8.8.11

Griff The Invisible :: Gecelerin Ultra Mega Süper Kahramanı


Griff (Ryan Kwanten), her sabah işe giderken sokak kedilerine kutuyla yemek bırakacak denli yüreği iyilikle çarpan, bir ofiste 'masa başı işi' kapmış genç bir adamdır..

Akşam iş çıkışı vardığı evinde -âdeta gazeteci Clark Kent misâli- değişim geçirerek, kendi çapında bir 'süper kahraman'a dönüşen kahramanımız, bu hususta da gayet iddialıdır..
Neden o da, 'İyilerin Dostu, Kötülerin Kâbusu' bir yiğit oğlan olmasın ki?

Yalnız yaşadığı evinin bir bölümünü elektronik teçhizatla donatarak, şehrin sokak ve caddelerini sürekli gözetler bir merkez hâline getiren Griff, kötü adamların, masum insanlar üzerinde uyguladıkları, hırsızlıktan, gaspa kadar her türlü eylemi önceden ya da anında görebilmekte; kendi dizaynı kahramanlık elbisesini giydiği gibi de hemen olay yerine intikâl etmektedir..




Kendisiyle karşılaşan 'şanssız' kötüleri, bi temiz dayak atmadan bırakmayan Ultra Mega Süper Kahraman, kendini daha da geliştirmenin yollarını aramaktadır..
'Görünmez Adam' olmak, şu günlerdeki en önemli çalışmasıdır..

Geceleri, böylesine tehlikeli ve büyük işler başaran bir kahramanken, gündüzleri iş yerinde tam bir sünepe görünümüne bürünen Griff'le, ofis çalışanları kafa bulmakta, kızlara hava atmanın peşinde bir kasıntı herif olan Tony (Toby Schmitz) de, bu saf oğlanı iyice rezil edecek projeler geliştirmektedir..

'Korumaya çalıştığı' toplumla uyumsuz bir asosyal kişi olan Griff'e aslında bu işi bulan ve arada sırada da evinin kapısını çalan tek kişi, ağbisi Tim (Patrick Brammall)dir..




Kardeşinin yanında bulunmak için işini gücünü bırakarak, bu şehre dahi gelip yerleşen 'sorumlu ağbi', Griff’in giderek tuhaflaşan davranışları karşısında endişelenmekte ve onu ‘gerçek dünya’ya geri çekmeye çalışmaktadır..
Gelgelelim, ağbinin yeni bulduğu ve erkek arkadaşı olabilmek için de çabaladığı Melody (Maeve Dermody), en az kardeşi kadar alışılmadık karaktere ve düşüncelere sahip, bir 'tuhaf' kızdır..

Tim, duvarlardan geçebilmenin teorisini bulmuş, pratiğini de geliştirmekte epey yol katetmiş, tuhaf olduğu kadar güzel ve sempatik bu kızdan hoşlansa da duyguları ve de hayata bakışları onunla asla bir noktada buluşamayacak gibidir..
Peki -hemen hemen- aynı frekanstan çalan Griff ve Melody göz göze geldiğinde neler olacağını tahmin edeniniz var mı?




Alçakgönüllü Bir Süper Kahraman


İnsanların el birliğiyle boktan bir hâle getirdiği şu dünyayı, kendi zihinlerinde olağanüstü ilginç, şaşırtıcı derecede güzel bir biçime çevirerek algılayan iki gencin hem tek başlarına, hem de birlikte oluşturdukları bir 'kırık' hikâye..

Yönetmen Leon Ford'un bu ilk uzun metrajı, 'süper kahraman filmi' formülünü hatırlatır bir biçimde başlayıp gelişse de onun asıl derdinin, bu türe bir eleştiri getirmek olduğu da aşikâr..

Türün sağaltıcı tarafını es geçmeyen film, böylesine bir 'süper etki'den nasiplenen, sosyal açıdan zayıf bir çocuğun ya da bireyin iç dünyasında görülebilecek 'patolojik iz'e de dikkat çekmek istiyor..

Bu yönüyle, kendisini ancak bir bilgisayar oyunu içine attığında mutlu ve kahraman hisseden otistik bir genci anlatan Ben X adlı filmle yolları kesişen Griff The Invisible, aynı şeyi sululukla (Komedi değil!) yapmayı tercih eden The Green Hornet (2011)'ten ise, fersah fersah uzak duruyor..




Düşünülenin aksine- bencileyin sıradan insanların hayallerini, öyle yenilmez güçlü, bol teçhizatlı, sağlam 'sponsorlu' süper kahramanlar yerine, Griff gibi mütevazı ama tam zamanı geldiğinde çoştumu da kolay kolay durdurulamayan kahramanlar süsler..
Tam olarak böyle değil belki ama, kahraman olamayacak kadar silik bir adamın bu hikayesini, gündüz haksızlığa uğramış her sıradan insanın, geceleyin gördüğü 'plânlı' bir rüya gibi izlemek mümkün..

Örneğine az rastlanır biçimde 'alçakgönüllü' bir süper kahramanın, aynı mütevazılıkla anlatıldığı, sempatik ve iyi oyunculara sahip, hem komik, hem hüzünlü, hem de kesinlikle 'akıllı' bu film, izlenmeyi hak ediyor..


Griff The Invisible / Ultra Mega Süper Kahraman

Yönetmen: Leon Ford
Senaryo: Leon Ford
Oyuncular: Ryan Kwanten, Maeve Dermody, Toby Schmitz, Patrick Brammall
Yapım: 2010, Avustralya, 90 dk.

7,5   /10



(İşbu yazının 'bir kısmı' Tersninja.com'da yayınlanmıştır)