28.1.11

Eyyvah Eyvah 2 :: Müzisyensin Dediler Kız Vermediler


Yaklaşık bir yıl önce tanımış ve pek sevmiştik, Çanakkale’nin Geyikli Beldesi’nde mukim Hüseyin (Ata Demirer)'i..

Ana babadan mahrum bi şekilde, ninesi (Tanju Tuncel) ve dedesiyle (Salih Kalyon) yaşayan bu saf ve de iyi kalpli delikanlının iki büyük aşkı vardır: Biri klârneti, diğeri de sağlık ocağında görevli hemşire Müjgan (Özge Borak Şakrak)..

Hayatını müzisyenlik yaparak kazanan klarinetçi Hüseyin, İstanbul'a yaptığı gayet renkli ve maceralı yolculuktan memleketine dönerken, yalnız değildir..

Bu yaşa kadar hiç tanımadığı ama artık bir araya geldikleri babası (Meray Ülgen), İstanbul'da tanıştıkları günden beri ona can dostluğu yapmış Firuzan (Demet Akbağ) ve hemşerisi terzi Ramiz (Bican Günalan) ile birlikte Geyikli'ye geri gelmiştir..

İlk filmin finalinde bıraktığımız bu geri dönüşün asıl maksadı, 'gönlü temiz' Hüseyin'imizin,-henüz kendisine açılamadığı- kız arkadaşı Müjgan’a kavuşabilmesidir..

Firuzan Abla'nın da büyük katkılarıyla hızlanan, fakat, kızın 'sert mizaçlı' babasının (Tarık Ünlüoğlu) ortaya çıkmasıyla da zorlaşan bu kavuşma çalışmaları, Eyyvah Eyvah 2'nin hikayesinin ana mevzusudur..




Kara Çalı Gibi Girdin Aramıza


Hüseyin'in, sevgilisi olduğundan habersiz 'sevgilisine' açılabilme denemeleri, filmin ilk yarısını kaplıyor..
Bu arada, sevgilisiyle aralarına girdiğini düşündüğü, kasabaya yeni tayin olmuş doktorun 'karaçalı' rolü, bir süre sonra, hemşire kızını görmeye kasabaya gelen, disiplinli ve sinirli asker emeklisi müstakbel kayınpedere geçer..

Hemen tespitimi yapayım ki bu karaçalıları ekarte etme çalışmaları gibisinden aşamalar -benzeri komedilerde yapıldığının aksine- fazla uzatılmadan, sündürülmeden, kısa sürede geride bırakılıyor ki bu durum, filmin değerini arttıran bir diğer husus..

Siz sormadan ben söyleyeyim ki sinemada yapılması halinde hiç affetmediğim bazı hususlar vardır ki en önemlilerinden biri de:“Alt tarafı komedi filmi ağbicim.. İdare et işte” mantığıdır..
Bana kimse bunlarla gelmesin bak fena terslerim ve benim tersim de çok pistir..




Bu cümleden olarak, Hüseyin'in çamura bulanmasında olduğu gibi, bazı makyajların sırıttığını gördüm ki hiç hoşuma gitmedi..
Ayrıca, yerli filmlerin, ta Yeşilçam'dan beridir ihmal ettiği ve benim de en çok sinirimi bozan 'ayrıntısı', müzisyen olmayan, hatta eline o güne kadar tek müzik âleti bile almadığı hemen belli olan figüranların, karşımıza geçip, enstrüman çalar gibi yapmalarıdır.. 

Hüseyin'in klarnetinden bahsetmiyorum, zira o gayet başarılıydı..
Lâkin orkestradaki bazı elemanların cahilliğini anlamak için uzman olmaya gerek yoktu..




İyi Komedi Çekmenin Sırrına Ermiş Adam: Ata Demirer


Tıpkı baş kahramanı Hüseyin gibi 'iyimser' olarak gelişip sonuca giden ve onun gibi 'naif ruhlu' olmaya özellikle dikkat gösteren filmin senaryosu yine Ata Demirer'e, yönetimi de Hakan Algül'e ait..

Yarattığı tiplemelerle gerçek hayatta rahatlıkla karşılaşılabilir oluşu, senaryonun başarısıysa; bu senaryoyu en iyi şekilde filme dönüştürmek de yönetmenin ustalığı elbet..
Ancak, ilk filmde fazla bel bağlanmadığını gözlemlediğimiz 'komedi filmi klişeleri'ne bu kez biraz aşırı abanıldığına tanık olurken; özellikle güldürme amacıyla eklenmiş gibi duran bazı 'zorlama' sahnelerin gıdıklamadan bile geçip gitmesi -ilk filmin bir hayranı olarak- biraz üzücü geldi bana..




Son tahlilde vardığım sonuç şu olabilir: Genel olarak, gelişimi pek de farklılık göstermeyen iki filmden birincisinin, konusunu ve özellikle kahramanlarını ilk kez tanıyor olmanın biz seyirci için epey sürprizli bir çekiciliği varken, ikinci filmde bu etki -ister istemez- eksilmiş bi şekilde önümüze gelmekte..
Yine de güldürmek ne demek, zaman zaman kahkahaya bile boğan Eyyvah Eyvah 2, kahramanlarını iğrençleştirip de acayipleştirmeden, diyalogları da asla küfre boğmadan komedi yapabilmenin -hiç kuşkusuz ki- iyi örneklerinden biri..



Yönetmen: Hakan Algül
Senaryo: Ata Demirer
Oyuncular: Ata Demirer, Demet Akbağ, Özge Borak Şakrak, Salih Kalyon, Tanju Tuncel
Yapım: 2010, Türkiye

7   /10


(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)