18.1.10

Sherlock Holmes


"Guy Ritchie’nin yönettiği ve Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams ile Mark Strong’un oynadığı Sherlock Holmes, 15 Ocak 2010’da Warner Bros. dağıtımıyla Warner Bros. tarafından vizyona çıkarıldı.

Arthur Conan Doyle’un dünyaca ünlü karakteri Sherlock Holmes’ün dinamik yeni uyarlamasında Holmes (Robert Downey Jr.) ve cesur ortağı Watson (Jude Law) en son maceralarına atılıyorlar.

Dövüş tekniklerini, efsanevi zekâsı gibi silâh olarak kullanan Holmes, bu macerasında ülkesini yok edebilecek ölümcül bir komployu aydınlatmak için yeni bir düşman ile savaşıyor."

Benim bildiğim Sherlock Holmes, takım konseptli ekose desenli palto, pelerin ve oldukça tuhaf şapkalı giysileriyle gayet şık bir adamdır..
Ayrıca büyüteciyle delil peşindeyken, bir yandan da kocaman piposunu tüttürmesiyle hafızalara kazınmıştır..
Ancak bu filmde böylesi bir görüntü olmadığı gibi, tam tersi bir imaj yaratılmaya çalışılmış gibi..




Yönetmen Guy Ritchie, aslında kendisinden bekleneni yaparak, hem dış görüntüsüyle, hem de kafa yapısıyla kendi Sherlock Holmes'unu yaratmayı tercih etmiş..
Öyle ki yönetmen, bu yorumunu daha da kuvvetlendirmek amacıyla olsa gerek, karakterlerin boylarıyla bile oynamış..
Alışılageldiği üzre, Holmes (Robert Downey Jr), arkadaşı Dr.Watson (Jude Law)'dan daha uzun ve ince bir fiziksel yapıya sahip olması gerekirken, adı geçen oyuncuların boylarından kolaylıkla anlaşılacağı gibi, burada tam tersi bir durum oluşmuş..




Dedektifin 'ortodoks' hayranlarını oldukça rahatsız edebilecek bu radikal değişikliklerin varlığı, eğer sizin için bir anlam ifade etmiyorsa, bu gayet eğlenceli filmden keyif almamak mümkün değil..
Hatta tuhaf gelebilir, aksiyonu gayet mebzul bu filmde ben bi ara kendimi, Sherlock Holmes değil de, bir Jackie Chan filminde gibi bile hissettim..

Dönemin Londra'sını tüm görkemi ve canlılığıyla perdeye yansıtan, hiç bir masraftan kaçınılmadığı izlenimini de veren bu filmin devamının geleceğini, finalinden çıkardığımızı da son olarak ekleyeyim..