1.12.16

Frantz :: Savaş Cinayettir!.


I. Dünya Savaşı’nın hemen ertesinde Almanya’nın küçük bir kasabasına gelen ve sürekli bir mezarlığı ziyaret eden gizemli genç Fransız (Pierre Niney), tüm kasaba halkının dikkatini çeker. 

Savaşta kaybettiği nişanlısının yasını tutan Anna (Paula Beer) ve ailesiyle tanışan bu genç, uzun zamandır tek başına taşımak zorunda kaldığı büyük sırrını açıklamak için buraya gelmiştir. 

Ancak kasabada yaşadıkları ve gördükleri, Anna ve ailesinin ona karşı gösterdiği ilgi, kararını gözden geçirmesine neden olacaktır.


Meşrulaştırılmış bir cinayetler silsilesinden başka bir şey olmayan savaşın 'genç asker' kurbanlarının geride bıraktığı anne, baba ve sevgililerin dünyasında yarattığı yıkıcı depremlere; genel olarak da savaşın ruhlarda oluşturduğu 'geri dönüşümsüz' hasarlara, insani açıdan ve François Ozon estetiğinin -kendine has- hassasiyetiyle yaklaşarak perdeye yansıtılmış, 'incelikli' bir drama..




Savaş sırasında -düşmanın da olsa- karşına çıkan birini öldürmenin, öyle kolayca hazmedilemiyeceğini, onun yaratacağı vicdani yükün, kahramanlık marşlarının tantanasıyla hafifletilemeyeceğini -en azından- bunun da ihtimal dahilinde olduğunu anlatan Ozon, öyküsünün akışı boyunca kafalarda yarattığı anlık tahminleri sürekli boşa çıkartarak şaşırttığı seyircisinin merak duygusunu gıdıklamayı -her zamanki ustalığıyla- öyle güzel başarıyor ki..




Gerçekleri söylemenin, her zaman erdemli ve doğru bir davranış olmayabileceğini; hatta bunun, daha fazla acı ve gözyaşı doğurmaktan başka bir sonuç da vermeyeceğini hatırlatan film, süresi boyunca siyah-beyaz'dan renkliye yaptığı geçişlerle 'estetiksel' etkisini daha da arttırırken; Pierre Niney ve Paula Beer başta gelmek üzere tüm oyuncularının performanslarını seyreylemek ise ayrı bir zevk..






Frantz


Yönetmen: François Ozon
Senaryo: François Ozon ve Philippe Piazzo
Oyuncular: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Gruber, Johann von Bülow, Anton von Lucke
Yapım: 2016, Fransa - Almanya, 113'


/ 10