30.3.11

Çınar Ağacı :: İçine Yumurcak Kaçmış Nine



İki kız, iki erkek evlat ve bir çok torun sahibi Adviye Hanım (Celile Toyon), ömrünün son demlerini, iki aylığına, bir çocuğunun yanında kalarak geçirmektedir..
Filmin adı da, bu iki aylık periyotların başında, tüm sülâlenin, devasa bir çınar ağacının altında yaptığı piknikten gelmekte; pikniğin sonunda da anne, el ve ev değiştirmektedir..

Yaşlı kadın, her sabah ve günün belli saatlerinde, büyükçe bir çerçeveye yerleştirilmiş Atatürk portresine selam verip, dertleşmekte; kalan zamanlarda da, borulu gramofondan taş plâklar dinlerken -hepsi evli ya da dul olan- çocuklarına, rahat yüzü göstermemenin yollarını arayıp bulmaktadır..


Anne ve nine olarak -hâliyle- sevilen Adviye Hanım'ın asıl sevgilisi, baba Yağız (Nejat İşler)'dan boşanmış annesi Sonay (Nurgül Yeşilçay)'ın disiplininden illallah diyen, minik torun Barış (Deniz Deha Lostar)'tır..
Zîra, Barış için anneanne demek, dilediğince hareket edip, özgürlüğünü yaşamak demektir..




Daha çocukları küçükken, Adviye Hanım'ın nasıl bir annelik yaptığını tahmin edebiliyorum..
Hâl böyleyken, şimdi eşşek kıvamındaki o çocukların annelerinden çektikleri, bir dirhem bile azalmış değildir..
Tek başına sürdürdüğü iktidarının, yaşlandıkça sarsılacağı endişesiyle olsa gerek, iyice hırçınlaşan anneyi bir huzurevine kapatmak konusunda, çocukları en sonunda anlaşırlar..


İçine bir Yumurcak ya da -ne bileyim- bir Sezercik kaçmış, üstelik de yetmiş yaşından yıl almış bir kadının -akıllara zarar- maceralarını merak edip de görmek ister miydiniz?
Bakın ben bu soruyu sorarak, sizi kibarca uyarıyorum.. Oysa bu konuda kimse beni önceden uyarmadı sayın seyirciler.. Maalesef gafil avlandım..




Çakma Yeşilçam Melodramı


Senarist yönetmen Handan İpekçi, 2001 yılında yaptığı, o günün şartları içinde devrim niteliği taşıyan filmi 'Büyük Adam Küçük Aşk'tan; bugünün şartları içinde, tam bir iç sıkıntısı yaşatan Çınar Ağacı'na doğru nasıl bir gerileme yaşamış, hayretler içindeyim..

Aslında filmin 'başarı formülü' çok açıktır..
Seyircinin, baş kahraman Adviye Hanım'a tam bir sempatiyle bağlanması gerekmektedir..
Oysa, bildiğimiz anne şefkatinden tamamen nasipsiz bu kadın, antipatik hareketleriyle seyirciyi sürekli itmekte; başına gelecek olumsuzluklar karşısında, onları nötr durumda bırakmaktadır..




Yönetmenin, bir zamanların Yeşilçam melodramlarına öykündüğü açıkca belli oluyor..
Lâkin, zamanında kendine bile hayrı dokunmamış bir 'taklit' sinemasının taklidinden fayda ummanın beyhudeliğini görmek o kadar zor mu ki?.

Daha başlarken, 'Komedi mi olsun, dram mı' seçeneğine yönelik kesin kararını da verememiş görünen film, bir türlü bitmek bilmeyen süresi boyunca da bu tereddütü hem kendi yaşıyor, hem de biz zavallı seyirciye yaşatıyor..



Çınar Ağacı 
Yönetmen: Handan İpekçi
Senaryo: Handan İpekçi
Oyuncular: Nurgül Yeşilçay, Nejat İşler, Celile Toyon, Ebru Özkan, Settar Tanrıöğen, Hüseyin Danyal, Ragıp Savaş
Yapım: 2010, Türkiye


(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)