27.4.10

Wszystko, Co Kocham :: Sevdiğim Her Şey


1981 yılında Polonya'da, sovyet güdümündeki hükumete karşı -başta Gdansk tersanesinden olmak üzere- işçi hareketleri yükselirken (Efsanevi işçi lideri Lech Walesa'yı bizim nesil hayatta unutmaz!), ülkenin bir kasabasında dört gençten oluşan amatör bir punk-rock grubu da, bu başkaldırıya paralel olarak, özgürlük üzerine sözler içeren şarkılar yapmaktadır..

Adının tercümesi 'Sevdiğim Her Şey' olan grup, bir deniz subayının oğulları olan Janek ve Staszek kardeşler ile Kazik (Jakub Gierszal) ve de Diabel'den oluşmaktadır..

Grubun solisti ve lideri durumundaki Janek (Mateusz Kosciukiewicz), başarısız olan iktidara karşı anti-komünist safta müzikal mücadele verirken; babasının subay olması nedeniyle de -otomatikman- özellikle kız arkadaşı Basia (Olga Frycz) ve ailesinden tepki almaktadır..




Bu arada önemli bir Rock festivaline katılma fırsatı bulan grup elemanları çalışmalarını sıklaştırırken; Janek'te, aslında askeri diktatörlükten yana olmayan kendi asker babasıyla, isyancı işçi temsilcisi bir babaya sahip sevgilisi arasında kalmıştır..

Zaten ergen gençliğin 'evrensel' bunalımıyla kafası yeterince meşgul Janek, üstüne üstüne gelen bu 'fazladan' sorunlarla nasıl baş ede?

Yönetmen ve senarist Jacek Borcuch’un bu filmi, insanı yerinde kıpır kıpır yapan gayet güzel punk-rock parçaları eşliğinde, Polonya’nın yakın tarihine bir bakış atarken; politikanın ve politikacının ve de politikaya bulaşmış her kesimin -son tahlilde- huzura, barışa, aşka ve mutluluğa, yani insani olan her şeye zarar verdiğinin resmini de çizmektedir..




Genç oyuncuların özellikle parladığı iyi oyunculuklara rağmen, sürprizlere kapalı ve klişelere yaslanan senaryoya, vasatı aşmayan bir yönetim düzeyi de eklenince, Wszystko, Co Kocham'ın yeterince etkili olduğunu söylemek zor..

  /10


(İş bu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)