12.9.08

Closing The Ring :: Dikkat ‘Hassas Ruh’ Çıkabilir!.



Yıl 1991.. Michigan eyaletinin küçük bir kasabasının kilisesinde, bir cenaze töreni düzenlenmektedir..
Merhum kişi, İkinci Dünya Savaşı'nda Amerikan ordusunda görev almış bir emekli pilot olup, kiliseyi dolduran eski silah arkadaşları tarafından son yolculuğuna uğurlanmaktadır..

Merhumun kızı Marie (Neve Campbell)'nin hisli bir konuşma yaptığı törende; kilisenin içine dahi girmeden, avluda oturduğu yerden sigara tüttürerek olaya katılan Ethel Ann (Shirley MacLaine) ise, rahmetli kocasının ölümünden, hiç de etkilenmişe benzememektedir..

I Want You For Us Army


Yıl 1941.. Bu cenaze töreninden tam elli yıl önce, aynı kasabada, gençliğinin baharındaki Teddy Gordon (Stephen Amell) ve en yakın iki arkadaşı Jack ve Chuck, yeni bir dünya savaşına hazırlanan Amerikan Ordusu'na asker yazılırlar..


Teddy bu arada, henüz on yedisindeki sevgilisi, 'dünyalar güzeli' Ethel Ann (Mischa Barton) ile savaş sonrası kuracakları mutlu aileye yuva olacak evi, bizzat yapıp, bitirmeye çalışmaktadır..





Kızın ailesi bu birlikteliğe karşıdır; oysa, iki sevgilinin gözleri, birbirlerinden başkasını görmemektedir ki..
Diğer yandan, Ethel Ann'e, sadece Teddy'nin aşık olmadığı da başka bir gerçektir..

Kısa bir süre sonra, ‘Pearl Harbor Baskını’ gerçekleşmiş ve ABD, İkinci Dünya Savaşı'na ‘kafadan’ dahil olmuştur..

Genç aşıklar, ailelerinden gizli olarak, kendi aralarında evlenirler; Teddy Gordon'un, bir süre önce, aşkının alameti olarak Ann'e taktığı yüzüğü, bu kez, Ann, Sam Amca'nın davetini ikiletmeden savaşa katılan taze kocası Teddy’e -onu hiç unutmaması dileğiyle- geri verecektir..


‘Temkinli’ Teddy, 'kediye ciğer emanet etmek' gibi olsa da; savaşta başına bir şey gelmesi halinde, güzel karısına göz kulak olması için, kankası Chuck’tan söz almak ister..
Chuck, bu durum karşısında heyecanlanır, Ann’e, en az Teddy kadar aşık olduğundan, "olmaz dostum; ama istersen, yan cebime koyabilirsin" havalarındadır..
Sonuçta, kıza sahip çıkma, onu herhangi bir herifin eline bırakmama hususunda anlaşmışlardır.. Üçüncü aşık Jack efendi de, bu anlaşmaya şahit yazılmıştır..

Yıl 1944.. Teddy’nin de içinde bulunduğu bir savaş uçağı, yoğun sis nedeniyle, İrlanda-Belfast'ta bulunan bir dağa çarpar.. 

Ölmek üzere olan Teddy, oralarda dolaşmakta olan İrlandalı bir gence, Amerika'daki karısına ulaştırmak üzere yüzüğünü verirken, son söyleyeceklerini de ona iletmesini ister..




Ne yüzük, ne de merhum sevgilisinin son sözleri, Ethel Ann'e ulaşmaz.. 

Bu acı ve karanlık olay, henüz 21 yaşındaki güzel kızın hayatını da ilelebet karartacaktır..

Ancak, Belfastlı bir genç olan Jimmy'nin, elli yıl sonra dağlarda bulduğu o ‘meşhur’ yüzük, -daha yeni, ikinci kez dul kalan yaşlı Ann'e ulaştığında- geçmişe ve sessizliğe terk edilmiş sırları ve de üzeri duvarla örtülmüş anıları, birer birer, gün ışığına çıkaracaktır..

Kırklı yıllar ve doksanlı yıllar arasında, elli yıllık periyotlarla sürekli gidip gelen, bu dönemlerin, Michigan ve Belfast'ında olan bitenlerinin arasında, mekik dokuyarak ilerleyen bir kurguya sahip film; ana hikayenin dışında, IRA ile İngiliz Hükümeti arasındaki çatışmanın tarihine de şöyle bir değiniyor..


Richard Attenborough’un yönettiği, çok sayıda, -genç ve yaşlı- oyuncularla kotarılan Closing The Ring / Kayıp Yüzük, Peter Woodward'un kaleme aldığı kapsamlı hikayesiyle; sadece mimikleriyle bile şahane bir oyunculuk sergileyen Shirley MacLaine’nin usta işi, ‘Belfastlı Genç’ rolüyle, İrlandalı aktör Martin McCann'ın ‘sempatik’ oyunculuğuyla, izlenmeyi hak ediyor..

Yine de, "Bu saydıkların beni kesmedi bilader.." derseniz; ben de size şöyle fısıldarım: "'The O.C' ile hayallerini süslemeye başlayan, 'Mischa Barton' güzelliklerini yakından görmeye ne dersin peki dostum?."

Anlatımını biraz fazla klasik bulsam da; kahramanlarının küçük dünyaları açısından bakıldığında, belki önemi büyük görünen, hikayedeki dramatik sırrın -muhafazakar ve ahlakçı bir anlayışla- fazla abartıldığını düşünsem de, bu film, benim (Çok afedersiniz!) romantik ve de hassas ruhuma dokundu.. 

Dikkat! size de dokunabilir..


3.5  /5