13.4.10

İki Film Birden Devamlı Matine: Hey gidi Hey!.


Nispeten- yeni nesil, sinemaların önünde 'İki Film Birden' yazısını gördüğünde, içerde sadece seks filmi oynatıldığından gayet emindirler..

En eski olarak o dönemlere gidebildikleri için -bir bakıma- haklı görülebilirler; lakin, hem bu film bolluğu ilanları, hem de 'Devamlı Matine' uyarılarının tarihi aslında pek bi eskidir..

Normalde, yani kış sezonunda yeni vizyona girmiş filmler birer birer gösterime çıkarken; havaların ısınmasıyla açılan yazlık sinemalar yüzünden yüzüne bakılmaz olmuş kışlıklarda ise işte bu iki filmlik, hatta üç filmlik yöntemlere başvurulurdu.. 

Biri nispeten yeni, diğerleri bayağı bi eski olan bu filmleri gösteren sinemaların, son tahlilde yapabilecekleri ikinci ticari atak da 'Devamlı Matine' uygulaması olurdu.. 
Bu cümleden olarak, cari durum gece-gündüz dinlemeden sürmesine rağmen, teknik olarak 'gündüz gösterimi' anlamına gelen 'matine' teriminde ısrar edilmesi ve işe 'suare'nin karıştırılmaması ise, pratiklik açısından bence gayet takdir-i şayandır..



Adeta loop'a alınmış bu iki-üç film, kısa aralıklarla gösterime sokulur, bu arada sinemanın boşaltılmasına da gidilmediğinden, sabah giren bir sinemasever -ya da işsizlikten karısı ya da anası tarafından evden kovulmuş bir erkek cinsi- tüm günlük mesaisini sinemanın içinde, kah perdeye bakarak, kah uyuyarak geçirebilirdi..

O zamanlar film eleştirmenliği müessesesi bugünkü gibi gelişmeyip, henüz emeklediğinden, bütün gün aynı filmleri döne döne izlerken, sinema tekniği, film yapım ve kurgu tekniklerini de yalayıp yutmuş hale gelen bu adamlardan -bildiğim kadarıyla- tek bir eleştirmen dahi çıkmamasını ben hep, sinemamız adına önemli bir kayıp olarak nitelendirmişimdir..

Öte yandan, 'birden' kelimesine -kendi kafası dahilinde- mantıksal vurgu yapan, olaya yabancı bazı bünyelerin, adı geçen iki filmin aynı anda ve üstüste perdeye yansıtılmasını beklemeleri ise bizim bir başka eğlence unsurumuz olurdu.. Hey gidi! Hey!.


(İş bu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)