6.5.11

Red Riding Hood :: Kırmızı Başlıklı Kız Aşık Oluyor


Sık ormanlarla çevrili bir dağ köyü olan Daggerhorn'un halkı, onlarca yıl boyunca her dolunayda ortaya çıkan bir kurt adamın kronik korkusunu yaşamaktadır..
Köylüler, bu canavarın iştahını kesmek ve böylece kendi canlarını korumak üzre her ay evcil bir hayvanı ona sunmaktadır..
Fakat, kan renginde ortaya çıkan bir dolunayın olduğu gece, iyice gözü dönmüş kurt adamı hayvan kurban ederek kandırabilmek mümkün olamaz..
Canavar, filmin kırmızı başlıklı kızı olan, güzel Valerie (Amanda Seyfried)’nin ablasını, kurban olarak seçmiştir..

Bu arada Valerie'nin asıl derdine geçsek, iyi olacak galiba..
Genç kız, köyün en yakışıklısı olduğu kadar, en fakiri de olan, oduncu Peter (Shiloh Fernandez)'e âşık olup, gözü bir başkasını görmemektedir..
Hâl böyleyken, güzel kızlarının istikbâlini düşünen annesi (Virginia Madsen) ve babası (Billy Burke) Valerie'yi, köyün zengin ailelerinden birinin oğlu olan Henry (Max Irons) ile evlendirmek istemektedir..




Birbirlerini seven genç âşıklar, önlerine çıkan bu engeli aşmanın çarelerini ararken, kurt adam mağduru köy ahâlisi de can derdine düşmüştür..
Sonunda, paraya kıyan köylüler, kerameti kendinden menkul ama havası binbeşyüz olan, kurt adam avcısı Peder Solomon (Gary Oldman)'u köye çağırmaya karar verirler..

Ve günlerden bir gün Kırmızı Başlıklı Kız, hasta olan büyükannesinin (Julie Christie) evine yiyecek götürmeye gider..




Dolgun Dudakların Neden Bu Kadar Tatlı

Hastalanan büyükannesinin, ormanın derinliklerindeki evine yiyecek götüren ve orada vahşi kurt ile karşılaşan bir küçük kızın başına gelenleri anlatan, Kırmızı Başlıklı Kız masalını bilmeyen yoktur herhalde..
İnsanları yalayıp yutan bir koca kurt, kurtun canlı canlı karnı kesilerek dışarıya çıkartılan nine ve torun, sonra da taşla doldurulan karnı bi güzel dikilen kurtun ayılması ve de akabinde de ölmesi..
İşte bana, çocukluğumun ilk psikolojik travmasını yaşattığından gayet emin olduğum bu kanlı final de masalımızın en heyecanlı yerleriydi..




Filme gelirsek.. İçinde yer alan, Kırmızı Başlıklı Kız, Büyükanne, Kurt, Oduncu ve Avcı gibi tiplerle; bi şekilde diyaloglara sokuşturulmuş, "Gözlerin neden kocaman?", "Kulakların neden büyük?" ve "Dişlerin neden sivri?" gibi meşhur sorularla film, orijinal masalı hatırlatmaya çalışsa da benzerlikler sadece bunlarla sınırlı..

Her ünlü masal kahramanı gibi fantezi çizimlere falan konu olarak, zaman içinde seksileşen, hatta porno filmi bile yapılan Kırmızı Başlıklı Kız'ın bu 'sıcak' gelişiminden, filmin senaristinin de ilham aldığını tahmin etmek mümkün..




Yönetmen Catherine Hardwicke'i, vampirli ve kurt adamlı 'romantik fantezi' türünden bir film olan, 'ünlü' Twilight'ın yönetmeni olarak tanıyoruz..
O film sonrası, yönetmenin, masaldaki bin yıllık kurdu, kurt adama dönüştürmesi, masumiyet timsali Kırmızı Başlıklı Kız'a da sık sık 'French kiss' yaptırması zor olmamıştır sanırım..

Büyük ihtimal, elindeki senaryonun -nispeten- sağlamlığıyla, Twilight'la hiç de kötü denemeyecek bir iş çıkaran Bayan Hardwicke'in, doğru dürüst konusu bile olmayan bir çocuk masalını zorlayarak, başarıyı yakalaması zaten mucize olurdu..
Ki bu mucize, filmin tek bir anında bile gerçekleşmiyor..
Son tahlilde, yapılan değişikliklerle ortaya konan bu şeye, fantastik olamadığı gibi, masalsı özelliği de pek kalmamış, kötü bir film denemesi denebilir..


Red Riding Hood
 / Kız ve Kurt
Yönetmen: Catherine Hardwicke
Senaryo: David Johnson
Oyuncular: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Billy Burke, Shiloh Fernandez, Max Irons, Virginia Madsen, Lukas Haas, Julie Christie
Yapım: 2011, ABD, 100 dk.


2  /5




(İşbu yazının bir kısmı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)




1 yorum:

  1. Ben de çok kötü bir film diye duymuştum. Fakat bir nedenden ilgimi çekiyordu, fragmanını çok beğendiğim için yahut görsel yönetiminin etkileyici olduğu besbelli olduğu için... Nitekim Twilight serilerinden de hiç haz etmem, kitaplarından bile berbat bulurum film uyarlamalarını. Onlardan da kötü diyorsanız, hiç izlemeyeyim.

    YanıtlaSil