14.4.10

Greenberg :: Roger Greenberg'in Takıntılı Dünyası


İnsani zaafları, çelişkileri -yani hayatın gerçeklerini- çok tabii bir zeminde sergileyen 2007 tarihli ‘alışılmadık’ filmi Margot at the Wedding ile kafamı karıştırarak kendisine hayran bırakan yönetmen Noah Baumbach, Greenberg'de -aile kurumuna fazla yüklenmeden- kırklı yaşlara varmış ama hayatta da pek başarılı olamamış, hatta tımarhaneye düşmüş 'yalnız' bir adamın hikayesine odaklanıyor..

New York'ta yaşayan bu sorunlu kardeş Roger Greenberg (Ben Stiller)'in aksine, iş hayatında başarıyı yakalamış, hatta şu günlerde, yurtdışına açılmak için ailesiyle Vietnam'a gitmiş olan ağbi Phillip, hastaneden yeni çıkmış kardeşini, geçici olarak -köpekleri hariç- boşalttıkları Los Angeles'taki lüks evlerinde kalmaya davet eder..

Roger, burada hem kafasını dinleyecek hem de -mümkünse- köpeklerine göz kulak olacaktır..
Bu arada ailenin asistanı (Hizmetçinin kibarcası.) olan Florence (Greta Gerwig) kızımız da -dışardan takılarak- Roger efendinin emrinde olacak, onun da varsa eğer, isteklerini karşılayacaktır..




Bir zamanlar grubu olan, ama başarıyı yakalayamamış eski bir müzisyen olarak Roger, 'profesyonel' mesleği olarak gördüğü marangozluğunu, ilk kez, geldiği bu evin yere sürtünen kapısının tamiriyle gösterir..

Her şeyden, herkesten sürekli şikayet eden, üstelik bu şikayetlerinin resmen peşine de düşen, takıntılı ve asosyal bu tipin, bundan sonra o evdeyken yapacakları ise: Özel ve tüzel kişilere şikayet mektupları yazmaya yine devam etmek, ağbisinin köpeğini gezdirmek, eski müzik grubundan arkadaşı olan İvan (Rhys Ifans) ile oraya buraya takılmak ve de kendisine giderek aşık olan Florence'la tuhaf bir ilişkiye sürüklenmektir..




Afişte Ben Stiller adını görünce: "Yaşasın.. Gülmekten geberecez.." deyu düşünenleri sakin olmaya davet etmek görevimdir..
Zira bu film, Stiller'den oyunculuk dışında yararlanmayan, lakin, içinde absürde yakın bir mizah da barındıran; yönetmen Baumbach ve bizzat burada da oynayan aktris karısı Jennifer Jason Leigh tarafından senaryosu kaleme alınmış bir dram..
Tabii bu durum, Ben Stiller'ın iyi oyunculuğuna engel olmadığı gibi, Greta Gerwig ve Rhys Ifans'ın ona eşlik etmesine de mani değil..

"Zamanında istediklerini tam anlamıyla gerçekleştiremeyen insanların, yıllar sonra, bu yolda içlerinde kıpraşan heveslere uyma çalışmaları sırasında, zamanla illaki değişen şartların elverişsizliği yüzünden bu hevalarında başarısızlığa uğramaları adeta kaçınılmaz gibidir.." de diyen filmimiz Greenberg, Noah Baumbach'ın en iyi filmi değilse de tarzına da hiç yabancı değil..
Meraklısına tavsiye edilir..

8   /10


(İş bu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)