıyor.
Süre dolmadan önce, yani pazar akşamı filmlerin teslim edilmiş olması gerekiyor.
Takip eden günlerde filmler galada seyirciyle buluşuyor ve ödül kazananlar açıklanıyor.

120 kentte gerçekleşen “dünyanın en büyük, en yaratıcı ve en hızlı kısa” film yarışması 48 Saat Film Projesi’nin her şehirde kazanan filmler bir defa da tüm dünya genelinde Amerika’da düzenlenen Filmapalooza etkinliğinde yarışıyor ve yılın en iyi 48 Saat Film Projesi filmi seçiliyor.
Yaratıcılık ve ekip çalışmasına odaklanarak film yapmayı teşvik etmeyi amaçlayan bu proje, genç yeteneklere kendilerini denemek ve göstermek için de bir fırsat sunuyor.




HIZLI FİLM ÇEKENLER!

Bu hızlı ve heyecanlı proje son 5 yıldır Türkiye’de de gerçekleştiriliyor.
Projenin ülkemize taşınması ise, interaktif içerik üreten BO Prodüksiyon’un kurucuları Berna Kahraman ve Onur Akmehmet’in bundan 9 yıl önce Boston’da bu yarışmaya katılmasıyla başlamış.
Unutulmaz ve keyifli bu tecrübeden sonra, 2012’de Türkiye’ye kesin dönüş yaparken de bu yarışmayı İstanbul’a getirmişler.
“Amacımız bir süre sınırlaması koyarak ekiplerin yaratıcılıklarını, uyumlarını ve ekip ruhunu yansıtmalarını sağlamak” diyen Kahraman ve Onur, şunları anlatıyor: ‘Yaratıcı insanların, beraberce iyi fikirler üretip, uygulamaya sokmasını haplaştırılmış bir deneyim olarak sunuyoruz. Yarışmaya katılan ekipler bir hafta sonu sonrasında bu tecrübenin onları dönüştürdüğünü görüyorlar, ‘Yapabileceğimi gördüm’, ‘ekip olmanın ne olduğunu anladım’, gibi birçok olumlu geri bildirim alıyoruz”

1000 HIZLI SİNEMACI!

İstanbul 48 Saat Film Projesi’nde şu ana kadar 150’ye yakın ekip, 1000’in üzerinde kişi yarıştı.
100’ün üzerinde ekip, 4-7 dakika arasında bir kısa film çekti ve bu filmler büyük ekranda seyirciyle buluştu.
Yarışma sonunda En İyi Film, En İyi İkinci Film ve Mansiyon olmak üzere 3 ana ödül ve 10’u aşkın kategoride yan ödüller var.

Berna Kahraman ve Onur Akmehmet, “Aslında 48 Saat, bir fikir ve ekip yarışması olduğu için filmlerin tüm yapım sürecini ve iyi fikirleri ödüllendiriyor. Projeye katılan ekipler arasında piyasada kendini kanıtlamış profesyonel ekiplerin yanı sıra, tamamen amatör, sadece keyifli bir hafta sonu geçirmek için katılanlar da var. En büyük gözlemimiz yarışmada tanışan birçok kişi ve ekibin daha sonra birlikte güzel işler çıkardığı. Yaratıcı birlikteliklerin doğuşuna vesile olmak bizi sevindiriyor” diyor.




TÜM GALALAR KADIKÖY SİNEMASI’NDA

Projenin bugüne dek tüm gala gösterimleri Kadıköy Sineması’nda yapıldı. Peki neden? Berna Kahraman ve Onur Akmehmet anlatıyor: “48 Saat’i, Türkiye’ye getirmeye karar verdiğimizde bir ‘Kadıköy etkinliği’ olarak hayal etmiştik. Proje Kadıköy’ün ruhu ve insanına çok uygun. Böyle bir organizasyonun yapılabilmesi ve destek görebilmesi için Kadıköy’ü muazzam bir yer olarak gördük. Çünkü burası kültür ve sanat etkinliklerinin hız kesmeden üretildiği nadir yerlerden. Kadıköy’den aldığımız olumlu tepki ve destekler de bu konuda yanılmadığımızı gösterdi."


Gökçe UYGUN