29.3.11

Barney’s Version :: Üç Karılı Barney'nin Heyecan Dolu Yaşamı


Sıradan biri olmasına karşın, birçok iniş ve çıkışlar içeren, renkli bir yaşantıya sahip olduğuna tanık olduğumuz Barney Panofsky (Paul Giamatti), buz hokeyi liginin -iyileşmez- hastası, sürekli puro ve de sert içkiler içmeyi seven, televizyon yapımcısı bir adamdır..

Bi ara Avrupa'da, daha sonra da ABD'de geçen bu yaşantı, Barney'nin hayatına giren üç kadın ile babası Izzy (Dustin Hoffman) üstünden, esprili bir dille anlatılır..


Kahramanımızın başından üç evlilik geçmiştir..
İlki, yetmişli yılların Roma'sında bohem hayatı yaşarken hamile bıraktığını zannettiği, kızıl saçlı, özgür ruhlu Clara (Rachelle Lefevre) ile evliliğidir..
Bu kadının sadâkatsiz biri olduğunu, o çocuğun babasının, Barney'nin zenci arkadaşı olduğunu öğrendiğimizde anlarız..




İkinci evliliğini yaptığı kadın (Minnie Driver) ise, sürekli alışveriş yapmayı seven -her ne kadar Barney onu dinlemese de- çok konuşan birisidir..
Kahramanımız onu, kendi yazlık evlerinde, en yakın arkadaşıyla sevişirken bastığında, aslında uzunca bir süredir arayıp da bulamadığı fırsatı yakalamış olur..
Zira Barney o sıralarda, kafasının hiç uyuşmadığı bu kadından boşanmanın çarelerini aramakla meşguldür..



Bu iki evliliğin ardından Barney, Miriam (Rosamund Pike) ile gerçek aşkı bulacak ve ondan, gerçekten kendine ait çocukları olacaktır..
Acaba kahramanımız, ömrü boyunca hep istediği gibi, romantik ve centilmen bir erkek olarak, ebedi aşkıyla birlikte, mutluluğa yelken açabilecek midir?





Sonsuza Dek Aşk Yalandır


Mordecai Richler’in çok satan kitabından uyarlanan Barney’s Version -sanıldığı gibi- sadece ünlü kişilerin değil, sıradan görülen insanların da çok renkli bir ömrün sahibi olabileceklerini bize gösteren, son derece eğlenceli bir yapım..




Figüran düzeyinde de olsa dizi yönetmeni rollerinde gördüğümüz, David Cronenberg ve Atom Egoyan da filmin sürprizlerinden..

Barney’s Version, doğuştan, bencillik, hoyratlık ve kıskançlıkla mâlul iki insan arasında husûle gelen aşkın, tek başına mutluluk getirmeyeceğini, bu konuda bir devamlılığın ise asla mümkün olamayacağını hatırlatmayı, üstüne bir vazife biliyor..




ABD'deki Yahudi kültürünün ögelerini ayrıntılarıyla yansıtan filmi, bir adamın kırk yılı aşkın bir yaşam sürecindeki her ânını -değişen iç ve dış görünümüyle- başarıyla canlandırmış Paul Giamatti'nin mükemmel oyunculuğuna tanık olmak için bile izlemek gerek bence..



Yönetmen: Richard J. Lewis
Senaryo: Michael Konyves, Mordecai Richler (Kitap)
Oyuncular: Paul Giamatti, Dustin Hoffman, Rosamund Pike, Minnie Driver, Rachelle Lefevre, Scott Speedman
Yapım: 2010, Kanada / İtalya, 132 dk.


(İşbu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)