25.12.10

Teslimiyet :: Düzen'e Düzülenler Fakat Teslim Olmayanlar!



Kıyıya köşeye sıkıştırılmış hatta itilmiş kakılmış bir cinsel tercih türünün elemanları olan travestilerin de sığındıkları ve burada fahişelik mesleğini icra ettikleri bir semttir Tarlabaşı..

Buranın -köhne olduğu için- ucuz evlerinden birine yeni taşınan Gökhan (Kanbolat Görkem Aslan), sevgilisine burayı beğendiremez ve bu problem çiftin ayrılmasına kadar gider..

Aynı sokakta ikamet eden, iki cinsin sınırında tuhaf bir görüntü sunan dört travestinin en gençlerinden Sanem (Didem Soylu), aynı zamanda aşk acısı çeken, sessiz ve çekingen biri olan Gökhan'ın ilgisini çekerken; duyarsızlığın diz boyu olduğu sert ve acımasız günlük yaşantısından kaçmanın yolunu, kurduğu hayallerinde bulan Sanem için de Gökhan, belki de onu bu hayattan kurtarabilecek, rüyalarının prensi gibidir adeta..




Belli ki belanın ve dolayısıyla da polisin hiç eksik olmadığı bu dünyada Sanem'in Gökhan'a muhtaç olması neredeyse an meselesidir..

Teslimiyet, ülkenin sosyo-ekonomik şartlarının, fahişelikten başka bir mesleği yapmalarına olanak tanımadığı travestilerin / transseksüellerin, dışardan renkli gibi görünen oysa fazlasıyla acı yüklü, trajik dünyalarına ve bıçak sırtındaki yaşam mücadelelerine oldukça 'içerden' ve de samimiyetle bakmaya çalışan bir film..

Bu misyonunu gerçekleştirmeye çalışırken, konusu gereği alabildiğine sert ve gerçekçi olabilen film; özellikle genç transseksüel Sanem'in ve onun erkek dünyasındaki ruh ikizi denebilecek Gökhan'ın öne çıktığı bölümlerde yumuşayıp, romantikleşmeyi de ihmal etmiyor..




Her halinden amatörlük akan bu çalışmayı, her şeyden önce toplumun tam bir 'kanayan yarası' muhtevalı ve oldukça netameli mevzusuna cesaretle atılan bir neşter olarak görüyorum..




Yan rollerdeki kimi amatör oyuncuların, misal Deniz Bayramoğlu'nun adamı sadece filmden değil, hayattan soğutan repliklerine ve kimi yönetim zaaflarına karşın; mütevazı bir film çalışması olarak Teslimiyet'in yaratıcılarının kesinlikle kutlanması gerektiğini düşünüyorum..





Yönetmen: Emre Yalgın
Senaryo: Zeynep Özcan, Emre Yalgın
Oyuncular: Görkem Arslan, Didem Soylu, Seyhan Arman
Yapım: 2010, Türkiye, 96 dk.




(İşbu yazı -kısmen- Tersninja.com'da yayınlanmıştır)



1 yorum:

  1. Adsız26.12.10

    ''Kıyıya köşeye sıkıştırılmış hatta itilmiş kakılmış bir cinsel tercih türünün elemanları olan travestilerin''
    diye tanımladığınız daha sonra ''iki cinsin sınırında tuhaf bir görüntü sunan dört travestin...'' diye aşağılamaya devam ettiğiniz transfobinizden dolayımı beğenmediniz filmi yoksa gerçekten sıradan bir film olarak mı izleyip beğenmediniz çok merak ediyorum ?
    Ayrıca transseksüelite bir tercih değil varoluştur transseksüellerde bir grubun vs elemanı değil transseksüel cinsiyet kimliğine sahip insanlardır. Zaten tercih diye bahsettiğiniz şey eşcinselliktir -ki eşcinsellik tercih değil cinsel yönellimdir- ve transseksüel bireyler eşcinsel olmak zorunda değiller heteroseksüel yada bisexüel olabilirler!!
    Sizi bilgilendirdiğim için ne kadara iyi kalpliyim değil mi!
    sevgiler...

    YanıtlaSil