13.1.09

Ağbi'yi gördüğünüz her yerde beni hatırlayınız!


Bu duruma bir gazete köşe yazısında ya da bir romanda da aynen rastlıyoruz ama ben gene de şöyle sorayım: Gerçek hayatta 'ağbi' ya da 'ağabi' olarak seslenilen kişilere mektup falan yazarken 'ağabey' denilmesi sizi hiç rahatsız etmiyor mu?.

Size sordum ama ben cevap vereyim: Evet bu durum -tahmin edeceğiniz üzre- şahsımı oldukça rahatsız etmektedir..

Bunca yıllık yaşamımda bir kez olsun, bir allahın kuluna 'ağabey' demedim; diyeni de duymadım; sadece yazılarda okudum..
Gerçi, bu her yöne çekilen kelimenin 'ağabey' yanısıra 'abi' şekline de sık rastlanır oldu ama, bunun da özellikle telaffuz hususunda yetersiz kaldığı çok açık..

Ne der Çetin Altan usta böyle durumlarda: "Enseyi karartmayın."
Aynen öyle, enseyi karartmayın; işte her zaman, her yerde olduğu üzre burada da yardımımıza, -bir nevi Türkçe olan- numanca yetişmekte gecikmeyecektir..

Kısa süreli fekat oldukça derin bir düşünce seansı uyguladığımda ulaştığım neticeyi, şimdi siz değerli mümkünmertebe okuyucularıyla paylaşıyorum: 'Ağbi', 'ağabey' garabetinin yanısıra 'abi' kifayetsizliğine de çare olabilecek güzellikte bir sözcüktür..
Her Türkçe kelime gibi, hem okunduğu gibi yazılır, hem de yazıldığı gibi okunur; daha n'olsun?. Hayırlısı olsun..
Ağbi'yi güle güle kullanınız, her kullandığınızda da beni hatırlayınız sevgili karilerim..

Fotograftaki Abi'ye gelince, o ayrı, ona sevgimiz, saygımız her daim kaimdir..



4 yorum:

  1. Adsız13.1.09

    Gerçekten şaşırıyorum erkeklerin işine bazen. Koskoca yazar sadece bu fotoğraf için güya abi- ağbi- temalı bir yazı yazmış!Üşenmemiş... Yazarlık böyle bir şey olmalı... Yazmak için bahane yada bloga ilgi çekmek için bir neden mi bu fotoğraf! Oysa yazarın kendi çektiği fotoğrafları dizim dizim varken... Üstelik çok güzel yazılar yazıyorken niye böyle bir işe yeltenmiş anlamak mümkün değil tabii ki... Neyse enseyi karartmamalı... Doğru yolu bulacaktır nasılsa bir gün!

    YanıtlaSil
  2. Tutamıyorum kendimi ve yemi kapıyorum. Numan a_bi...Seni kırmayayım sana yazarken "ağbi" yazayım ama ben gene de okuduğum gibi "ğ"siz abi yazmaya devam ediyorum. Çünkü gerçekten "ğ"siz okuyorum! Hayır Numan ağbi uzaylı değilim.Yine de "ğ"siz okumayı başarıyorum. İşin "naylonik"(ironik manasında) yanı, adımda da bu acayip harften olması. Ama yine de yıllardır iki ABİ yaşlandırmış biri olarak abi de abi:))) Niye takıldıysam bu kadar...Bak ne güzel örnek olarak fotoğraftaki "Abi"miz de varken niye araya fesat sokuyorsun Numan A_bi:)) Tamam abarttım biraz affola...Bu arada bu yazı eski değil miydi ya? Tembellik mi yapıyorsun Numan ağğbi:))

    YanıtlaSil
  3. doğru yolu bulmam hususundaki dileklerinize teşekkür etmekle birlikte maalesef zerre kadar umudumun olmadığını söylemeliyim hale hanım..


    oltama geleceğinden adım gibi emindim tuğba kardeş..
    adındaki yımışak g nin kıymetini bil.. tuğba, bir çeşit bakır üflemeli çalgı olan tuba dan iyidir (:
    aynen ağbinin abiden iyi durması gibi. titmuss olanından değil elbet..

    bu yazının eski olduğunu nereden bildin yahu.. başka bi yerlerdeydi ama durmayan, durması teklif dahi edilemeyen şu yeniden düzenleme, değiştirme çalışmalarım neticesinde şimdi de buradadır.. yarın nerde olur bilemem..

    o değil de bu beni pek sevindiren ve şaşırtan sıkı takibin üzerine seni baştakipçim ve ceneviz düşesi ilan ediyor, filmlere verdiğim o uyduruk yıldızlardan beş adedini özel elçimle sana gönderiyorum..

    YanıtlaSil
  4. Ağbi (dilim gitmiyor elim gitsin bari), ninja yıldızı mı fırlattın n'aptın ağbi? Aa ben çoktan soldan sağa ve yukardan aşağı olmak üzere yalayıp yuttum ki blo"ğ"unu.Ne demek! Bakma her blog girdisine maydanoz olma potansiyeline sahip "Türk blog yorumcuları"ndan değilim çok şükür. Ama olma yolunda ilerliyor olabilirim o ayrı. Baştakipçi teşekkür eder, bugünkü envanter listesini verir ve yavaşça kalesine doğru çekilir.(Hayt! son yıldız saplanmadan yakaladım.)

    YanıtlaSil