14.7.08

Bir Eddie Murphy Filmi İzledim Pişmanım


Oldukça uzun bir süredir devam eden şu hayatımda -özellikle ya da genellikle, fark etmez- bir Eddie Murphy filmini görmek üzere sinemaya gittiğimi hatırlamıyorum..

Muzip olduğu kadar şirin de olabilen bir surata sahip bu adamın vizyona giren her filmine yıllardır bu kadar ilgisiz kalmamın nedeni ne olabilir?.

Elemanın, tamamını izlemeye sabrımın yetmediği, televizyonda sık sık oynayan filmlerinden aklımda kalan imajı hiç değişmemiştir: Kaba esprilerinin, kişiyi -içgüdüsel olarak- arada bir güldürdüğü, sinemanın icadından beri, örnekleriyle -hem yurt içinde, hem de yurt dışında- bolca karşılaştığımız, ‘sulu zırtlak’ bir aktör..

Sinemasal hiç bir değer taşımayan bu tür filmlerle - elbette belirli bir yaştan sonra- başım hiç hoş olmadı..
Bu belirli yaşım 15 falan olmalı.. 

O yaşımdan önce her hafta sonu -eğer vizyona girdiyse- Jerry Lewis ya da Louis De Funes filmlerini kaçırmamak için Beyoğlu sinemalarına nasıl koşturduğumu unutmam mümkün mü..




Eddie Murphy türü diyebileceğim, benim çocukluk zamanıma rastlayan bu sinema adamlarını, ne de çok severdim!.
Amma.. Bir yaştan sonra 'akıl baliğ' mi oldu nedir, artık ne olduysa oldu, ben bu neredeyse taptığım adamların o filmlerinden hiç zevk almamaya başladım.. Yeni filmlerinden de, sonradan -yeniden- izlediğim eski filmlerinden de.. Basbayağı soğudum bu heriflerden!.

Arada bir güldürüyorlarsa da ı-ıh.. olmuyordu.. Bu filmleri izlemek artık benim için, tamamen bir zaman kaybı idi..

Ondan sonra da bu tür -güldürmekten kırıp geçirdiği iddia edilen- adamları da, filmlerini de görmezlikten geldim hep..

Böyle söylüyorum ama -aynı tayfadan gibi görünen- Jim Carrey'nin The Truman Show
 ve Man On The Moon filmlerini pek beğenmiş biri olarak, yine de bu tür filmlerin konusunu falan incelemekten geri durmam..
Bakarsın gün gelir, Eddie Murphy bile 'adam gibi' bir film çevirebilir.. Belli mi olur?.

Tüm uyarılarıma rağmen- yine ‘Bir Çılgının İçinde’ gibi saçma sapan bir Türkçe isim bulunmuş Meet Dave'i de böyle bir umutla incelemiştim ama durum gene pek parlak değildi..

Olsun yine de, beleş bir gösterim şansı bulmuşken şu adamı, bir de 'adam gibi' sinemada izleyeyim dedim ve izledim..

Sinema çıkışı:"İyi ki, bunca yıl Eddie Murphy'den uzak kalmışsın Numan." dedim kendi kendime..
Kendime -böylesine- iyi davrandığıma ya da herhangi bir konuda hak verdiğime pek sık rastlamadığımdan, bir nebze de olsa mutlu gibiydim sanki..



2 yorum:

  1. Adsız18.6.12

    Sinemadan zerre anladığın yok numan.. Eddie Murphy tek kelime ile harika bir oyuncu..

    YanıtlaSil
  2. ilhan4.11.12

    "icgudusel olarak arada bir guldurdugu" ne demek arkadasim, buna gulmeli miyim diye rasyonalize mi edicez, kendine bu kadar kotu davranma... bide cloud atlas'a verip veristirmissin. sen karamsarsin diye herkes mi olacak... sana tavsiyem; beynindeki o karanlik, sefil, nihilist coplukten cikmadikca film elestirisi yapip da milleti yanlis yonlendirmemelisin.

    YanıtlaSil